f5d21b9913578bdbbd6f52c4fb8badf1
f5d21b9913578bdbbd6f52c4fb8badf1

Estonija prvi puta dobila nestalno mjesto u UN-ovom Vijeću sigurnosti

Estonija je srijedu postala nestalna članica UN-ovog Vijeća sigurnosti, prvi puta u svojoj povijesti i to će biti do kraja 2021. godine.

Predsjednica Estonije, zemlje s 1,3 milijuna stanovnika, KerstI Kaljulaid je tom prilikom podigla zastavu Ujedinjenih naroda ispred službene rezidencije u Talilnnu.

– Estonija će se naći pred najtežim diplomatskim pregovorima na svijetu sljedeće dvije godine – rekla je, dodajući da će se njezina zemlja zalagati za “svjetski poredak utemeljen na vrijednostima i međunarodnom zakonu”.

Ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu je rekao da će se Tallinn u “sljedeće dvije godine nalaziti u središtu svjetske politike”.

Dužnosnici u Tallinnu istaknuli su da je kibernetička sigurnost jedan od njihovih prioriteta.

Estonija se smatra jednom od svjetski najnaprednijih država na polju digitalizacije, te je 2005. postala prva zemlja koja je svojim građanima omogućila online glasanje.

Vijeće sigurnosti sastavljeno je od pet stalnih članica koje imaju pravo veta: Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država i 10 nestalnih članica koje se biraju na određeno vrijeme.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Tuzlanka Alma Zadić bit će ministrica pravde Austrije

Naredna vijest

U Australiji se nastavlja evakuacija zbog požara