(Foto: Capital.ba)

Građani grcaju u dugovima, a funkcioneri RS i BiH spiskali 10 miliona KM na luksuz

Za institucije i zvaničnike Republike Srpske i Bosne i Hercegovine kriza je nepoznat pojam. Od početka godine, za samo pet mjeseci, potrošili su oko deset miliona maraka na kupovinu luksuznih službenih automobila. Kada govorimo o pojedinačnim iznosima tu svakako prednjače Predsjedništvo BiH koje za jednu limuzinu izdvaja čak 318.357 KM i Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je odlučio da će za jedno vozilo potrošiti 311.103 marke sa obračunatim porezom

Piše: Bojana NINKOVIĆ

Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu ove godine bila opterećena javnim dugom od 12,7 milijardi KM, od čega na Republiku Srpsku otpada 6,2 milijarde maraka, ali sve to nije spriječilo funkcionere da se počaste luksuzom na teret građana.

Najniža penzija u RS iznosi svega 275 KM, minimalac je 700 KM, Srpska, a kako je Capital ranije objavio, kreće u najveće z aduženje na Banjalučkoj berzi od 210 miliona. No, zvaničnike RS interesuje više da li će im limuzina biti metalik crne ili sive boje.

Za tri automobila – 600.000 KM

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nedavno je naručilo tri automobila vrijedna gotovo 600.000 maraka. Za jedan od tih luksuznih automobila spremni su potrošiti čak 318.357 KM.

Zahtijevaju da taj automobil ima kožne presvlake sjedišta, asistenciju za praćenje linije na putu, asistenciju za pomoć prilikom parkiranja vozila, multifunkcionalni kožni upravljač sa funkcijom izmjene brzina, akustična stakla sa duplim staklima za bolju izolaciju od buke, digitalni radio i TV prijem, tvornički ugrađen frižider za piće, kao i tvornički ugrađen projektor na prednjoj šajbi.

Naručili su i SUV od 165.000 maraka, kao i višenamjensku limuzinu od gotovo 90.000 maraka.

Dodiku limuzina od 311.103 KM

Odmah nakon Predsjedništva po pojedinačnim iznosima automobila slijedi Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je naručio četiri vozila i to jedno od 311.103 KM i tri vozila od ukupno 235.170 maraka.

Kada je u pitanju skuplje vozilo za njega u Službi predsjednika zahtijevaju da bude metalik crna limuzina, sa tv resiverom, grijanjem prednjih i zadnjih sjedišta, da unutrašnjost vozila bude crne boje, te da vozilo posjeduje ventilaciju i masažu prednjih sjedišta.

Zatražili su i prednja i zadnja LED svjetla (dnevna i glavna), digitalni radio prijemnik, fabričku asistenciju za pomoć pri parkiranju vozila, kao i fabričku asistenciju za praćenje linije na putu.

Kada su u pitanju jeftinija vozila koja je naručio predsjednik RS i za njih je zatraženo da budu metalik crne limuzine, da imaju akustične zatamnjene prednje prozore, grijana prednja i zadnja sjedišta, paket za pušače, mehaničke rolo zavjese, retrovizore sa funkcijom memorije, kao i da posjeduje radio osjetljiv na dodir sa osam zvučnika.

Za pratnju štićenih ličnosti limuzina od 200.000

Nakon ovih automobila, po vrijednosti, svakako slijedi, metalik crna limuzina Ministarstva unutrašnjih poslova RS koju su naručili za potrebe obezbjeđenja štićenih ličnosti.

MUP RS je zapravo naručio četiri automobila za koja je spreman potrošiti gotovo 550.000 KM, a najskuplji automobil spremni su platiti gotovo 200.000 maraka.

Po pojedinačnim narudžbama po vrijednosti svakako slijedi ona o kojoj je Capital nedavno pisao, a to je narudžba Tužilaštva Bosne i Hercegovine na čelu sa glavnim tužiocem Milankom Kajganićem koje je raspisalo tender za metalik crnu limuzinu od gotovo 130.000 KM.

I Selman želi snažnu makinu

Nije za zanemariti ni nabavka Ustavnog suda Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Džerardom Selmanom koji je na novo putničko motorno vozilo odlučio potrošiti skoro 98.000 maraka.

Sud je zatražio da vozilo bude metalik crne boje, da ima grijana sjedišta naprijed i nazad, sjedišta moraju biti kožna, radarsko skeniranje ispred vozila sa automatskim kočenjem, kao i zatamnjena zadnja stakla.

Podsjetimo, Capital je pisao i o nabavki limuzine kojom se počastio direktor Šuma RS Slaven Gojković, a koja je vrijedila oko 95.000 KM, kao i o nabavki škode koju je kupio načelnik Šipova Milan Kovač.

2,1 milion dao MUP

Ako govorimo o nabavkama više automobila odjednom tu svakako prednjači MUP RS koji je dao gotovo 2,1 miliona KM za nabavku 25 vozila od Porshealeasinga. MUP je kako je već napomenuto dao i oko 550.000 KM za četiri automobila za potrebe obezbjeđenja štićenih ličnosti.

Ni Narodna Skupština Republike Srpske nije štedjela na limuzine pa su i oni dali oko 300.000 KM za pet automobila, dok je Generalni sekretarijat Vlade RS dao oko 300.000 KM za tri automobila.

FOTO: Capital

Čeko: Lideri nemaju osjećaj za moral

Sociolog Mirjana Čeko u izjavi za Capital ističe da ovakve odluke o nabavci službenih vozila, zapravo, ukazuju na dublje društvene probleme i nedostatak osjećaja prioriteta kod političkih i institucionalnih lidera.

U situaciji kada mnogi građani teže preživljavaju s minimalnim primanjima, ovakva potrošnja javnih sredstava na luksuzne predmete stvara osjećaj nepravde i izaziva gubitak povjerenja u sistem –  istakla je Čeko.

Prema njenim riječima, društvo u BiH se već dugi niz godina suočava sa ekonomskom nejednakošću i ograničenim resursima, te je moralna dužnost institucija i lidera da pokazuju odgovornost i solidarnost prema svim građanima.

Umjesto ulaganja u luksuz, fokus bi, kako kaže, trebao biti na osiguranju pravednih i ravnopravnih uslova za sve, kao i na podršci socijalnim programima, obrazovanju i infrastrukturi koja će direktno koristiti širokom krugu stanovništva.

Upravo ovi primjeri nabavke službenih vozila trebaju nas podsjetiti na potrebu za kritičkim sagledavanjem prioritetnih ulaganja u društvu. Kako bi se izgradio održivi socijalni sistem, potrebno je prepoznati potrebe i interese građana, te osigurati pravičnu raspodjelu javnih sredstava koja će biti usmjerena ka stvaranju boljeg života za sve članove društvene zajednice –  naglasila je Čeko.

Smatra da je potrebna dublja refleksija o tome kako javna potrošnja utiče na društvenu strukturu i socijalnu koheziju.

Društvo ne može zanemariti činjenicu da ekonomska nejednakost i ograničeni resursi iziskuju odgovornost i promišljenost u trošenju javnih sredstava.

Kako pojašnjava, u situaciji kada mnogi građani osjećaju teret ekonomske teškoće i socijalne izazove, nabavka skupocjenih vozila političkih lidera predstavlja izrazito neprikladno i neosjetljivo ponašanje.

Umjesto luksuza, odgovornost

Savjetuje da bi funkcioneri, umjesto ulaganja u luksuzne simbole moći, trebali promovisati transparentnost, odgovornost i solidarnost u upravljanju javnim resursima, što uključuje prioritetno usmjeravanje sredstava na socijalne programe, infrastrukturu koja koristi širokom krugu stanovništva.

Ova neosjetljiva praksa nabavke luksuznih službenih vozila jasno pokazuje nedostatak svijesti o stvarnim prioritetima i potrebama našeg društva. Ključno je razviti kulturu odgovornosti i duboko razumijevanje potreba svih građana kako bismo osigurali pravičnost i socijalnu pravdu. Samo kroz zajednički angažman i napor možemo transformirati našu stvarnost i izgraditi društvo u kojem javna potrošnja počiva na temeljima pravičnosti, jednakosti i održivosti – zaključila je Čeko.

Ožegović: Dogovor između ponuđača

Damjan Ožegović iz organizacije Transparency international BiH istakao je da nabavka službenih automobila zakonski nije sporna jer na to imaju pravo, ali ono što jeste, ako izuzmemo moralnost, što se većina postupaka javnih nabavki ovih roba okonča sa po jednom ili dvije podnesene ponude.

Institucije koje sprovode ove postupke često opterećuju kvalifikacione uslove na način da se već unaprijed zna koji je traženi model automobila, a sve češće i koji je to preferirani ponuđač – pojasnio je Ožegović.

Dodatni problem je, kako kaže i dogovor između samih ponuđača.

Pa tako, pojašnjava, iako mnogi dobavljači jesu zastupnici određenog brenda, prijavljuju se po različitim tenderima dijeleći međusobno tržište i time narušavajući princip aktivne konkurencije.

Luksuz kojim automobili obiluju nije zakonom zabranjen. Svakom ugovornom organu je ostavljena mogućnost da zahtijeva tehničke karakteristike prema svojim potrebama, međutim jedino pitanje ovdje je svrsishodnost svega što se nabavlja, naročito jer se u praksi često viđalo da se za automobile traži da imaju ambijentalna svjetla, kopče za dječije sjedalice, posebno ozvučenje itd… – naglasio je Ožegović.

(Capital.ba)

Prethodna vijest

Mali nogometaši “Unis Vogošća”: San postao stvarnost

Naredna vijest

DAN BORBE PROTIV SEKSUALNOG NASILJA U SUKOBU Tri decenije čekanja na pravdu