b9ad687c30e68a615b8d5c175adfe33e
b9ad687c30e68a615b8d5c175adfe33e

New York Times: Balkan nije spreman za veliki zemljotres

02.01.2020.

Stručnjaci smatraju da zemlje Balkanskog poluostrva nisu spremne za zemljotrese velikih razmjera, piše list New York Times u tekstu pod nazivom “Lekcije iz albanskog zemljotresa: Balkan nije spreman za veliki zemljotres”.

U tekstu se navodi da vlasti Rumunije, Bugarske i ostalih balkanskih zemalja nisu uspjele da riješi rizike koje po stanovništvo predstavljaju stare zgrade i loša konstrukcija, usljed čega je ugroženo nekoliko miliona ljudi, jer bi se mogle lako srušiti u slučaju jakog zemljotresa.

Prema riječima stručnjaka, vlasti balkanskih zemalja su podstakle građevinski procvat tokom devedesetih godina 20. vijeka, tokom prelaza iz komunizma u kapitalizam, gdje su često mijenjani bezbjednosni standardi radi bržeg ostvarivanja profita.

Rezultat toga je, kako se navodi u tekstu, rizik da milioni ljudi koji žive u tim objektima vjerovatno ne bi preživjeli veći zemljotres.

Američki list podsjeća na nedavni zemljotres u Albaniji jačine 6,4 stepena po Rihterovoj skali, u kojem je 26. novembra poginulo više od 50 ljudi.

U tekstu se skreće pažnja na snažne zemljotrese koji su se ranije događali u Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji, u čijem se glavnom gradu Bukureštu i dalje vide crveni krugovi na stotinama zgrada koji označavaju građevine koje su najugroženije u slučaju zemljotresa.

List napominje da su primijetne promjene u pejzažu duž obale Jadranskog mora, od sjeverne Dalmacije u Hrvatskoj, do Crne Gore i Albanije.

U tekstu se dodaje da se zemljište u primorju i dalje oblikuje, te da je zbog toga to područje podložno zemljotresima.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss