72cd3f876ad5bdf34fc0ff7fda2968c5
72cd3f876ad5bdf34fc0ff7fda2968c5

Emina Hadžić: Vlast trenutno ne može osigurati finansijska sredstva za otvaranje jaslica u Goraždu

13.07.2018.

Problemi građana Goražda su mnogobrojni. Ali jedan koji su oni istakli kao gorući problem jeste nedostatak vrtića i nepostojanje jaslica za djecu. Kroz projekat „Građani zahtijevaju odgovore!“ koji su pokrenule organizacija Heinrich Boll Stiftung i Fondacija INFOHOUSE, građani lokalnih zajednica imali su priliku ispričati probleme sa kojima se susreću u svojim gradovima. Glavni cilj ovog projekta jeste osigurati bolju informiranost građana o važnim životnim pitanjima, njihovim pravima i obavezama u razvoju demokratskog društva, što je preduvjet njihovog većeg učešća u političkom životu. S toga redakcija portala Interview.ba zajedno sa organzacijom Heinrich Boll Stiftung i Fondacijom INFOHOUSE pomaže građanima u pronalaženju odgovora na njihova pitanja. Zašto u Goraždu imaju samo dva vrtića, zašto je 138 djece „na čekanju“ za vrtić, za Interview.ba govorila je stručna savjetnica za oblast obrazovanja, Pedagoškog zavoda BPK Goražde Emina Hadžić.

OVAJ PROBLEM BI TREBAO BITI RIJEŠEN NAREDNE GODINE: „Postoje aktivnosti koje se provode na rješavanju ovog problema. Također, već su dogovoreni rokovi, orjentacioni termin je 2019. godina. Nadam se da će to biti ispoštovano i da će taj problem biti riješen.“

INTERVIEW.BA: U Goraždu postoje samo dva vrtića, jaslice za bebe ne postoje. Zašto ne postoje jaslice?

HADŽIĆ: Jaslice za bebe ne postoje zbog toga što je to projekat koji bi zahtijevao veća finansijska sredstva koja vlast trenutno ne može da osigura. S obzirom da bi jaslice zahtijevale posebnu hranu za bebe, te posebne uslove za boravak djeteta za to su potrebna veća finansijska sredstva koja trenutno vlast, kako sam već rekla, ne može osigurati. Jaslice za bebe su nešto što definitvno treba ovom gradu, ali bi to sa druge strane zahtijevalo malo više planiranja, više dobre volje, a najveći problem trenutno su finansijska sredstva.

INTERVIEW.BA: Ukupno 138 djece je na „čekanju“ za vrtić, to znači da postoji veliko interesovanje za vrtiće. Zašto postoje samo dva vrtića u Goraždu?

HADŽIĆ: To je broj djece koji je bio prije formiranja novih grupa. Sada će doći do upisa jedne nove grupe djece, jer je ispraćena jedna grupa u predškolsko obrazovanje, te stoga ne znam koliko je  validantaj podatak djece koja su „na čekanju“ za vrtić. U planu je formiranje još dvije grupe ukoliko dođe do dogovora između nadležnih struktura, odnosno dogovora između općinskih i kantonalnih struktura. Građani Goražda su svjesni problema. Međutim, sa druge strane postoji činjenica da se nije pokazao interes niti jedne nevladine strukture kao ni bilo koje organizacije koja bi osnovala privatni vrtić. Naša sredina je specifična po tome da nemamo niti jedan privatni vrtić na području kantona. Razlog tome su standardi koji se moraju ispuniti da bi se uopće otvorio jedan takav vrtić. Bila je jednom inicijativa za otvorenje privatnog vrtića, međutim kada su vidjeli koliko im je papirologije potrebno, te koliko radnika kao i kakva infrastruktura je potrebna, oni su odustali od te ideje. Trenutno postoje aktivnosti koje se provode na rješavanju ovog problema. Raspolažem informacijama kakvo je stanje u drugim dijelovima BiH, pogotovo u drugim kantonima u Federaciji. Nažalost, ni u drugim kantonima nije bolja situacija. Postoje mjesta gdje se upis u vrtić vrši tako da roditelji dođu u 2 sata ujutro upisati dijete zato što su velike gužve. Tako da su liste čekanja svuda prisutne. S obzirom na situaciju u drugim kantonima nisam toliko obeshrabrena što se Goražda tiče.

INTERVIEW.BA: Da li postoji mogućnost da građani Goražda dobiju još jedan vrtić u skorijoj budućnosti?

HADŽIĆ: Postoje aktivnosti koje se provode na rješavanju ovog problema. Također, već su dogovoreni rokovi, orjentacioni termin je 2019. godina. Nadam se da će ti dogovoreni rokovi biti ispoštovani  i da će taj problem biti riješen. Ne mogu reći da se ne radi ništa kada su u pitanju vrtići i jaslice jer se radi. Koliko će se iznaći najbolje rješenje, ne mogu reći, nisam nadležna za to, ali postoji dobra volja i vjerujem da će se ovaj problem riješiti u skorijoj budućnosti.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss