47e29f9fe96a1771642fb05ac8a8fd00
47e29f9fe96a1771642fb05ac8a8fd00

5 pitanja za Lejlu Zvizdić: Ne mogu biti sretna ako nije i moja okolina!

01.02.2017.

Urednica i novinarka iz Sarajeva Lejla Zvizdić borkinja je na svim stranama. Za bolje društvo u BiH, za sretnija lica, profesionalnije novinarstvo i presudu protiv Poliklinike Karabeg koju tuži zbog nestručno izvedenih operacija na njenom licu. Kaže da nigdje nema zemlje poput BiH…ali samo za turiste i dijasporu.

DRUŠTVO SIROMAŠNIH ZA BOGATE “Već 22 godine od Daytona i tri ratne prije toga čekam vrijeme prosperiteta, otvorenih fabrika i radnih mjesta, većih penzija i plata, boljeg životnog standarda … ali ono ne dolazi. Isti se bogate, istim ovakav sistem i poredak savršeno odgovaraju.”

INTERVIEW.BA: Kako teče vaša borba sa Poliklinkom Karabeg, je li završena ili se nastavlja?

ZVIZDIĆ: Pravni spor sa Poliklinikom Karabeg je u toku. Nakon Općinskog suda, proces se nastavlja na Kantonalnom. A istovremeno i istražne radnje u Tužilaštvu po mojoj krivičnoj prijavi. 

INTERVIEW.BA: Da li ste poželjeli da odete odavde ili nigdje zemlje kao Bosne nema?

ZVIZDIĆ: Slažem se da nigdje zemlje kao BiH nema, ali za turiste i dijasporu koja ovdje dođe jednom ili dva puta godišnje. Da, radi svoje djece sam poželjela otići. Već 22 godine od Daytona i 3 ratne prije toga čekam vrijeme prosperiteta, otvorenih fabrika i radnih mjesta, većih penzija i plata, boljeg životnog standarda … ali ono ne dolazi. Isti se bogate, istim ovakav sistem i poredak savršeno odgovaraju. Ja živim lijepo, ali ne i moja okolina, i zato ne mogu biti potpuno sretna.

INTERVIEW.BA: Šta vidite pozitivno ovdje?

ZVIZDIĆ: Potencijale na kojima bi pozavidjele najrazvijanije zemlje svijeta, a koje bi ih znale i iskoristiti. Ne znam čak da li više u pozitivno mogu nabrojati ljepotu življenja među našim ljudima i naš duh  … i on je u ovoj kolotečini i zabokrečini iščezao. 

INTERVIEW.BA: Kako ukratko komentirate stanje novinarstva u BiH?

ZVIZDIĆ: Kvalitet novinarstva u BiH ozbiljno je ugrožen. Gotovo svakodnevno svjedočimo raznim vrstama pritisaka, od javnih uvreda, prijetnji, fizičkih napada do sve češćih pokretanja tužbi za klevetu što u konačnici dovodi do autocenzure. I možda jedna od najvažnijih činjenica je da su sadržaji nekih medija u službi centara političke i ekonomske moći, što povlači i pitanje kredibiliteta medija u javnosti. 

INTERVIEW.BA: Kada prestanete sa novinarstvom, čime želite da se bavite? 

ZVIZDIĆ: Odnosima sa javnošću, menadžmentom ili turizmom.

Idi naVrh

Don't Miss