b83df6614eb542ea8e95cb84e17e5404
b83df6614eb542ea8e95cb84e17e5404

Sud BiH odbio potvrditi optužnicu protiv Mektića, vraćena Tužilaštvu BiH

16.01.2020.

Sud BiH odbio je potvrditi optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

– Optužnica je u srijedu vraćena Tužilaštvu BiH na doradu – kratko su saopćili iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je 30. decembra podiglo optužnicu protiv Mektića saopćivši da je bivši ministar sigurnosti BiH, zajedno sa Igorom Golijaninom, Samirom Agićem i Edinom Garaplijom “zloupotrebom položaja i ovlasti počinio krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH”. Međutim, u optužnici koja je u posjedu Žurnala, niti u jednoj od ukupno četiri tačke optužnice kojima je obuhvaćen Dragan Mektić, nije navedena nijedna koruptivna radnja koju je počinio bivši ministar i aktualni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH.

Naime, Tužilaštvo BiH je Mektića optužilo da je prekšio odredbe Zakona o sukobu interesa kojim je propisano da su “nosioci izvršnih funkcija obavezni da štite državnu imovinu”. Mektiću se stavljalo na teret da je u svojstvu “službenog i odgovornog lica” prekršio i Zakon o javnim nabavkama, jer je bez javnog poziva angažirao dvije osobe po osnovu ugovora o djelu, čime je nanio ukupnu štetu budžetu BiH u iznosu od 10.800 maraka.

Ono što je interesantno, Tužilaštvo BiH je Mektića optužilo da prekršio zakon kao “službeno i odgovorno lice”, iako je u Krivičnom zakonu BiH “službeno lice” jasno razdvojeno od “odgovornog lica”.

Naime, u članu 1, tačka 3 piše da je “službeno lice izrabrani ili imenovani funkcioner u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti BiH”, dok u tački 5 piše da je “odgovorno liice – lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu”.

Dakle, Krivični zakon BiH u općim odredbama pravi jasnu razliku između službenog i odgovornog lica, dok Tužilaštvo BiH, radi općeg dojma u javnosti, Mektića optužuje da je istovremeno i “službeno” i “odgovorno” lice.

Nadalje, Tužilaštvo BiH optužuje Mektića da je oštetio Budžet BiH sklapajući ugovore o nabavci vatrogasne opreme, iako odmah na početku svoje optužnice navode da su u pitanju donatorska sredstva Evropske unije. Prema važećim zakonima u BiH, donatorska sredstva nisu budžetska sredstva, tako da u ovom slučaju, i ako je bilo zloupotreba, Budžet BiH nije oštećen, kako tvrdi Tužilaštvo BiH.

Optužnicu protiv Dragana Mektića podigla je tužiteljica Vedrana Mijović, inače kćerka dugogodišnjeg SNSD-ovog zvaničnika Slavka Jovičića Slavuja. Prethodnu saglasnost na podizanje optužnice dala je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, koju je bivši ministar Mektić godinama prozivao zbog propusta u radu.

(Žurnal, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss