2e2c1711fe12b24ae23d95c35bfd21c2
2e2c1711fe12b24ae23d95c35bfd21c2

NAJAVA Nedžad Korajlić: U BiH ili nećemo ili ne znamo da se borimo protiv korupcije

11.01.2018.

U BiH će ove godine biti održana konferencija Evropskog kriminološkog udruženja Crimes against Humans and Crimes against Humanity: Implications for Modern Criminology i to po prvi put u zemlji koja nije članica Evropske unije. Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, za interview.ba tvrdi da bi se savjeti stručnjaka koji će govoriti u Sarajevu mogli iskoristiti da se konačno uspostavi prijeko potrebna saradnja između akademske zajednice i institucija, koja je neophodna za borbu protiv korupcije.

NE ZNAMO ILI NEĆEMO DA SE BORIMO PROTIV KORUPCIJE? Institucije u BiH nažalost nisu voljne da sarađuju sa akademskom zajednicom. Ne žele ni da npr. ustupe podatke. Kao društvo smo jako zatvoreni, da li je to zbog neznanja ili nehtjenja? Čini mi se da nema volje da se određene stvari u zemlji riješe, da se otklone uzroci koji vode do problema.

INTERVIEW.BA: Najveći svjetski kriminološki stručnjaci stižu u Sarajevo. Znaju li da dolaze u jednu od najkorupiranijih zemalja u Evropi? Da li je borba protiv korupcije možda razlog što je napravljena iznimka i što se konferencija, umjesto u nekoj od zemalja EU, organizuje u BiH?

KORAJLIĆ: Ne, to nije razlog. Evropsko kriminološko udruženje ne bi dalo da se konferencija organizuje zbog tog razloga. Naši stručnjaci su poznati, poznat je naš fakultet… Naravno, činjenica da će se konferencija održati u Sarajevu, pomoći će BiH u borbi protiv korupcije, moći ćemo potražiti savjete i razmjeniti dobre prakse. Važno je znati da borba protiv kriminaliteta nije moguća ukoliko je velika stopa korupcije u nekoj državi ili gradu. Moramo se boriti protiv korupcije, a onda i protiv kriminaliteta, to se ne može posmatrati odvojeno.

Mi ovom konferencijom nećemo riješiti problem korupcije ali možemo iskoristiti priliku da od svjetskih stručnjaka tražimo preporuke i savjete da se započne saradnja akademske zajednice i institucija. Mi smo u više navrata tražili saradnju sa raznim institucijama koje nažalost nisu voljne da npr. ustupe Kao društvo smo jako zatvoreni, da li je to zbog neznanja ili nehtjenja? Čini mi se da nema volje da se određene stvari u zemlji riješe, da se otklone uzroci koji vode do problema.

INTERVIEW.BA: Koja je tema ovogodišnje konferencije?

KORAJLIĆ: Razgovarat ćemo o uzrocima kriminaliteta, o svemu što opterećuje Jugoistočni Balkan. Govorit će najveći stručnjaci Evrope i svijeta i vjerujemo da će nam ponuditi jako dobra rješenja za probleme s kojima se ovdje suočavamo.

INTERVIEW.BA: Budući da će u BIH tim povodom stići veliki broj gostiju, koristi za našu zemlju mogle bi biti višestruke?

KORAJLIĆ: Ovo je jedan od najvećih događaja na Univerzitetu u Sarajevu u proteklih 20 godina iz oblasti društvenih nauka u Bosni i Hercegovini, na kojem će prisustvovati naučnici iz više od 70 država, među kojima su najveći stručnjaci iz kriminoloških nauka. To su naučnici čije će se teorije izučavati narednih 100 godina. Mi očekujemo da će u periodu održavanja konferencije, od 29. 08. do 01. 09. 2018. godine u Sarajevo doći najmanje 1500 ljudi iz čitavog svijeta i da ćemo poslati jednu jako lijepu sliku iz Bosne i Hercegovine.

Idi naVrh

Don't Miss