Kvalitet zraka jutros u centru Sarajeva opasan po stanovništvo

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 7.00 sati u centru grada odnosno na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosi 310 i opasan je.

Vrijednost PM 2,5 čestica na toj mjernoj stanici iznosi 231, a radi se o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila itd.

 

Pošto su vrlo male i lagane, te čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice što povećava šanse da ljudsko tijelo ili životinja udahne te čestice u pluća.

 

Vrijednost čestica PM10 jutros u 7.00 sati iznosila je 130 i to izmjerena na mjernoj stanici Otoka, dok je na mjernoj stanici Bjelave izmjereno 166.

 

Na mjernoj stanici Bjelave indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 194, odnosno nezdrav je kao i na mjernoj stanici Otoka gdje je iznosio 190.

 

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka upozorava se na moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

 

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

 

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

BiH na prvom mjestu po broju kladionica, građani potrošili 1,7 milijardi KM

Naredna vijest

Parlament BiH danas o imenovanju Božovića i o sprečavanju sukoba interesa u bh. institucijama