140f8054344488cd1e7718c3340d44cc
140f8054344488cd1e7718c3340d44cc

Italija proglasila vanredno stanje zbog pojave koronavirusa

31.01.2020.

Vlada Italije proglasila je polugodišnje vanredno stanje zbog jučer potvrđenog slučaja zaraze potencijalno smrtonosnim koronavirusom.

Dvoje kineskih turista jučer je u Italiji bilo pozitivno na koronavirus, a vlada premijera Giuseppea Contea na vanrednoj sjednici u Rimu je proglasila vanredno stanje kako bi se efikasnije suprotstavila širenju opasnog virusa.

U saopćenju iz vlade se navodi da je vanredno stanje proglašeno na šest mjeseci i da je izdvojeno pet miliona eura za borbu protiv širenja novog virusa.

Kineski bračni par zaražen koronavirusom u italijanski Milano je došao 23. januara, a nakon pozitivnog testa dvojac je hospitaliziran u posebnom odjelu bolnice u “Lazzaro Spallanzani” u Rimu.

Zaraženi par je prije dijagnoze posjetio Parmu i još nekoliko gradova, a italijanske službe pregledat će sve osobe s kojima je par imao fizički kontakt na putu iz Malana do Rima.

Italijanski mediji javljaju da se sumnja da su još dva pacijenta u Tovoliju i Venettu zaraženi virusom, ali da dijagnoza još uvijek nije potvrđena.

Isti izvori javljaju da je grupa mještana Firence verbalno napala kinesku grupu turista i poručili im da se vrate u Kinu.

Broj smrtno stradalih u epidemiji smrtonosnog koronavirusa u Kini porastao je na 213 osoba.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je jutros da su u toj zemlji potvrđena 9.692 slučaja upale pluća uzrokovane novootkrivenim koronavirusom (2019-nCoV).

Desetine slučajeva zaraze koronavirusom potvrđene su i u Tajlandu, Japanu, Singapuru, Australiji, Maleziji, SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Koreji, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kanadi, Vijetnamu, Italiji, Nepalu, Kambodži, Šri Lanki, Finskoj i Indiji.

Opasni koronavirus prvi put se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Odbor za vanredne situacije Svjetske zdravstvena organizacija (SZO) u četvrtak je epidemiju koronavirusa proglasio globalnom opasnošću.

Pročitajte i ovo: Muškarac u garaži Mercatora izudaran drškom pištolja

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss