e37f59761c9e9e44f5cd1272232d9809
e37f59761c9e9e44f5cd1272232d9809

Dug pravnih i fizičkih osoba ViK-u 63 miliona KM, najviše duguju veliki sistemi

09.01.2020.

Građani BiH za komunalne usluge u BiH duguju stotine miliona maraka. Samo ViK-u Sarajevo pravna i fizička lica duguju 63 miliona maraka.

Šest i po miliona su privredni subjekti, ostalo su privatna, fizička lica, kaže direktor VIK-a Sarajevo Enver Hadžiahmetović.

Naplata se povećala u posljednje vrijeme, a u prosjeku se dnevno vrše dva isključenja i podižu tužbe. No, problema i rupa u zakonu ima.

– Imamo slučajeve gdje su određeni ljudi vršili migracije, odlazili u inostranstvo, prodavali stanove, neažurne evidencije. Sad su to sudski postupci, zastarjeli postupci, kaže Hadžiahmetović dodajući da bi bio zadovoljan da u prvom mahu uspiju naplatiti između 20 i 40 posto potraživanja.

 

Sistem se, kaže, mora mijenjati, a resorni ministar Srđan Mandić kaže da je potrebno mijenjati i zakon, a posebno jer se krađa vode ne vodi kao krivično djelo.

 

Osim građana, veliki su dužnici i privredni i pravni subjekti, a duguju i javne ustanove. Jedna javna ustanova duguje 121.000 KM. Svi koji imaju velika dugovanja prije sudskog spora imaju i mogućnost odgođenog plaćanja.

 

Veliki dužnici, ali i građani koji imaju veće dugove mogu zatražiti nagodbu odnosno sporazum prema kojem dugove mogu vraćati u ratama.

Najveći su, kaže ministar Mandić, dužnici oni koji je mogu platiti – veliki sistemi. Kod njih su zapažene i manipulacije, ugrađivanje bajpasa, ali i ne fakturisanje odvodnje.

 

– Odvodnju vode naplaćujemo prvi put u istoriji. Oni korisnici koji imaju vlastiti bušotinu dužni su plaćati odvodnju jer otpadne vode idu u naš kanalizacioni sistem, kaže Hadžiahmetović.

 

Mandić optužuje prethodne uprave za nemar, te poručuje da privilegovanih više nema.

 

Zastrašujuće je čuti ministra koji kaže da je nekome zbog političkih veza bilo dozvoljeno da ne plaća vodu. Baš kao u nekoj zemlji za rođaka, na brdovitom Balkanu.

(Oslobođenje, Interview.ba)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss