SJEČA OLOVAKA: Ubijanje slobode u Narodnoj skupštini Republike Srpske

14.03.2023.

Simbolično, novinari su izražavajući protest protiv usvajanja spornog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS, a kojim se u suštini kriminaliziraju kleveta i uvreda, zalijepili trake preko usta, te su slomili olovke i spustili ih na klupu ispred Narodne skupštine Republike Srpske

„Pisanje vijesti bit će nemoguća misija, istraživačko novinarstvo više neće postojati i svaki građanin će to osjetiti na svojoj koži. Mislim da je više besmisleno ubjeđivati i iznositi argumente zbog čega ovo radimo, jasno smo iznijeli stav medijske zajednice, aktivista, građana. Ukoliko ipak danas usvoje ovakav nacrt zakona, više se nećemo moći baviti ovom profesijom. Ono što sigurno možemo reći, ime i prezime sve i jednog poslanika koji podigne ruku za ovakav zakon, objavljivat ćemo svakodnevno na našim portalima. Pokazat ćemo ko je od njih, imenom i prezimenom, stao iza ovakvog represivnog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske“, rekao je glavni i odgovorni urednika CAPITAL-a i predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

Simbolično, novinari su u znak protesta zalijepili trake preko usta, slomili olovke i spustili ih na klupu ispred Narodne skupštine Republike Srpske, uz jasnu poruku narodnim poslanicima:

„Zato im i ostavljamo danas ove olovke, da svaki onaj koji podigne ruku za ovakav nacrt zakona, neka počne da se bavi i novinarstvom.“

Prisutnima se obratio i novinar Vladimir Šušak„Težnja svakog društva je da se razvija i da napreduje, a mi sa ovakvim nacrtom zakona idemo korak unazad što je poraz čitavog društva.“

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je jutros, a Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske je 10. tačka usvojenog dnevnog reda.

Prema nacrtu zakona, u Krivični zakon uvodi se krivično djelo protiv časti i ugleda, odnosno krivična djela uvrede, klevete, iznošenja ličnih i porodičnih prilika, te krivično djelo javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri i nacionalnosti. Najavljene su i velike novčane kazne za navedena krivična djela.

Podsjetimo, danima unazad medijske kuće, novinari, domaće i strane organizacije… apeluju na vlasti u Republici Srpskoj da odustanu od usvajanja ovog zakona, ističući da je riječ o ugrožavanju medijskih sloboda i slobode mišljenja, te da će se onemogućiti bilo kakva kritika vlasti.

Rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske se uoči sjednice pismenim putem obratio i šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler:

„Obraćam vam se kako bih izrazio snažnu zabrinutost Evropske unije u vezi sa nacrtom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS-a kojim se uvodi nova glava s krivičnim djelima protiv časti i ugleda, a koje ćete razmatrati počevši od sutra. Ovakve eventualne izmjene i dopune Krivičnog zakonika imale bi dugoročne i štetne posljedice, od ograničavanja pristupa informacijama do stvaranja klime straha i represije, te, nažalost, predstavlja veliki korak unazad u zaštiti osnovnih sloboda, a time i korak unazad na evropskom putu. Zabrinutost Evropske unije već je jasno iznesena kako nadležnim organima RS-a, tako i javnosti (…) Stoga apelujemo da se u svojim daljim postupanjima vodite potrebom da se osigura puna zaštita slobode izražavanja i medija i odustanete od izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u ovom obliku.“

Žurnal je u svojim analizama već pisao kako bi argument vlasti u Republici Srpskoj da ovakva zakonska rješenja postoje u zemljama Evropske unije imala uporište kada bi pravosudni sistem u BiH slijedio prakse i rad tužilaštava i sudova u Evropskoj uniji.

Međutim, s obzirom na to da je u ovom trenutku BiH najkorumpiranija zemlja u regiji, čemu u velikoj mjeri doprinosi upravo pravosuđe, ovaj argument nema svoje uporište.

(Žurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss