Ramiz Salkić: Ovim neljudskim činom su uvrijeđeni i svi čestiti Banjalučani i ostali civlizirani ljudi

24.08.2018.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić osudio je navodni napad na džamiju Ferhadija u Banjoj Luci koji se desio u četvrtak poslije ponoći u kome je iz vatrenog oružja ispaljeno nekoliko hitaca na ovu vjersku ustanovu. Za Interview.ba Salkić kaže da se radi o jednom necivilizacijskom činu, posebno jer se dogodio tokom obilježavanja najvećeg muslimanskog praznika Kurban – bajrama.

DODIK RADIKALIZIRA DRUŠTVO: Kad analizirate sve poteze koje Milorad Dodik vuče, jasno je da on čini sve da što više radikalizira društvo. Nedavno je vrijeđao ezan i džamije, na njegov zahtjev je poništen izvještaj o genocidu u Srebrenici, veliča ratne zločince i negira genocid, konstantno izmišlja nepostojeće neprijatelje, svađa se sa SAD-om i Evropom, Bosnu i Hercegovinu želi predstaviti kao nemoguću zemlju, širi strah među ljudima, urušava postignuti stepen pomirenja i suživota.

INTERVIEW.BA: Oštro ste osudili ovaj navodni napad na banjalučku džamiju Ferhadiju?

SALKIĆ: Radi se o jednom necivilizacijskom činu, posebno jer se dogodio tokom obilježavanja našeg najvećeg blagdana Kurban – bajrama. Ferhadija je ponos muslimana u našoj domovini, i jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini i Evropi, a uz to je i naš nacionalni spomenik. Ovim neljudskim činom su uvrijeđeni i svi čestiti Banjalučani i ostali civlizirani ljudi.

Ovo nije prvi put da su napadnute džamije u ovom dijelu naše domovine, ali i da su napadnuti povratnici. Džamije su napadane širom ovog entiteta, a povrantici ubijani i premlaćivani. Obzirom da napadači nikada nisu adekvatno sankcionisani i kažnjeni, to je novim vandalima uvijek vjetar u leđa.

Napad na Ferhadiju je ogledalo današnjeg stanja u bh. entitetu RS. Ferhadija je simbol Banjaluke, a nijedan srpski političar do sada nije osudio napad na ovu džamiju. To dovoljno govori o njima, ali i njihovom odnosu prema Bošnjacima muslimanima. Mislim da i mi iz toga moramo izvući velike pouke.

INTERVIEW.BA: Rekli ste da je ovaj napad posljedica radikalne i separatističke politike vlasti u RS-u, te organizovane aktivnosti koju provodi Milorad Dodik? Zašto?

SALKIĆ: Kada pogledate unazad i analizirate sve poteze koje Milorad Dodik vuče, jasno je da on čini sve da što više radikalizira društvo. Nedavno je vrijeđao ezan i džamije, na njegov zahtjev je poništen izvještaj o genocidu u Srebrenici, veliča ratne zločince i negira genocid, konstantno izmišlja nepostojeće neprijatelje, svađa se sa SAD-om i Evropom, Bosnu i Hercegovinu želi predstaviti kao nemoguću zemlju, širi strah među ljudima, urušava postignuti stepen pomirenja i suživota…Dakle, on čini sve da ljudi budu u strahu i da im predstavi kako ova zemlja nema budućnosti. U tome mu uveliko pomaže i RTRS i još neki mediji, koji Bošnjake predstavljaju kao prijetnju i tretiraju kao građane drugog reda. Kada predsjednik jednog entiteta kaže da ezan „arlauče“, to je vjetar u leđa vandalima i huliganima. Ja sam na to upozoravao. Kada nemate adekvatne reakcije i sankcije, kada nema dovoljne kritike i osude u javnosti, onda se dešavaju ovakvi napadi.

Proći će i Milorad Dodik, baš kao što su vijekovima mnogi prolazili. Ferhadija će u Banjaluci biti do Sudnjeg dana. Međutim, smatram da je jedan od velikih problema činjenica da aktuelna politika, osim što ne nudi narodu ništa dobro, svojim djelovanjem truje nove generacije i čini nepravdu prema djeci. Nije pošteno djeci ostavljati loše temelje na kojima trebaju graditi budućnost.

INTERVIEW.BA: Mislite da je potrebno da se međunarodna zajednica uključi  kako bi izolovala one koji ugrožavaju mir i sigurnost u ovom entitetu?

SALKIĆ: Mislim da je to jedan od načina da se zaustavi ovo stanje. Ovo više nisu, kao što neki misle, predizborni trikovi Milorada Dodika i njegove stranke. Ovo su jasni procesi, koji već traju nekoliko godina, a koji su potpomognuti iz Srbije i još nekih centara.

Međunarodna zajednica posljednjih godina nije učinila mnogo da oslabi snage koje ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. Zbog toga, mislim da je vrijeme, a za to postoje i mehanizmi, da se nešto konačno učini. Međunarodna zajednica nije u startu sankcionisala negativne pojave, a onda je Milorad Dodik uvijek podizao ljestvicu i pravio nove probleme.

Smatram da se odlučno moraju sankcionisati svi oni koji negiraju genocid i međunarodne presude, koji usporavaju evropski put naše zemlje i koji podrivaju državne institucije. A posebno se moraju sankcionisati svi oni koji vode procese sa neizvijesnim ishodom, a koji ove prostore mogu dovesti u veliku nestabilnost, koja nikome nije potrebna.

Idi naVrh

Don't Miss