2f2fdef99c5936f8fe5b24980c1442d1
2f2fdef99c5936f8fe5b24980c1442d1

Novalić: Sutra sastanak svih nivoa vlasti o zaštiti od koronavirusa

25.02.2020.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravio je danas u posjeti Zenici i sjedištu Zeničko-dobojskog kantona gdje se sastao sa premijerom ZDK Mirzom Ganićem, javlja Anadolija.

Sastanku su prisustovali i ministar pravde Mato Jozić te federalni zastupnici Miralem Galijašević i Suad Kaknjo, a tema sastanka bila je saradnja dva nivoa vlasti, kao i aktuelne društvene i ekonomske teme.

Nakon sastanka u sjedištu ZDK, premijer FBiH Novalić rekao je kako je posjeta Zenici tematska prvenstveno zbog posjete KPZ Zenica.

“Danas nam je tematski dan, bili smo u obilasku zatvora u Sarajevu, nešto ranije u Orašju, a danas i u Zenici, kako bi vidjeli da li se nešto popravilo u zadnje dvije godine kada smo napravili promjene. Druga stvar je bila redovan sastanak sa vladom ZDK, koji radimo svake godine gdje su bitne aktuelne teme, prva je borba protiv korona virusa, gdje sutra svi nivoi vlasti imamo sastanak koji govori o globalnoj zaštiti od korona virusa, zajedno sa svim ministrima zdravstva i svim drugim faktorima koji trebaju da brane ljude od te pošasti, pa i o tome šta Zenica radi odnosno kako da se udružimo u toj borbi. Drugo su bile standardne ekonomske teme, razgovarali smo o novim zakonima koji trebaju da idu u mjesecu martu iz područja ekonomije”, rekao je Novalić.

Dodao je kako se treba riješiti i problem “Krivaje” Zavidovići.

“To je prvenstveno zakon o doprinosima, dohotku, zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova i zakon koji bi relaksirao sportske klubove, ovdje imamo problem NK Čelik, a gotovo svi su klubovi u sličnoj situaciji. Govorili smo i o svim drugim ekonomskim mjerama i dotakli smo se najvećeg problema u ovom kantonu, a to je ‘Krivaja’ Zavidovići. Pod svaku cijenu trebamo riješiti taj problem ove godine”, istakao je Novalić.

Na pitanje novinara koje su mjere zaštite od korona virusa u Federaciji BiH, premijer vlade FBiH rekao je:

“Stalno smo kao u nekom uzburkanom moru, taman smo prihvatili da imamo migrante i smirili smo sa kasarnama i to je sad manji problem i sad se pojavio korona virus za koji niko nije znao osim možda u nekoj naučnoj sferi prije mjesec dana da taj virus postoji. Ali danas je već u BiH, moramo to rješavati. Nemamo registriranih bolesnika, ali imamo intenzivnu komunikaciju kineskih građana koji grade most na Pelješcu, pa kod nas most Počitelj, tuzlanski blok i plus kineski turisti. Sa Italijom imamo jaku komunikaciju, imamo njihove hodočasnike, onda dosta naših ljudi radi u Italiji i opasnost se globalizira i moramo se udružiti i početi rješavati, ne samo na kantonalnom nivou nego svi moramo raditi na tome. Sutra imamo državni nivo, entitetski nivo, kantonalni, trebamo da kažemo šta je to globalno šta trebamo uraditi. Može biti da je bolje rješenje da na federalnom nivou nađemo neku kasarnu izoliranu i od nje napravimo izolatorij, po ugledu na rješavanje migrantske krize, nego da svaki kanton pravi izolatorije, to je skupo i nepraktično i time rješavamo problem na deset mjesta umjesto na jednom”.

Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona rekao je kako je ovaj sastanak od izuzetnog značaja za ZDK.

“Posjeta premijera je bitna kako zbog aktuelnog trenutka poput korona virusa, za koji je ZDK poduzeo određen niz aktivnosti i upravo danas je bila sjednica kriznog štaba gdje su definisani koraci koji bi se trebali poduzeti u slučaju pojave oboljelih od virusa u ZDK. Veliki broj građana ZDK radi u Italiji, i s te strane smo zabrinuti tako da moramo poduzeti određene korake. Počeli smo da razmišljamo kako da pravimo izolatorije, a to sve košta. Izgradnja i montiranje kontejnera za bolesnike bi bilo finansijski teško i današnji razgovor je bio jako važan. S druge strane, otvorili smo priču koja je trenutno najveći problem u ZDK, a to je ‘Krivaja’. Želimo da u Zavidovićima iskoristimo prostor gdje se nalazi ‘Krivaja’ za poslovnu zonu i imamo obećanje da ćemo do kraja godine ući zajednički u tu priču”, rekao je Ganić.

Nakon posjete sjedištu ZDK, premijer FBiH posjetio je i Kazneno-popravni zavod Zenica.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss