Učenici Gimnazije “Mustafa Novalić” iz Gradačca poručili: Budi inspiracija – širi ljubav, a ne mržnju!

20.12.2019.

Aktivnost transformacije javne površine ”Paintback” održana je sredinom novembra u Tuzli, u okviru projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH). Mladi iz Tuzle, Gradačca, Lukavca, Zavidovića i Sarajeva zajedničkim su snagama prefarbali neprihvatljive grafite i napravili mural koji sada krasi grad. Učenici Gimnazije ”Mustafa Novalić” iz Gradačca Bakir Berbić i Amina Mujkanović za Interview.ba govorili su o utiscima stečenim na ovoj aktivnosti.

PONOSNI SMO NA SVE MLADE: “Izborili smo se da uklonimo barem jednu trunku mržnje, da učinimo ono malo što je u našoj moći. Uspjeli smo i ponosni smo na sve mlade”.

INTERVIEW.BA: Bili ste jedan od učesnika u aktivnosti transformacija javne površine (Paintback), koja je održana u Tuzli. Kakvi su vaši utisci nakon ove aktivnosti?

BERBIĆ: Drago mi je što sam bio jedan od učesnika projekta Budi inspiracija, koji ima za cilj sprječavanje širenja govora mržnje, a za mlade je to jako važno.

MUJKANOVIĆ: Najbitniji dio aktivnosti je to što smo se svi veoma zabavili, stekli značajna iskustva i upoznali nove ljude. Naučili smo dosta toga o grafitima, o miješanju boja, nanošenju na različite podloge te kako maštovito prekriti uništenu podlogu.

INTERVIEW.BA: Boje i volja mladih napravili su djelo vrijedno pažnje. Šta je bila vaša inspiracija za učešće? 

BERBIĆ: Za rad na projektu bio sam inspirisan nadom da ćemo svojim postupkom privući pažnju i drugih, željom da se odupremo govoru mržnje i da budemo jedinstveni u činjenju dobrih dijela. 

MUJKANOVIĆ: Boje i volja mladih napravili su djelo vrijedno pažnje, a mi smo htjeli da dobrim djelom  privučemo pažnju i da dokažemo da grafiti mogu izgledati lijepo bez psovki i govora mržnje. Šarenilom smo uljepšali jedan uništeni zid. Najveća inspiracija bilo je svakodnevno gledanje takvih zidova i želja za obnovom i osvježenjem ulica.

INTERVIEW.BA: Koliko ste novog naučili o temi uklanjanja poruka mržnje, ali i o umjetnosti murala? 

BERBIĆ: Naučio sam mnogo, a osjećaj kada sam vidio te neprimjerene grafite, u meni je izazvao revolt. Kada smo grafite  prekrili muralima, osjećaj ponosa bio je neopisiv. Jedno je sigurno, na svakom mjestu i u svakom momentu moramo sprječavati i boriti se protiv nacionalizma, govora mržnje i omalovažavanja drugih i drugačijih. 

MUJKANOVIĆ: Ukloniti govor mržnje je teško. Prvo moramo početi od sebe i od svojih postupaka. Shvatiti da govorom mržnje ne dobijamo ništa osim nanošenja boli nekome. Moramo se zapitati, kako bi se mi osjećali da je taj govor mržnje upućen zapravo nama. Ovoga puta smo se izborili da uklonimo barem jednu trunku mržnje, da učinimo barem malo, ono što je u našoj moći. Uspjeli smo i ponosni smo na sve mlade. Mural koji je naših ruku djelo sada prekriva djelo koje nije bilo za pohvalu. O muralu smo dosta toga naučili, od podloge do linija i svake sjene, a nismo svakodnevno u prilici da se družimo s umjetnikom koji je svoj život posvetio umjetnosti i koji bi nam objasnio i pokazao sve korake, onako kao što smo mi imali toga dana.

INTERVIEW.BA: Kako mladi mogu napraviti korak ka boljoj budućnosti u BiH?

BERBIĆ: Mladi mogu doprinijeti druženjem, međusobnim upoznavanjem, širenjem pozitivnih ideja, učestvovanjem u raznim radionicama, jer samo uz praktičan rad mladi mogu zajedno da grade bolju i svjetliju budućnost svoje države.

MUJKANOVIĆ: Najveći problem današnjice jeste upravo mržnja i zavist. Mladi treba da nauče da poštuju sve oko sebe. Poštovanjem i osnovnom kulturom možemo postići više nego što mislimo. Tek kada shvatimo da poštovanje i dobrota otvara sva vrata tek tada možemo unaprijediti sebe i državu naravno, a bio bi to veliki korak za BiH.

INTERVIEW.BA: Koja je to najvažnija poruka upućena s ove aktivnosti održane u Tuzli?

BERBIĆ: Družite se, stičite nova prijateljstva i zajedno stvarajmo novi svijet. BUDI INSPIRACIJA!

MUJKANOVIĆ: Voli sebe, sve svoje, ali poštuj drugog i tuđe. Širi ljubav, a ne mržnju!

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” koji se  provodi uz podršku USAID BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut BiH (NDI BiH) uz podršku YIHR BiH i Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss