ISTINOM U GLAVU Dragan Bursać: Bajaga Mali Knindža

15.08.2018.

Bajaga je sa svojim Instruktorima jedan ravnogorac najobičiniji. I njegov pakleni plan je odsvirati, šta znam «Pada vlada», a onda kidnapovati Plenkovića i sa četničkim pokretom preuzeti vlast u Hrvatskoj.

Piše: Dragan Bursać za Interview.ba

Sa druge strane ustaškog jastuka

Prvo sam ugledao nekakvu glavu koja je začepila LED ekran. A teško je i posve specifično začepiti 16:9 ekran, morate priznati. Glava je urbi et orbi saopštila vascijelom pučanstvu kako Bajaga nije dobrodošao u Karlovac zbog četničkih pjesama. Na pitanje voditeljke koje su mu to četničke pjesme glava je rekla da se ne sjeća, ali Bajaga svejedno nije poželjan u Karlovcu zato što je pjevao u Kninu. Dosadna voditeljka je insistirala, pa je glavi rekla kako je i Mišo Kovač pjevao u Kninu.

Hm, glava u problemu, ali ne odustaje, veli, možda jeste Srbin u Kninu, ali neće u Karlovcu. A žena, aspida navalila kao mutava, pa ga potkopa, ma bio je on i u Karlovcu, par puta u posljednje vrijeme. Glava već izmrcvarena i grogirana zadnjim aperkatom nemušto odgovara, pa jeste, ali je bio na zatvorenom, a ovo bi bilo na otvorenom.

Voditeljka posljednjim krošeom pita kakva je razlika između koncerta na otovrenom i na zatvorenom, a glava sa konopaca logike zadnjim trzajem malog mozga zapjeni, ETO KAD ME NERVIRA I GOTOVO!

Nije vam ovo nikakv vic, šala niti pošalica. Ovo je surova realnost profašitičkog narativa u Hrvatskoj. Ovaj put Dani piva u Karlovcu, a žrtva je Momčilo Bajagić Bajaga, čovjek kome se pod kapom nebeskom nema šta zamjeriti na relaciji Srbi-Hrvati. Ali, eto ima. Kako vidimo narečenog branitelja i lokalnog šefa za Odjel etika ustaštva brine Momčilo, njegov «Plavi safir», «Sa druge strane jastuka», «Zažmuri» i ostale ultračetničke muzičke numere.

Ceca, braniteljski san

A vidite šta je na stvari, Bajaga je sa svojim Instruktorima jedan ravnogorac najobičiniji. I njegov pakleni plan je odsvirati, šta znam «Pada vlada», a onda kidnapovati Plenkovića i sa Ravnogorskim pokretom preuzeti vlast u Hrvatskoj. Dakako, možete biti prokleta budala pa povjerovati konstruktu o četniku Bajagi ili shvatiti kako se branitelj sa 16:9 glavom zapravo izdrkava po državi Hrvatskoj.

A to onanisanje po sopstvenom narodu je prijeko potrebno. Nakon kritika i neba i zemlje na Tomspona, koji je objektivno vodio paradu sa hrvatskim nogometašima, branitelji su uzvratili kontrom u Karlovcu, čisto da se zna ko je glavni ujak u selu. I uspjeli dabome. Vlasti Karlovca su se ponijele služanjski, kukavički i bezmudo. Jer uz crkvu, branitelji su siva, ma šta siva, bijela eminencija koja vedri i oblači (u ovom slučaju oblači) svaku poru života u pojedinim dijelovima Hrvatske. Pojedinim, jer Bajaga bez problema nastupa u Istri, koja je valjda još u sastavu Hrvatske.

Naravno, najmanji je tu problem sa Bajagom. Velim, na njemu su se ovog ljeda profašistička kola slomila. Jer, da se branitelji pitaju i da ne postoji nekakva nacionalna barijera, odavno bi oni po svom muzicčkom ukusu namjesto Momčila i Instruktora doveli Cecu majku ili Baju Malog Knindžu. Baja i Ceca imaju tu kombinaciju gange sa jedne i narodnjaka u pop oblandi sa druge strane, tako idealnu za podići desnicu k nebu i uzviknuti «za dom spremni».

Kada spojite Baju i Cecu dobijete Tomsona, dobijete «gene kamene» uz sitni svadbarski vez. Naravski to jeste blisko braniteljskom uhu i oku da se ne lažemo. Kakav crni voz za Harkov, kakvo miješanje sive i zlatne, jeste li vi normalni?

Ima sile u Kekina Mile! 

Ako me pitate za Bajagu, mogu vam reći jednu kratku skasku:

Proljetos sam sa Bajagom bio gost kod Zorana Kesić u njegovoj emisiji «24 minuta». Poslije snimanja smo se baš, baš izdivanili. Bajaga je jedan CAR! Čovjek od koga možete naučiti za 3 sata jedno pedeset ozbiljnih životnih lekcija.

Ali hoću nešto drugo. Kaže mi Bajaga, bre Bursać, ja sviram po Hrvatskoj, normalan svet, bre. To ovi naši paranoici seru, naduvavaju stvari. Kakve, bre zabrane, kakve cenzure. Stvarno, stvarno nikada nisam imao tamo problema. Možda neko drugi, ali ne ja. Mislim zašto bi Bajagi neko zabranio da svira i peva.

I stvarno pomislim, jebo te, zašto bi Bajagi neko zabranio da svira i pjeva.

Kad ono prc.

Paradržava u državi sa braniteljskim udrugama zabrani koncert Bajagi u Karlovcu i uvali vruć krompir Hladnom pivu.

Naravno, Mile Kekin je KRALJ, pa je drugarski i ljudski odbio ovu nazor-tezgu. Mile Kekin je pokazao kako se staje uz kolegu, brata, kako se pravi otpor 16:9 glavama sa početka priče. A Bajaga je u inat svima napravio fenomen-veče u Puli. Puli koja je još uvijek valjda u Hrvatskoj.

Hoću vam reći, zbog ljudi kao što je Momčilo i Mile Kekin, ima smisla kretati se kao slobodan čovjek po ovim našim fašističkim vukojebinicama od Karpata do Jadrana. U inat fašistima.

I ne trebaju nekakvi veliki zaključci po pitanju geografije i toposa pod kojim živimo. Dovoljni su stihovi tek jedne Bajagine pjesme: 

Ovo je ovde Balkan,

Zemlja iz sna,

Između mocćnih sila

Dobra i zla.

 

Tu svako može biti

Dušman i brat

Svakih pedeset leta izbija rat.

 

Ovu su zemlju pravili

I ratnici i pesnici

I različiti bogovi.

 

Ovo je ovde Balkan,

Mirisni cvet,

Totalno nerazumljiv za ceo svet.

I svako može biti

Dušman i brat

Svakih pedeset leta izbija rat.

 

Ovu su zemlju pravili

I ratnici i pesnici

I razliciti bogovi.

Idi naVrh

Don't Miss