8b6e33345ac8d5ffd9cf0d107a7d9e9d
8b6e33345ac8d5ffd9cf0d107a7d9e9d

Amra Babić: Narod više vjeruje ženama!

11.09.2016.

Jednom je već uspješno razbila muški monopol na načelničke funkcije. Ove jeseni sprema se da to uradi i po drugi put.

Načelnica Općine Visoko odlučna je i proaktivna mlada žena koja je prije četri godine pobijedila u utrci za načelničko mjesto u Općini Visoko. U tradicionalno muškom bosanskohercegovačkom društvu mnogima je to bio šok, ali mr.sci. Amra Babić svojim je radom pokazala i dokazala da sva negativna mišljenja o njenoj ličnosti i radu imaju zajednički nazivnik – predrasude!

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti nezavisna kandidatkinja, a ne dio postojećih stranačkih struktura?

BABIĆ: Politika kao disciplina je posebna, tu se ne dijele mjesta po sposobnostima, po radnim navikama, po kvalitetima, već po poslušnosti, nacionalnom ključu, podobnosti…  Znate ono, treba nam jedna žena, imamo li je? Koju ćemo? Ma daj onu što najmanje priča, samo da zadovoljimo kvote. Običan narod to vidi drugačije, jer više vjeruje ženama i zna da su one upornije, te da idu do zacrtanog cilja. Lokalni šerifi imaju problem s predrasudama prema ženama, a ponekad je moj problem bio što nisam prisutna na nekim sijelima, druženjima na kojima se određuje sudbina građana. Smatram da se politika na nivou lokalne zajednice treba zasnivati na zajedničkom interesu, a nikako na interesu pojedinaca i političkih partija. Ponosna sam na to što se na predstojećim izborima pojavljujem kao nezavisna kandidatkinja i što na leđima ne nosim teret ispunjavanja želja i naredbi pojedinaca, nego želim da zajednički riješimo probleme građana općine Visoko, da zajedno nastavimo započeti proces razvoja i, naravno, da i dalje budem načelnica svih građana općine Visoko, bez obzira na njihovu stranačku i bilo koju drugu pripadnost.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj vašeg političkog programa?

BABIĆ: Temelj mog političkog djelovanja kao načelnice Općine Visoko od 2012. do 2016. godine zasnivao se na strateškim okvirima razvoja kroz lokalni ekonomski razvoj i njegove pretpostavke, poštivajući fiskalne procjene i trendove iz okruženja, te se isti za period 2016 – 2020. godina samo nadograđuje.

Svoj program temeljim na provođenju politike transparentnosti i zakonitosti u vršenju svih poslova u interesu lokalne zajednice. Želim da općina Visoko bude lokalna zajednica ugodnog življenja. Visoko mora biti urbani prostor s visokom kulturom stanovanja. Uz lokalni ekonomski razvoj kao prioritet, posebnu pažnju namjeravam posvetiti zaštiti životne sredine i razvoju turizma. Nastavit ćemo razvijati saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu te jačati kapacitete općinske administracije. U realizaciji započetih projekata izdvojila bih projekat proširenja gradskog vodovodnog sistema. Trenutno  se oko 30 posto stanovnika općine Visoko snabdijeva pitkom vodom iz gradskog vodovoda i namjera nam je omogućiti isto za novih 12000 građana. Također, sa samo 30 posto područja općine organizovano se odvozi smeće. U ovoj oblasti započeli smo projekat Centra za upravljanje otpadom, koji će omogućiti proširenje teritorije odvoza smeća i bolju zaštitu okoliša.

Ambicija je da u narednom periodu ojačamo sistem javnih preduzeća iz komunalne oblasti kao i općenito da povećamo efikasnost, smanjimo gubitke i uvedemo principe ekonomskog poslovanja. Djeci i mladima ćemo osigurati mrežu kvalitetnih i moderno opremljenih odgojno-obrazovnih institucija s razvijenim kulturnim i sportskim sadržajima. Nastaviti podršku projektima prvog zapošljavanja i prekvalifikacije. Razvijat ćemo efikasan sistem primarne zdravstvene i socijalne zaštite. Nastavit ćemo podržavati projekte koji su u interesu ranjivih kategorija društva. Iz iskustva znam da je jedini ispravan put uvažavanje potreba građana kroz otvoreni dijalog kako sa pojedincima, tako i s organizovanim grupama, predstavnicima građana, savjeta mjesnih zajednica i nevladinim organizacijama (NVO).

INTERVIEW.BA: Šta vas izdvaja od drugih kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali za vas?

BABIĆ: Mislim da sam prethodnim mandatom opravdala povjerenje birača i da su moj rad i rezultati moja najveća referenca i razlog zašto bi birači glasali ponovo za mene.

Za samo tri godine mandata uspjeli smo realizirati slijedeće: stabilizirali smo budžet i budžetsku potrošnju. Budžet Općine Visoko uvećali smo za 30,54 posto. Vratili smo stare nagomilane obaveze i istovremeno investirali 11,5 miliona KM u razvoj infrastrukture na području cijele općine Visoko. Sanirali nagomilani deficit i u sve tri mandatne godine ostvarili suficit iz poslovanja. Porast zaposlenosti za mandatni period je 7,85%, broj registrovanih privrednih društava porastao je za 32,06 posto, a broj registrovanih obrta za 19,32 procenta.

Po pokazatelju bruto izvoza po glavi stanovnika Visoko se nalazi na prvom mjestu u Zeničko-dobojskom kantonu. Pokrenuli smo procese lokalnog ekonomskog razvoja. Pokrenuli smo problem rješavanja vodosnabdijevanja ruralnog dijela općine za oko 12.000 stanovnika i na najboljem smo putu da ga riješimo. Izgradnjom Ambulante porodične medicine TIKA u Moštru riješili smo problem zdravstvene zaštite za oko 16.000 stanovnika.

Učinili smo značajne napore za stvaranje preduvjeta za bolje predškolsko i školsko obrazovanje, kao i za sport i kulturu kroz rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih kapaciteta. Pokrenuli smo procese koji garantuju bolji i efikasniji javni sektor, posebno javna preduzeća i ustanove.

Asfaltirali smo desetine kilometara novih cesta i puteva. Počeli smo uređivanje korita rijeka i parkova. Radimo na stvaranju ljepšeg, uređenijeg i čišćeg Visokog. Popravljamo uvjete bezbjednosti građana i imovine. Pomagali smo putem institucija svima kojima je pomoć trebala, prehrambenim paketima, lijekovima, ogrjevom, novčanim prilozima, stalnom brigom i pomoći, dodjelom plastenika i na druge načine.

Raduje nas činjenica da je sve više domaćih institucija, kompanija, ali i inozemnih investitora i predstavnika EU koji u Općini Visoko vide istinskog partnera. Vratili smo dignitet Visokom. A ovo je tek početak. Visoko je krenulo put razvoja i na tom putu ne smije i neće stati.

INTERVIEW.BA: Šta planirate postići u prvih 100 dana mandata ukoliko dobijete povjerenje birača?

BABIĆ: Kada sam dobila prvi mandat i povjerenje građana općine Visoko, tih prvih 100 dana bio je moj najteži period, jer sam krenula od nule. Međutim, u novom mandatu ovih prvih 100 dana je samo broj jer naši projekti ne mogu čekati. Svjesna sam odgovornosti dobijanja mandata za naredne četiri godine i sad iz ove pozicije znam da je funkcija načelnika vrlo zahtjevna. Ali, isto tako ostavlja prostor i daje mogućnosti da učinite  mnogo dobra za običnog čovjeka. Odmah želim nastaviti sa započetim projektima, graditi dalje uslove za ekonomski i privredni razvoj općine, te svakodnevno stvarati uslove za nova radna mjesta.

INTERVIEW.BA: Koja su glavna tri problema u vašem gradu/zajednici?

BABIĆ: Osnovni problem je zapošljavanje. Nova radna mjesta i nove investicije posebno  u privredu prioritet su i prvi cilj. Iziskuju stalne aktivnosti na poboljšanju poslovnog ambijenta, posebno efikasnu administraciju, razvijenu infrastrukturu, efikasan i razvijen javni sektor

Drugi problem je komunalna djelatnost. Oblast vodosnabdijevanja, kanalizacije i odvoza smeća. Procesi na rješavanju ovih problema već su započeti i sigurna sam da smo na dobrom putu da ih dovedemo uspješno do realizacije. Treći problem je nedovoljno razvijena, oštećena i loša infrastruktura. Sve ovo međusobno je u uzročno posljedičnoj vezi, svi problemi  iziskuju ozbiljan pristup i za svaki imam rješenje.

INTERVIEW.BA: Kako biste opisali vaš stil liderstva? Trump ili Hillary? Dodik, Čović i Izetbegović, ili Merkel?

BABIĆ: Ne mogu sebe smjestiti niti u jedan od ovih stilova. I mislim da to nije nužno ni potrebno. Mislim da mi ljudi vjeruju , to je moj stil liderstva.

Idi naVrh

Don't Miss