Skupština KS zasjeda danas: SDA prouzrokovala krizu, vidjet ćemo ko je stvarna većina

16.01.2020.

Za danas su zakazane dvije sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Iako je u srijedu bilo pokušaja da se dođe do rješenja, odnosno dogovora između dva skupštinska tabora dijela stare većine u Skupštini (NiP, NS, SDP BiH, NBL, Damir Marjanović, Damir Nikšić, Jasna Duraković) i nove većine koja broji 18 zastupnika (SDA, SBB, DF i BOSS), sastanak je održan bez pozitivnog ishoda. Upitno je da li će Kanton Sarajevo danas dobiti Odluku o privremenom finansiranju, a vremena je sve manje. Iz nove većine tvrde da je Mirza Čelik predsjedavajući Skupštine te traže da on predsjedava sjednicama, a OHR je dao tumačenje prema kojem je Danijela Kristić predsjedavajuća Skupštine KS. Odluka o njenom izboru je objavljena i u Službenom listu KS.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić uoči današnjih sjednica kazao je da Vlada Kantona Sarajevo radi odgovorno i predano u interesu građana kantona i tako će i činiti do zadnjeg dana svog mandata, do kada god on trajao. 

– Na rad Vlade dešavanja u Skupštini ne utječu, ali problem može nastati ukoliko posebno SDA nastavi insistirati na djelovanju izvan propisanog okvira. Posljednje mišljenje OHR-a kao vrhovnog autoriteta, tumača Ustava, da je Danijela Kristić jedina legalna i stvarna predsjedavajuća Skupštine KS, samo je potvrda onoga što smo svi već znali. Ističem da svaka većina ima pravo da formira vlast, ali niko, pa ni ta većina nema pravo da provodi pravno nasilje. O tome ko je stvarna većina u Skupštini KS pokazat će dani pred nama – kazao je Nikšić.

Sada je već jasno da su postupci SDA-ove grupacije zbog brzopletosti i nepoznavanja procedura, a i SDA-ove prakse da misle da mogu raditi kako hoće i do kada hoće, doveli do svojevrsne blokade u radu Skupštine KS, smatra Nikšić.

– Ja ih i ovim putem pozivam da se vrate u okvire Ustava, zakona i Poslovnika o radu Skupštine KS, kako bi bio izglasan budžet KS. Građanima mogu samo zahvaliti na njihovoj ogromnoj podršci koju nama u SDP-u BiH kao i Vladi KS i četvorki daju od početka krize prouzročene željom SDA da čim prije ovlada kantonalnim budžetom. S druge strane, Vlada će nastaviti predano ispunjavati jedno po jedno od 300 obećanja datih građanima Kantona prilikom formiranja ove najuspješnije Vlade KS ikada – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP BiH nakon istupanja Jasne Duraković iz SBB-a i najave da neće podržati smjenu Vlade KS, pozvao je predsjednike SBB-a i DF-a Fahrudina Radončića i Željka Komšića čiji su ministri u toj Vladi da još jednom razmisle o rušenju Vlade. On je pozvao i zastupnike da poštuju volju građana koji pružaju podršku aktuelnoj Vladi KS.

(NAP, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss