Trump odstupio od nove vojne akcije protiv Irana, najavio sankcije

09.01.2020.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump odstupio je od nove vojne akcije protiv Irana nakon što nije bilo ljudskih žrtava u raketnom udaru Irana na iračke baze koje koriste američke trupe, ali je najavio nove sankcije za Iran.

Trump i iranski dužnosnici razgovarali su o ublažavanju krize koja je prijetila da se pretvoriti u otvoreni sukob nakon ubistva iranskog generala Qasema Soleimanija u Iraku 3. januara u američkom napadu bespilotnim letjelicama, nakon čega je uslijedio iranski napad kao odmazda.

Nekoliko mjeseci obojenih napetostima nakon povlačenja SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, uzrokovali su globalnu zabrinutost da će to može značiti rat na Bliskom Istoku.

Međutim, obje su se strane povukle iz daljnjeg djelovanja dok su arapski i drugi međunarodni dužnosnici pozvali na suzdržanost. U Iraku su muslimanske šiitske grupe, koje su se usprotivile američkoj prisutnosti u Iraku, također pokušavale smiriti situaciju, javlja danas Reuters.

– Činjenica da imamo veliku vojsku i opremu, ne znači da je moramo koristiti. Ne želimo koristiti te kapacitete – napomenuo je Trump u obraćanju naciji nakon što je potvrdio da iranske balističke rakete ispaljene u srijedu u ranim satima nisu prouzrokovale žrtve.

Kazao je i da se čini da Iran odustaje od daljnje akcije, što je dobra stvar za sve zainteresirane strane, ali je najavio da će SAD uvesti nove sankcije Iranu.

Trump, kojeg ove godine očekuju izbori i borba za još jedan predsjednički mandat, i koji je optuživao svoje prethodnike da su SAD uvodile u nepotrebne regionalne ratove, nije pojasnio šta će značiti te nove sankcije.

Njegovi komentari uslijedili su samo nekoliko sati nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif rekao da su iranski raketni napadi “završili” svoj odgovor na ubistvo  Qassema Soleimanija.

Ministar je na Twitteru nalogu napisao da Iran ne “traži eskalaciju ili rat, već će se braniti od svake agresije”, ali vrhovni vođa Ali Khamenei je kazao da je Iran i dalje odlučan u protjerivanju američkih snaga iz te regije.

No, Washington tvrdi da ima naznaka da Teheran govori svojim saveznicima da se suzdrže od novih akcija protiv američkih trupa.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss