Izviđači Zenice i Prijedora grade prijateljstva za cijeli život

05.01.2023.

Izviđaštvo je pokret, uvijek u pokretu. Prilagođava se uvjetima, mjestu i potrebama. To je način života. Put ka boljem razumijevanju među generacijama. Nudi zabavu i prijateljstvo, izazov i svakodnevnu avanturu za više od 60 miliona djevojčica, dječaka i mladih širom svijeta, te mnogo odraslih volontera. Ne poznaje granice rase, svjetonazora ili vjere, u skladu s načelima svog osnivača Roberta Badena Powella

Piše: S. KARAICA

 Izviđaštvo pomaže mladim i odraslim da upoznaju nove ljude, zajedno čine dobre stvari i razviju pozitivna, smislena prijateljstva.

I udruženja iz BiH, njih tridesetak, dio su velike svjetske izviđačke porodice. Jedno od njih – Savez izviđača Grada Zenica, 2022. obilježilo je 70 godina postojanja.

Potpredsjednik ovog saveza Denis Samardžić u razgovoru za Interview kaže da su stotine hiljada mladih u proteklih sedam decenija učestvovali u raznim izviđačkim aktivnostima i kampovima.

Prijatelji sa svih strana

Utrošeni su milioni volonterskih sati. Jubilej su proslavili različitim aktivnostima i kampovima tokom godine. Kruna je bila Svečana akademija koja je okupila izviđačke prijatelje iz zemlje, regiona i svijeta.

Ne postoji zemlja, od Japana od Sjedinjenih Američkih Država sa kojom nemamo kontakt, barem sa lokalnom izviđačkom grupom. Za 2023. godinu već imamo dogovorenu saradnju sa poljskim izviđačima. Njih 60 će doći kao turisti da upoznaju BiH. To je samo jedna u nizu malih stvari koje se dešavaju u našoj organizaciji – kaže Samardžić.

Na pitanje šta to izviđače čini posebnim, odgovara da oni teže tome da svijet ostave boljim nego što su ga zatekli. Djeluju na lokalnom nivou, što se svakako u konačnici odrazi i na globalnu situaciju.

Deset godina saradnje

Sve naše aktivnosti krenu lokalno, a onda kroz sva ova brojna druženja i saradnje prevaziđu i politike i vlade. Naša prijateljstva sve nadžive. O tome najbolje govori cifra od 67 miliona članova u svijetu. Izviđači su najveći pokret za mlade. U BiH sada postoji više od 30 izviđačkih udruženja koja okupljaju oko 5.000 djece i mladih, od Trebinja, Banja Luke, Zenice, Sarajevo, Brčkog… Prisutni smo gotovo u svim gradovima i mjestima. Prošle godine smo imali preko 15 susreta u okviru kojih smo organizirali jednodnevna ili višednevna takmičenja u različitim mjestima i gradovima. Imali smo ljetne i zimske kampove u izviđačkim centrima, savjetovanja, treninge… – navodi Samardžić.

Svaki susret prilika je za nova dragocjena prijateljstva. Gotovo 30 posto učesnika ostane u kontaktu, putem društvenih mreža i izviđačkih aktivnosti. Nastave se družiti. Rađaju se ljubavi, sklapaju brakovi. Sve organizacije međusobno sarađuju, ali Savez izviđača Zenica, ipak, jednu posebnu vezu njeguje sa Odredom izviđača Dr Mladen Stojanović iz Prijedora. Već deset godina. Sve je počelo 2012. godine prvim interetničkim ljetnim kampom.

Bez predrasuda

Ponosni smo i zadovoljni jer se kod svih naših učesnika razvijaju emocije koje oslobađaju od svih predrasuda, podjela i normi ustaljenih u našoj zemlji u poratnom periodu. „Stvaramo bolji svijet“ i „Glasnici budućnosti“ nisu tek samo nazivi naših projekata. To su stvarni učinci koji nastavljaju da žive i u svakodnevnom životu i u konačnici djeci i adolescentima daju potpunu slobodu da budu jednostavno dobri ljudi, da sanjaju i stvaraju zdravo društvo – kaže Ernest Badnjević, starješina Odreda izviđača Dr. Mladen Stojanović iz Prijedora.

Smatra da bi bilo odlično kada bi svako dijete u Bosni i Hercegovini imalo priliku učestvovati u sličnim aktivnostima, upoznati različitosti, graditi odnose međusobnog razumijevanja, uvažavanja i poštovanja. Izgraditi dugotrajne veze.

Veliki interes

Iz godine u godinu izviđačima iz Zenice i Prijedora priključivali su se i drugi, iz BiH i regiona. Bilo je više od 10.000 učesnika raznih kampova i drugih aktivnosti tokom decenije. I brojka od 200.000 volonterskih sati je impozantna.

U našoj zemlji čak 60 posto mladih nema priliku da otputuje negdje. Ispred svojih zgrada ljeti ili zimi vidite istu djecu koja sjede tu jer mnogo roditelja u ovom ludom vremenu nema novca da ih pošalje ili odvede negdje. Izviđači su se pokazali kao jedini način u tom neformalnom obrazovanju da mlade izvodimo iz njihovih gradova i pružamo im mogućnost da upoznaju druga mjesta, vršnjake. Sve to ne može biti potpuno besplatno jer nismo prepoznati kao organizacija od društvenog značaja i nemamo stalni budžet, ali se trudimo da osiguramo sponzore i donatore kako bi cijene bile simbolične – kaže Samardžić.

Za osam ili devet dana boravka u kampu, uz prevoz, tri obroka dnevno i cjelodnevnu brigu za djecu, roditelji trebaju izdvojiti 150 do 200 KM. Vrijednost onoga što nauče i iskustava sa kojima se vrate kući nemjerljiva je.

Ništa bez volontera

Ovaj vid neformalnog obrazovanja je jako značajan. Pomaže da mladi izrastu u dobre i tolerantne pojedince visokih moralnih i društvenih vrijednosti. Lako i brzo uspostavljaju prijateljske odnose bez obzira na vjersku, etničku, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost. Sposobnost da neko postane zdrava, srećna osoba i aktivan član društva u mnogom zavisi od znanja, vještina i stavova koje stiče dok je mlad, kroz obrazovanje, ali ne samo učioničko, školsko, nego i neformalno obrazovanje – naglašava starješina prijedorskih izviđača.

Izviđaštvo pomaže djeci i mladima da razviju samopouzdanje, dostignu svoj puni potencijal i postanu aktivni članovi svoje zajednice. Sve to ne bi bilo moguće bez zalaganja i napora odraslih volontera. A ko je jednom okusio tu avanturu, promijeniće način poimanja svijeta oko sebe. Život bez izviđaštva više neće postojati.

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss