Dženana Alađuz: Šta sve ne volim na lokalnim izborima 2024?

29.09.2024.

Što nam je na ovom klizištu preostalo birati jeste ko će nas novi zajebati. Maske su pale. Političke stranke, i najveće i najmanje, čak se više ni ne trude probrati najbolje od najboljih kandidata i kandidatkinja

Svake dvije godine religiozno izlazim na izbore. Kažem religiozno, jer kad vidim selekciju same suze krenu, a ruke se krše jer ovdje nam samo dragi Bog može pomoći.

Sve sam probala (ne mislim u seksu sram vas bilo!). Izučavala programe, skupljala autograme i stenograme, pratila debate, gledala  akrobate, ali džaba… Svaki novi izbori su mi sve odvratniji jer su sve osim ono što trebaju biti po svojoj suštini – izbor.

Što nam je na ovom klizištu preostalo birati jeste ko će nas novi zajebati. Maske su pale. Političke stranke, i najveće i najmanje, čak se više ni ne trude probrati najbolje od najboljih kandidata i kandidatkinja.

Ne vjerujete ? Idemo random selection: 

Narod ne zna

Jao, ne volem, zatucane, gratis kravataše

Hipohondre što se plaše

Da dobiju rak od razmišljanja

SDA je izašla sa kandidatom za sarajevsku općinu Stari grad, likom imena Dženan S. čija su djela nepoznata užoj i široj javnosti, isto kao i njegova ovogodišnja kampanja. Zašto i po čemu je ovaj internetski trol kandidat za načelnika – narod ne zna. A vjerujem ni iko u SDA.

Nedeljko T. kandidat US za Općinsko vijeće najpoznatiji je po sloganu sa plakata “Glasajte za Nedeljka, biti će vam bolje od ponedeljka”. A da vrijeme do ponedjeljka brže prođe Nedeljko je pjesmicu maksuz sročio:

Da velika piva bude marka, borimo se ja i stranka. I da bingo više daje, pa da sreća duže traje. Zaokruži osmicu, započni igricu.” 

Ne znam samo zašto se ovdje zaustavio,  mogao je još toliko toga  ponuditi. Recimo:

Zaokruži osmicu, započni pjesmicu 

u šumicu pred utakmicu dok jedeš dolamicu 

Jer tjeraš besanicu umjesto da dominiraš biračicu!”  

Rime se fakat same nižu! 

Dečko, dama, kralj, špijun

Ne volem, onda, krvoločne pse i gospodare

Nađubrene trotoare

Maskirne, kad navale na pendžer

U interesu pravednosti spomenimo da nisu svi na ovogodišnjim listama poete koji se bore perom. Neki su spremni i obući uniformu i nataći šajkaču dok viču “Tuci Velušiće! “ Pardon mislila sam na drugog mladića, Sladoju, iz Partije demokratskog progresa (mislim stvarno nomen nije omen u Kalinoviku).

Samo zamišljam da su skupa u partiji Sladoje i Dana S. koju je iz potpune u djelimičnu anonimnost lansirala kandidatska vinjeta: “kćerka bivšeg SDS-ovog vijećnika i supruga aktualnog SDS-ovog vijećnika”

Već vidim LindkedIn upgrade: “kćerka bivšeg SDS-ovog vijećnika, supruga aktualnog SDS-ovog vijećnika i kolegica budućeg  Mladića” 

Samo Dana JučerDanasSutra  ima opasnu konkurenciju u Tatjani T. iz SNSD-a. Naime, Tatjana se opisuje kao: Predsjednica Damskog kluba RS-a (???), Nezaposlena, Bavi se lovom.

Da sam joj protukandidatkinja, ništa ne govorim niti insunuiram, ali ne bi me vidio teslićki Biro za nezaposlene bar do Nove godine. 

Povucimo crtu 

Ne volem, one lopuže što voze tuđa kola

Znaju azbuku, do pola

Miču usnama, dok sriču pejdžer

Nji’ ne samo da ne volem

Neg’ malo ih se i gadim, pravo da ti kažem

Da ne budem na kraj srca nije samo ova godina godina white partija. Prije 4 godine Veselko Bebić Bebo, kandidat za načelnika  Ljubuškog je poručio s plakata “Povucimo crtu”. Mislim ono jest vidi se ispod sunčanih da je on obrazovan čovjek, ali krivo je protumačio značenje riječi kandidat od lat. candidatus:u bijelo obučen, od candidus: bijel.

Bebo, u Rimu su kandidati za javnu službu tako zvani jer su bili obučeni u bijelo a ne navučeni.

Ali, vratimo se mi u sadašnjicu, ima ona šta da ponudi za sve one operisane od dobrog ukusa ili obične, kućne, pristojnosti. Kandidate što se predstavljaju kao “sin preminulog demobilisanog borca”. Pobjegle od Crvene kraljice – lako ih je prepoznati, još im je glava naopačke. Glas iz armije predaka, armija Rame Isaka.

Ne samo da ne volim nego mi se malo i gade slogani s kojima su partije odlučile da nas počaste ove izbore. Sjećate se početka kad sam rekla da su sve maske pale i da se više ni ne trude pametno nas slagati? Fino mi je rekao jedan od kandidata za načelnika ove godine “Što si ti Dženana naivna, više nama crvenih ni zelenih, sad su se sve boje pomiješale”:

SDA 2024:  “Izbor naroda – Sada je jasno zašto”.  Ima li negdje neko Enigma da dešifruje ovo?

SDS 2024 “Volja naroda.” Vau, to tako ruski zvuči.

Snaga Naroda 2024 : “Narod u srcu, budućnost u rukama” U stvari njima jedino i vjerujem.  Stara poslovica kaže ko ima ključ od zatvora taj ima i budućnost u rukama (Grof Monte Kristo 19.v).

SDP 2024 “Nastavljamo odgovorno”. Šta smo vam uradili da nas stalno kažnjavate?

DF 2024 “Energija promjene.” Ma, hajte molim vas.

NIP 2024 “Bolje.” Bolje šta, ko, kuda, kako, zašto, od koga, čega? Mislim ono pridjevi su nesamostalne riječi koje stoje uz imenice i imenički upotrebljene riječi. U pravu je bila moja mama kad mi je govorila “Diploma, kćeri, diploma je važna.” 

NES 2024 “Idemo dalje! Zajedno”. Čekaj bebo da se prvo upoznamo, hu iz ju?

Naša stranka 2024: “Dobri ljudi.” Kako da to kažem a da ne ispadnem prosta? Ovo su lokalni izbori za menadžerske pozicije lokalnih zajednica, a ne za najpoželjnjijeg neženju.

Nakon ovih slogana, oni od SNSD i DNS mi dođu kao stare papuče –  znate one najudobnije, ali toliko stare i ružne i otužne da me je stid pred strancima nositi, već samo pred najužom rodbinom koja me u mobitelu ima spašenu pod Ludača:

SNSD 2024 “Pobijediće Srpska.” Dobro jutro Kolumbo.

DNS”Složno za Srpsku”. Vrijeme je za self-care, ukucati ključne riječi u googlu: deluzije, lažno uvjerenje…

Sad kad gledam sve ovo što ne volim,  shvaćan da je problem u meni, što sam “Namćor.” I kako drugačije da završim tekst nego još jednim Balaševim stihom iz te pjesme:

Ne volem, izbore, televizor, plakate

Dosta, ako Boga znate

Ludnica je, kanda, otključana širom ostala

Provert’e, molim vas.

CIK ali? Ima li koga?

Idi naVrh

Don't Miss