Nermina Omerbegović: Nisam ni vamp ni žena s natpisom

27.09.2017.

Nermina Omerbegović, sarajevska novinarka i pjesnikinja, zasigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Samom činjenicom da se možda i previše često odlučuje pisati o temama koje društvo karakterizira tabuom. Poput seksa, na primjer. Do sada je objavila tri zbirke poezije, mnoge njene pjesme prevedene su na strane jezike. U kratkom intervjuu za interview.ba govori o sebi, drugim ženama, feminizmu, tračevima i tabuima.

TREBA ŽIVJETI FEMINIZAMI nisu feministkinje žene koje ne žele pored sebe muškarca. Nisu to muškobanjaste žene, što jesu samo neke od predrasuda. To su, bar one koje ja znam, izuzetno ženstvene, pametne žene kojima je muškarac koji je iza njih istinski partner, ne samo muško u kući. Ono reda radi. Feminizam je i to ne pristajati na vezu, brak samo reda radi. Ukratko, nemam ništa protiv feminizma, ali ne volim da me stave ni u koju skupinu, kao što rekoh, ne volim etiketiranja. A i feminizama ima raznih”.

INTERVIEW.BA: Do sada ste objavili tri zbirke pretežno erotske poezije. Šta kažu kolege u vašoj redakciji – čitaju li vaše knjige ili samo dnevnu politiku? 

OMERBEGOVIĆ: Koliko mi je poznato, moje kolege i kolegice i inače čitaju knjige. Ne samo moje. A prema reakcijama onih koji su i moje čitali, pa sviđa im se. Tako bar kažu. I prva knjiga nije bila pretežno erotska.  

INTERVIEW.BA: Zašto su u BiH erotika i seks još uvijek tabu? Zbog hroničnog nedostatka istih ili?

OMERBEGOVIĆ: Pa, iskreno ne znam koliko toga fali onima kojima je i spomen erotskog, seksualnog nešto što je nepoželjno. S druge strane, ako ćemo o pisanju, nije tabu ako pišu muškarci. Primjera radi, iste godine ili negdje tu Goran Samardžić je objavo “Šumkog duha”, a ja sam pripremala “Prizivanja dodira”. Goranom su bili ushićeni, a meni su rekli da ja treba da se uozbiljim, da takvo pisanje nije za mene… Malo sam “prestarila”, žensko sam… Šta li? 

INTERVIEW.BA: Spomenuli ste u jednom prijašnjem intervjuu da biste možda trebali na sebe staviti oglas da “niste nikakva vamp žena ni žderačica muškaraca”. Da li ste izradili taj oglas, majicu s natpisom možda ili ste se predomislili?

OMERBEGOVIĆ: Pa to je naravno bila ironija. Ali nisam ni vamp ni žena s natpisom. Tako da nisam napravila reklamni materijal. Ne volim nositi etikete na sebi bilo koje vrste.  

INTERVIEW.BA: Rijetka ste osoba koja pravi razliku između “trača” i “trača”, kažete da je primjer dobrog trača onog u vašoj knjizi Lilit u kojem “samo tračala samu sebe”. Hajmo napraviti listu pet osoba iz bh. društva, iz bilo kog segmenta, koje bi vrijedilo otračati u nekoj knjizi?

OMERBEGOVIĆ: Tračala sam ja sebe u svim knjigama. Mislim samo sam ja ta za koju se zna da se o njoj govori. Ostali naravno nemaju imena. Tako kao neko ko ne bježi od istog ali i ne trči za njim, nek i ova eventualna imena koja bih ja “možda otračala”a koja mi iskreno ne padaju još na pamet, ostanu skrivena. 

INTERVIEW.BA: U jednoj od recenzija autor N. Veličković piše da vi niste “zainteresirani za feminizam…”. Imate li nešto protiv feminizma i ako imate zašto? Naime, vaša prethodnica Sopho je možda među najprosvjećenijim feminističkim umovima, iako se to tada nije tako zvalo…

OMERBEGOVIĆ: Nemam ja ništa protiv feminizma. Naprotiv. Po meni bi feminizam, osim što se izučava i treba da se izučava, trebao biti i način življenja. Pogrešnih interepretacija feminizma i feministica imamo na sve strane. Ne znam ni da li je moja interpretacija tačna. Ali po meni, feminizam je kad žena ne da da je neko povređuje, ponižava samo zato što je žensko.

Feminizam je pravo mlade žene na rad iako postoji mogućnost da se uda da zatrudni. Feminizam je pravo žena srednje dobi na rad ako dobiju otkaz, a ne da im se kaže da su prestare u 40-tim, 50-tim godinama. Feminizam je pravo žene da se kreće u kratkoj suknji, a da je neko ne siluje “jer je sama to tražila”, da ode sama u kafanu, da šeta ulicama… Feminizam je i pravo žene da se pokrije jer ona to želi a ne što joj je neko rekao da treba. I da je niko ne osuđuje.

Feminizam je dati podršku svim majkam. I onim sa zdravom djecom i majkama sa djecom s posebnim potrebama. Omogućiti toj djeci adekvatnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje. Feminizam je ne gledati na ženu koja se nije udala, koja se razvela, koja nema djece kao ženu s falinkom. Nego poštovati njen izbor.

 

I nisu feministkinje žene koje ne žele pored sebe muškarca. Nisu to muškobanjaste žene, što jesu samo neke od predrasuda. To su, bar one koje ja znam, izuzetno ženstvene, pametne žene kojima je muškarac koji je iza njih istinski partner, ne samo muško u kući. Ono reda radi. Feminizam je i to ne pristajati na vezu, brak samo reda radi. Ukratko, nemam ništa protiv feminizma, ali ne volim da me stave ni u koju skupinu, kao što rekoh, ne volim etiketiranja. A i feminizama ima raznih.

Idi naVrh

Don't Miss