63dabc6c44524886a8beee71e082016f
63dabc6c44524886a8beee71e082016f

Njemačka isplaćuje milijarde eura odštete za postepeno ukidanje termoelektrana

16.01.2020.

Njemačka će isplatiti milijarde eura energetskim firmama da ubrzaju gašenje svojih termolektrana koje sagorijevaju ugalj, u borbi protiv klimatskih promjena, objavila je vlada u četvrtak.

Sporazum postignut nakon pregovora koji su trajali cijelu noć između vladinih ministara i predstavnika četiri savezne države u kojima se nalaze termoelektrane, također uklanja ključnu prepreku njemačkim planovima suzbijanja emisije stakleničkih gasova tokom narednih decenija.

Neke regije, posebno na manje prosperitetnom istoku zemlje, žestoko su ovisne o korištenju lignita ili smeđeg uglja. Skupa s uvezenim crnim ugljem, taj energent zadovoljava otprilike trećinu njemačkih energetskih potreba, ali je također odgovoran za veliki udio u emisiji stakleničkih gasova.

Ministar finansija Olaf Scholz izjavio je da će operateri teških zagađivača zraka koji upravljaju termoelektranama u zapadnoj Njemačkoj dobiti oko 2,6 milijardi eura obeštećenja zbog gašenja elektrana, dok će 1,75 milijardi eura biti proslijeđeno elektranama na istoku. Obeštećenje je suma odvojena od 40 milijardi eura koje je vlada već obećala regijama u kojima se kopa ugalj kako bi se ublažio udarac nastao odustajanjem od fosilnih goriva.

Vlada je saopćila da će obaviti procjene u 2026. i 2029. godini kako bi ustanovila kada bi Njemačka mogla odustati od električne energije proizvedene u termolektranama.

– Ono što imamo ovdje je dobar sporazum o zaštiti klime i jasno pokazuje da mislimo ozbiljno – izjavio je ministar ekonomije Peter Altmaier.

Dodao je da vlada planira podnijeti zakonodavstvo na tom polju parlamentu do kraja mjeseca.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss