6b515d6f49849881a7fd39889e3e6854
6b515d6f49849881a7fd39889e3e6854

Sabahudin Baho Topalbećirević: Reprezentacija Hrvatske može sve pobijediti

12.06.2018.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. bit će 21. izdanje svjetskog nogometnog prvenstva, koje će se od 14. juna do 15. jula 2018. održati u Rusiji. O predviđanjima, očekivanjima, strahovima i nadama, za Interview.ba govori poznati sportski radnik i televizijski komentator Sabahudin Baho Topalbećirević.

NAJBOLJI VEZNI RED NA SVIJETU “Ne može me niko uvjeriti da ima neki bolji vezni red od Brozovića, Kovačića, Rakitića i Modrića. To je reprezentacija koja može svakoga da pobijedi. Ono što je problem kod Hrvatske, ako npr. bude druga u svojoj grupi, onda bi išla na prvog iz grupe C, a tu je Francuska.”

INTERVIEW.BA: Ko su favoriti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u fudbalu?

TOPALBEĆIREVIĆ: Favoriti se manje/više znaju. U historiji svjetskih prvenstava mislim da je samo osam reprezentacija osvojilo titulu prvaka svijeta. Italija koja nije na ovom prvenstvu je bila svjetski prvak. Zatimu, tu su Španija, Francuska, Argentina, Brazil, Njemačka, Engleska i Urugvaj dva puta. Nema tu nekih velikih tajni. Između ovih sedam reprezentacija se može tražiti novi svjetski prvak. Na kraju krajeva, od 1970. godine nijedna druga reprezentacija nije bila prvak. Novog prvaka svijeta treba tražiti između Brazila, Argentine, Njemačke, Španije i Francuske. Ako bi tražili iznenađenje, onda to može biti Hrvatska koja je dobra. Ili Belgija, eventualno Portugal.

INTERVIEW.BA: Da li se sjećate koje je bilo prvo prvenstvo koje ste pratili još kao dijete, i čega se tačno sjećate? I koga od igrača/fudbalera izdvajate?

TOPALBEĆIREVIĆ: Prvo svjetsko prvenstvo koje sam pratio je 1974. godine u Njemačkoj. Tada je prvi put bilo malo više igrača iz Bosne i Hercegovine. Bilo je to vrijeme kada su u reprezentaciji igrali igrači poput Marića, Džemala Hadžiabdića, Duška Bajevića. Sjećam se pobjede Jugoslavije protiv Zaira od 9:0. To je bilo 18. juna 1974. godine. Naravno, navijao sam za bivšu Jugoslaviju koja nije napravila ništa, nego je samo prošla grupu i zaustavljena je tamo negdje u osmini finala. Te godine je Njemačka bila prvak i tada sam, zapravo, i  zavolio fudbal u onom pravom obliku. Što se tiče igrača, jedan Poljak, mislim da je bio najbolji strijelac tog SP-a. Zvao se Lato.

INTERVIEW.BA: Koga bi voljeli vidjeti u finalu?

TOPALBEĆIREVIĆ: Volio bi kad bi Argentina i Brazil igrali u finalu. To su dvije reprezentacije koje igraju najljepši fudbal i koje pamtimo po najboljim igračima svijeta, po Maradoni, Messiju, Peleu, Ronaldinhu itd. Volio bih kada bi se nekako desilo to finale… da prvi put u istoriji igraju Brazil i Argentina. Imao sam sreću da sam radio neke utakmice i Argentine i Brazila, kao i finale Interkontinentalnog kupa između Brazila i Argentine 2005. godine pred SP u Njemačkoj 2006. Tad je Ronaldinho bio najbolji igrač. Brazil je deklasirao Argentinu. Mislim da je to najveći derbi u svijetu fudbala.

INTERVIEW.BA: Srbija i Hrvatska su sudionice ove velike smotre fudbala, kakve su im šanse?

TOPALBEĆIREVIĆ: Hrvatska ima stvarno dobru reprezentaciju, govorio sam o tome i ranije. Oni možda imaju najbolji vezni red na svijetu. Ne može me niko uvjeriti da ima neki bolji vezni red od Brozovića, Kovačića, Rakitića i Modrića. To je reprezentacija koja može svakoga da pobijedi. Ono što je problem kod Hrvatske, ako npr. bude druga u svojoj grupi, onda bi išla na prvog iz grupe C, a tu je Francuska. To je mali problem. Ako bi bila ispred Argentine, onda ide na Australiju i Peru ili Dansku. Onda bi imala šansu da se plasira dosta daleko. Što se tiče Srbije ona isto ima tu jednu grupu u kojoj se nalazi Brazil, Švicarska i Kostarika gdje je Brazil apsolutni favorit. Švicarska je onako baš jaka i vodi je naš bivši igrač Sarajeva, Petković. Ako izbori drugo mjesto, u tom bi slučaju išla na Njemačku, a to je zaista teško proći dalje. Za Srbiju bi bio veliki uspjeh da se plasira dalje, mislim da bi to bio maksimum. A za Hrvatsku ovisno koja će biti u grupi, iako stvarno važi za jednu od najboljih reprezentacija u ovom trenutku.

INTERVIEW.BA: Ostaje žal što se reprezentacija BiH nije plasirala na ovo veliko takmičenje, ali da li smo realni i da li je to tako najbolje?

TOPALBEĆIREVIĆ: Ostaje žal, ali mi nismo ni puno puta igrali na velikim takmičenjima. Igrali smo samo jednom 2014. na Svjetskom prvenstvu. Nikada nismo igrali na evropskom prvenstvu. Mislim da je šteta da svijet neće vidjeti Pjanića i Džeku, dva igrača koja spadaju u top igrače na svijetu. Oni su prepoznatljivi svugdje. Vidjeli smo u Koreji. Domaći navijači su samo tražili Džeku i Pjanića da se slikaju, da im daju autograme. To su dva asa koji mogu u trenutku nekog nadahnuća pobijediti bilo koju drugu reprezentaciju. Žao mi je ali našoj reprezentaciji sada slijede kvalifikacije Liga nacija, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine i to je možda šansa da se po prvi put plasiramo. Uvjeren sam da ćemo uspjeti.

INTERVIEW.BA:  Kako komentarišete nedavne eventualne terorističke prijetnje koje su upućene Ronaldu i Messiju?

TOPALBEĆIREVIĆ: Nije to ništa ozbiljno. U svijetu živi osam milijardi ljudi, od toga polovina sigurno prati fudbal. Nažalost, zahvaljujući društvenim mrežama danas možete prijetiti kome hoćete. Tako da ne vjerujem u te prijetnje. Oni imaju sjajno osiguranje. Fokusiraju se samo na utakmice i od toga nema ništa.

Idi naVrh

Don't Miss