617c8b44f19c662f27a934fa1f19675f
617c8b44f19c662f27a934fa1f19675f

Održana generalna proba za obilježavanje 9. januara

08.01.2020.

Generalna proba za obilježavanje 9. januara – dana bh. entiteta Republika Srpska koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, održana je danas u Banjaluci.

Delegacija kabineta predsjednice RS položila je danas cvijeće na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka u Banjaluci. Spomenik je podignut u sjećanje na 12 banjalučkih beba koje su umrle 1992. godine zbog nedostatka kiseonika. 

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković ocijenio je da je ovaj entitet iz godine u godinu sve jači i bolji, ekonomski stabilniji, te da institucije RS i u narednom periodu trebaju učiniti sve da ona ojača ekonomski i da se stvore uslovi za što više investicija i radnih mjesta.

On je nakon polaganja vijenca povodom obilježavanja 9. januara na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci novinarima rekao da se danas, prije svega, “odaje počast ljudima koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegvoine Milorad Dodik izjavio je danas da građani imaju mnogo razloga da budu ponosni na stvaranje i postojanje RS, iza koje je, kako je naveo, najteži period.

– Prošli smo najteže vrijeme, ratno i poratno, kada smo morali da se politički uporno borimo za status koji je bio značajno ugrožen. Skrnavljenje RS je zaustavljeno i namjeravamo da vratimo njene ustavne pozicije onako kako je napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu. To će određivati sve naše političke aktivnosti u narednom vremenu. Vjerujem da smo okupljeni oko toga -istakao je Dodik.

Zvaničnici RS-a su danas pozvali da se sutrašnji dan proslavi dostojanstveno.

U tom bh. entitetu se provode pripreme da proslavu 9. januara, iako je Ustavni sud BiH u martu 2019. kao neustavan osporio taj datum.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić upozorio je danas da je insistiranje vlasti bh. entiteta RS na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno te pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da preduzme sankcije protiv organizatora tog obilježavanja.U ranijoj izjavin podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Također, istakao je i da je ranije Venecijanska komisija dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod – srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

Iz MUPRS-a su istakli i da su pojačane mjere sigurosti kako bi sutrašnji defile i svečana akademija protekli bez problema.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss