538adb57d08dfdd5ee90404c44ac2060
538adb57d08dfdd5ee90404c44ac2060

Učenici Gimnazije”Mustafa Novalić”: Mladi moraju znati da je prvi korak ka pomirenju najvažniji

30.10.2019.

Učenici Gimnazije “Mustafa Novalić” iz Gradačca, Mirza Mujdžić – Jojić i Ajna Softić bili su učesnici aktivnosti transformacije javne površine (Paintback) koja je održana 14. oktobra u Sarajevu i koja je okupila mlade iz različitih dijelova BiH. Za Interview.ba su govorili o utiscima učešća te istakli kako je za mlade u BiH važno da potvrde da je izreka ‘’na mladima svijet ostaje” istinita tako što će se pokrenuti i uticati na promjene. Ova aktivnost dio je projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH).

MLADI MORAJU REAGOVATI: “Projekat nas uči da ne budemo samo posmatrači nego da reagujemo, podstaknemo akciju za bolje sutra”.

INTERVIEW.BA: Učestvovali ste u aktivnosti transformacija javne površine (Paintback), koja je održana u Sarajevu. Šta je za vas značilo preslikavanje neprihvatljivih grafita?

MUJDŽIĆ-JOJIĆ: Preslikavanje neprihvatljivih grafita je za mene značilo slanje pozitivne poruke svim mladima u BiH da ne želimo prisustvo govora mržnje na javnoj površini.

SOFTIĆ: Bila je to veoma važna lekcija za nas. Svakodnevno smo svjedoci različitih oblika govora mržnje i etiketiranja, ali se rijetko ko odluči da se izdvoji iz mase i preduzme nešto konkretno. Koliko god bio težak taj prvi korak, nagrada koja dolazi poslije toga je izuzetno ispunjavajuća. Shvatili smo koliko je našem društvu jednostavno pomoći.

INTERVIEW.BA: Predivan mural ste napravili prema šablonima. Koristili ste sprejeve, akrilne boje i boje za zidove, jeste li prije imali priliku raditi nešto ovakvo i koliko je bilo teško?

MUJDŽIĆJOJIĆ: Za sve učesnike je ovo bio novi izazov i novo iskustvo. Naučili smo koristiti sprejeve, ali u pozitivne svrhe. Koliko god bilo teško, bila je to i prilika da razbijemo stereotip o grafitima i muralima. Spoznati ljepšu stranu grafita bilo je ono na šta smo se fokusirali.

SOFTIĆ: Za većinu nas je ovo bio prvi susret sa bojama i sprejevima, a bilo je i onih koji su se bavili izradom grafita i ranije. Veliku pomoć imali smo od profesionalaca iz Obojene klape koji su bili uz nas kroz cijeli proces. Svakako da je za sve nas ovo bilo zanimljivo iskustvo i svi smo imali veliku želju da doživimo iskustvo za koje se prilika ne pruža baš svaki dan.

INTERVIEW.BA: Koliko vas je motivisala činjenica da sa učenicima drugih srednjih škola radite nešto što je za dobrobit svih?

MUJDŽIĆ-JOJIĆ: Najzanimljiviji dio aktivnosti jeste upravo druženje mladih iz cijele BiH. Imali smo priliku razmijeniti ideje kako bi se upoznali. Motivisalo me u velikoj mjeri, tako da ću ako budem u mogućnosti u svojoj okolini organizovati slične aktivnosti.

SOFTIĆ: To je bio povod, ali pored toga i prilika za upoznavanje i druženje sa drugima. Ostvarili smo mnoge kontakte i ovo su u svakom slučaju lijepe prilike da se mladi iz raznih dijelova BiH povežu i da zajedno rade na našoj budućnosti.

INTERVIEW.BA: Šta bi bila vaša poruka drugim mladim ljudima koji imaju ovakve grafite u njihovoj okolini?

MUJDŽIĆ-JOJIĆ: Gradačac nema problem sa grafitima koji nose neprihvatljive poruke. Poruka mladima jeste samo jedna, moramo pokazati da je izreka ”na mladima svijet ostaje” istinita i potvrditi da u našem društvu ne želimo prisustvo bilo kakvog vida mržnje. SOFTIĆ: Mladi moraju znati da je prvi korak najvažniji. Možda je za većinu mladih trenutna situacija u zemlji demotivirajuća, ali ako se mi ne pokrenemo, neće niko drugi. Bitno je da krenemo od sebe i svoje okoline. INTERVIEW.BA: Kako ste prije gledali na uličnu umjetnost, a kako gledate sada nakon projekta Budi inspiracija?

MUJDŽIĆ-JOJIĆ: Svakako da je uticalo na mene da sada kada prolazim gradom obratim pažnju i razgledam da li postoje grafiti ili natpisi sa porukama mržnje koje bih mogao pokušati prefarbati sa svojim vršnjacima.

SOFTIĆ: Grafiti ili natpisi na ulicama su za mene bili nevažni i nisam im pridavala pažnju. Nakon projekta sam shvatila koliko su natpisi degradirajući prema različitim grupama ljudi kao i to koliko tih nekoliko slova može uticati na one kojima su upućeni.

INTERVIEW.BA: Šta je to novo što ste naučili kroz ovaj projakat, a niste imali priliku ranije niti u školi, ali ni od roditelja?

MUJDŽIĆ-JOJIĆ: Sve aktivnosti u sklopu projekta Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija su za mene bile novost, a ono što je najistaknutije jesu historijski časovi koje smo imali prilikom posjete Mostaru, Konjicu i Sarajevu. SOFTIĆ: Sa projekta smo ponijeli osjećaj da je pokretanje u pravcu promjena najvažniji faktor. Škola, porodica i okolina imaju učešće u tome kakva osoba ćete postati, a upravo ovakvi projekti nam pružaju ono nešto što fali i u obrazovanju i u našim sredinama. Želi nas naučiti da ne posmatramo, nego da reagujemo, podstaknemo akciju, kako bi na taj način kasnije pomogli zajednici.

Idi naVrh

Don't Miss