90787576d7c07b8c9649db42d871be25
90787576d7c07b8c9649db42d871be25

Kongres SAD-a: Soleimani planirao napade i u BiH, Turskoj, Bugarskoj…

14.01.2020.

Ubijeni iranski general Qassem Soleimani planirao je napade koji su trebali biti izvedeni u mnogim državama svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Tursku i Bugarsku, navodi se u nedavno usvojenoj rezoluciji američkog Kongresa.

U Rezoluciji 466 Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, “odaje se počast pripadnicima Oružanih snaga i obavještajne zajednice” koji su “izveli misiju u kojoj je ubijen Qassem Soleimani”.

 

“Teroristička organizacija koja je globalna teroristička prijetnja SAD-u i međunarodnoj zajednici”

 

Podsjeća se da su 3. januara 2020. pripadnici oružanih snaga SAD-a ubili “terorističkog vođu” Soleimanija u “ciljanom napadu na teroriste koji su planirali nove napade na osobe iz SAD-a”.

 

Ističe se da je Soleimani bio zapovjednik brigade Quds iranske Revolucionarne garde (IRGC), za koju se navodi da je riječ o “terorističkoj organizaciji koja je globalna teroristička prijetnja SAD-u i međunarodnoj zajednici”.

 

Dalje se navodi da je Soleimani bio “kreator terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugdje u kojima su ubijene stotine pripadnika vojnih snaga SAD-a”.

 

– Soleimani je planirao ili podržavao druge brojne smrtonosne terorističke napade na SAD i saveznike, uključujući zavjeru iz 2011. za ubistvo saudijskog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama Adela al-Jubeira dok je on bio u SAD-u, kao i napade 31. decembra 2019. na Ambasadu SAD-a u Iraku, kao i planirane napade u Njemačkoj, Bosni [i Hercegovini], Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugdje – navodi se u Rezoluciji.

Kažu i kako Senat “objavljuje da je smrt Qassema Soleimanija mjera pravde i olakšanja za porodice i prijatelje stotina muškaraca i žena iz Sjedinjenih Američkih Država koji su izgubili živote u Iraku i Afganistanu, muškaraca i žena širom svijeta koji su ubijeni u drugim napadima koje je sponzorirala brigada Quds, te muškaraca i žena iz Oružanih snaga i obavještajne zajednice SAD-a koji su žrtvovali svoje živote u potjeri za Soleimanijem”.

Pohvaljen i predsjednik Trump

 

– [Senat] Pohvaljuje muškarce i žene Oružanih snaga i obavještajne zajednice SAD-a za ogromnu posvećenost, istrajnost, profesionalizam i žrtvu koje su prikazali pri uklanjanju izglednih terorističkih napada koje je planirao Qassem Soleimani – navedeno je.

 

Senat je, također, pohvalio predsjednika Donalda Trumpa “za naređivanje uspješnih operacija na lociranju i eliminaciji Qassema Soleimanija”.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss