53456a210c2282303295f52af45081a7
53456a210c2282303295f52af45081a7

SAD poziva Amerikance da napuste Irak, stižu reakcije iz svijeta

03.01.2020.

Sjedinjene Američke Države pozvale su američke državljane, nakon ubojstva visokorangiranog iranskog generala Qassema Soleimanija u Bagdadu, da “odmah” napuste Irak.

 U priopćenju State Departmenta navodi se da su “povećane tenzije u Iraku i regiji”, prenosi agencija AP.

– Zbog napada milicije koju podržava Iran na kompleks veleposlanstva SAD-a, svi konzularni poslovi su suspendirani. Američki državljani ne bi trebali prilaziti veleposlanstvu u Bagdadu – navodi se.

Istovremeno, francusko veleposlanstvo u Teheranu pozvalo je svoje građane u Iranu da se klone javnih okupljanja.

Rusija: Posljedica je povećanje tenzija

Iran je proglasio tri dana žalosti zbog ubojstva, a francusko veleposlanstvo poziva svoje građane u toj zemlji “da budu razboriti i diskretni i da ne fotografiraju u javnom prostoru”.

U ministarstvu vanjskih poslova Rusije rečeno je kako će ubojstvo iranskog generala u američkom napadu u Iraku imati za posljedicu povećanje tenzija na Bliskom istoku.

– Smatramo da je Soleimanijevo ubojstvo u američkom raketnom napadu u predgrađu Bagdada avanturistički potez koji će dovesti do rastućih tenzija diljem regije – rekao je izvor za agenciju TASS.

On je dodao da je Soleimani odano služio u cilju zaštite iranskih nacionalnih interesa te da Rusija izražava sućut iranskom narodu.

Kina je, pak, priopćila kako se dosljedno protivi uporabi sile u međunarodnim odnosima i pozvala sve strane na suzdržanost.

Kina: Mora se očuvati mir i stabilnost

– Kina poziva relevantne strane, naročito SAD, da ostanu mirne i pokažu suzdržanost kako bi se izbjegla daljnja eskalacija tenzija – rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za novinare u Pekingu.

On je dodao da se mir i stabilnost u regiji moraju očuvati, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Soleimani, čelnik elitne jedinice Quds Iranske revolucionarne garde, poginuo je u bombardiranju bagdadske zračne luke, a Pentagon je potvrdio da je američki predsjednik Donald Trump naredio likvidaciju, prenijele su ranije svjetske agencije.

(balkans.aljazeera.net, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss