Zviždači tužiocima poklanjaju ladicu za arhiviranje

Ladica će biti napunjena brojnim predmetima iz oblasti “visoke korupcije i kriminala”. Sadržavat će nazive desetina firmi koje su zbog kriminala i korupcije okončale svoje postojanje

Sutra, 9. decembra u svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Taj dan u BiH obilježit će i prijavitelji korupcije iz cijele zemlje. Zviždači koji će javnim protestom i šetnjom ukazati na sve što je korupcija učinila u našoj državi, društvu i svakodnevnom životu.

Nemamo razloga za optimizam, jer za sve nas predstoji izuzetno težak i turbulentan period. Dokaza za to imamo na pretek. A sigurno najtragičniji podatak predstavlja porast broja krađa osnovnih životnih namirnica – naveli su u saopćenju.

Nepovjerenje građana

Zviždači su poručili da je pravosuđe korijen problema u BiH, odnosno njihov (ne)rad i odnos prema esnafu, koji se smatra jednim od najčasnijih u svakom društvu.

Na osnovu rezultata njihovog rada, grupa zviždača je detektovala primarno “tužilaštva” a sekundarno “sudove” kao stvarne generatore postojećeg stanja. Njihov (ne)rad je stvorio ogromno nepovjerenje u BiH. Zato će sa protesta i protestne šetnje biti upućena jasna poruka pravosudnim institucijama – poručeno je.

U tu svrhu “zviždači” su na jednom sarajevskom otpadu kupili metalnu ladicu za arhiviranje. Nju će pokloniti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine – VSTV BiH.

Ova ladica će biti napunjena brojnim predmetima iz oblasti “visoke korupcije i kriminala”. Sadržavat će nazive desetina firmi/fabrika koje su zbog kriminala i korupcije okončale svoje postojanje, a njihovi radnici završili na birou ili kao jeftina radna snaga širom svijeta. Dopis koji će predati zajedno sa ladicom u VSTV bit će i molba da se ladica postavi u njihovu salu za sastanke. Riječ je o istoj sali u kojoj se biraju vršioci pravosudnih funkcija, o tužiocima i sudijama.

Šta nam je preostalo?

Neka ih navedena ladica uvijek podsjeća koliko je zapravo bitan njihov rad i izbor. Jer ukoliko oni budu birali čestite i poštene tužioce i sudije,  predmeta u ladici će biti manje. U suprotnom ćemo biti prinuđeni da im već naredne godine poklonimo cijeli ormar za ahiviranje, uz veliko pitanje šta nam je preostalo?! – ističu zviždači.

Sudionici protestne šetnje okupit će se u petak u 12 ispred „Vječne vatre“ u Sarajevu, a protestna šetnja prema Centralnoj banci BiH, Predsjedništvu BiH, zgradi Parlamenta BiH i Uredu visokog predstavnika počinje u 13.

Na kraju protesta zviždači Emir Mešić i Sanjin Sinanović „ladicu visoka korupcija“ predat će na protokol VSTV-a.

Prethodna vijest

HLJEBA PREKO POGAČE: Do septembra uvezli 22,3 miliona vode

Naredna vijest

JAVNO OKUPLJANJE Slobodu ne dobijamo na poklon, već se za slobodu borimo