9dadb6018d96334f8fe201e7e3768d10
9dadb6018d96334f8fe201e7e3768d10

Vedran Mujić, učenik Gimnazije ”Mustafa Novalić”: Komedija je izuzetno jako oružje u rješavanju ozbiljnih problema

20.01.2020.

Vedran Mujić, učenik Gimnazije ”Mustafa Novalić” iz Gradačca bio je jedan od učesnika aktivnosti ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)”, koja je održana tijekom decembra 2019. godine u okviru projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH). S drugarima i drugaricama iz drugih srednjih škola iz Bosne i Hercegovine osmišljavao je tekst za priču o pomirenju, te na kraju u stand-up formi predstavio svoje djelo. Za naš portal govorio je o značaju ove aktivnosti, važnosti humora u procesu pomirenja, te interesantnim stvarima koje je naučio u okviru ove aktivnosti.

BH. DRUŠTVO INSPIRACIJA ZA STVARANJE ŠALA: “Stand-up forma zasigurno može biti pokretač promjena u našem društvu, jer je naše društvo izuzetno velika inspiracija za stvaranje šala”.

INTERVIEW.BA: Bili ste dio aktivnosti ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)” koja je okupila mlade kako bi se upoznali s komedijom, stand-up oblikom izražavanja, pri čemu ste i sami napisali nove i inspirativne dijelove priče koja se tiče pomirenja među mladima. Kakva iskustva nosite s aktivnosti?

MUJIĆ: Iskustva sa Stand-up aktivnosti donijela su samo pozitivne uspomene, a ono što me najviše dojmilo je to što smo u toku aktivnosti neke realne društvene probleme predstavili na komičan način. Smatram da je komedija izuzetno jako oružje u rješavanju ozbiljnih problema.

INTERVIEW.BA: Kroz humor ste otvorili nelagodne teme. Da li ste se ranije susretali sa ovakvim oblikom iznošenja mišljenja?

MUJIĆ: S ovakvim oblikom iznošenja mišljenja se nisam nikada prije susreo, ali mi se jako dopao, jer kao mlada osoba koja živi u našem društvu svakodnevno se susrećem s problemima koje smo obrađivali tijekom aktivnosti. Sada mogao stvari lakše razumijem, jer sam ih osjetio na svojoj koži.

INTERVIEW.BA: Može li stand-up forma biti pokretač promjena u društvu BiH? Koliko je naše društvo inspirativno za komediju?

MUJIĆ: Stand-up forma zasigurno može biti pokretač promjena u našem društvu, jer je naše društvo izuzetno velika inspiracija za stvaranje šala. Ovo je okruženje koje je prepuno situacija koje su na granici između strašnog i smiješnog. Za stvaranje jednog kvalitetnog stand-up teksta samo trebate da pogledate jedan dnevnik s vijestima iz BiH.

INTERVIEW.BA: Kroz aktivnost ste radili s poznatim imenima iz ove sfere, Jasminom Džemidžićem, Zanom Marjanović i Emirom Kapetanovićem, koliko ste novog naučili?

MUJIĆ: Velika mi je čast što sam radio s ovako velikim imenima iz svijeta filma i stand-upa i izdvojio bih rad s režiserom Emirom Kapetanovićem koji je s nama radio i pomagao nam tri dana. Jedna od stvari 

koje su nam najviše pomogle u pisanju teksta, jesu Emirovi savjeti kako da raspodijelimo šale u našem tekstu, kako bi držali pozornost publike cijeli nastup, a publika i njena reakcija je jedan od najvažnijih faktora za uspjeh.

INTERVIEW.BA: Upoznali ste mlade iz cijele BiH. Održavate li ta prijateljstva i koliko mladi mogu jedni druge inspirisati za slične aktivnosti?

MUJIĆ: U ovoj aktivnosti su učestvovali mladi iz cijele BiH i upravo to je upotpunilo ovu pozitivnu priču. Pokazali smo da bez obzira na bilo kakva opredjeljenja možemo funkcionisati zajedno.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” koji se  provodi uz podršku USAID BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut BiH (NDI BiH) uz podršku YIHR BiH i Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije

 

Idi naVrh

Don't Miss