Bez odgovornosti i kazne: 90 posto javnih nabavki podložno je korupciji

Korupciji u postupcima javnih nabavki značajno pogoduje nedostatak efikasnije kontrole institucija i organa koji bi se trebali baviti tim poslom

Piše: Sanela KARAICA

Samo jedna od deset kontrolisanih javnih nabavki u proteklih godinu dana može se smatrati nabavkom niskog rizika, koja je slabo ili nimalo podložna korupciji. Od preostalih devet statistički izabranih nabavki, čak šest je ocijenjeno visokorizičnim, a tri su srednjeg rizika.

Ovo su pokazali rezultati Monitoringa javnih nabavki koji su danas u Sarajevu, uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, predstavili predstavnici Centra za razvoj medija i analize i portal “Pratimo tendere”. Kontrolisano je oko 8.000 hiljada postupaka javnih nabavki, vrijednih više od 300 miliona KM. Radi se o uzorku od oko deset posto.

Izvršni direktor Centra Eldin Karić rekao je da su dobijeni vrlo zabrinjavajući rezultati.

Od ovih 300 miliona samo se za oko 27 miliona može smatrati da je regularno potrošeno. Za sto miliona se može opravdano sumnjati da su neregularno potrošene, a 180 miliona je dobilo oznaku „srednji rizik”. Ako se uzmu u obzir sve javne nabavke, može se zaključiti da je skoro 2,5 milijardi maraka u BiH na neki način ugroženo i podložno korupciji. To su cifre zbog kojih svi u državi trebamo da se mnogo zabrinemo. Ovo je mnogo važnije od priča oko koalicija i nekih drugih političkih tema – rekao je Karić.

Deset načina zloupotrebe

Korupciji u postupcima javnih nabavki značajno pogoduje nedostatak efikasnije kontrole institucija i organa koji bi se trebali baviti tim poslom.

Neophodan je zakon koji će omogućiti mnogo veću transparentnost i odgovornost, kao i sankcije za one koji ga krše. Građani moraju shvatiti da se naše pare krčme bez ikakve odgovornosti i bez ikakvih sankcija za počinitelje. Mislim da je krajnje vrijeme da izvšimo pritisak na donosioce odluka da se konačno uozbilje  – kaže Karić.

Urednik portala Pratimo tendere Slobodan Golubović rekao je da je identificirano najmanje deset načina izvršenja zloupotreba javnih nabavki.

Najčešće se odnose na neobjavljivanje plana nabavki na službenoj internet stranici, diskriminatorne specifikacije u tenderskim dokumentacijama, nabavku usluga za koje organi imaju vlastitet kapacitete, zloupotrebu javnih sredstava za finansiranje sportskih klubova i nevladinih organizacija, te mnoge druge.

Čitluk kao pozitivan primjer

Direktni sporazumi, također, ostavljaju ogroman prostor za korupciju. Korijen problema je u nepostojanju zakonske obaveze objavljivanja ovih sporazuma na internet stranicama.

To su postupci u manjih vrijednosti, od jedne do 6.000 maraka. To je, naizgled, zanemarivo. Međutim kada se razmotre veliki podaci u širem vremenskom rasponu, mogu se izvući zabrinjavajući podaci. U posljednjih šest godina, ukupan broj dodijeljenih ugovora u postupcima javnih nabavki na godišnjem nivou kreće se u prosjeku oko 200.000, a udio direktnih sporazuma je oko 100.000, dakle oko 50 posto. Znači, prosječna godišnja vrijednost javnih sredstava koja se potroše na direktne sporazume je oko 135 miliona KM. Prostor za zloupotrebe je ogroman – kazao je Golubović.

Postoje i pozitivni primjeri, ali je takvih, nažalost, veoma mali broj. Preciznije, samo je jedan ugovorni organ dobio “zelenu zastavicu” što znači da je potpuno regularno proveo sve javne nabavke u izvještajnom periodu. Radi se o Općini Čitluk, čijim je predstavnicima danas dodijeljeno simbolično priznanje za dobru praksu u provođenju javnih nabavki.

Novi zakon i dobar i loš

Govornici su se osvrnuli i na novi novi Zakon o javnim nabavkama koji stupa na snagu za dva dana. Smatraju da ima dobrih ali i loših strana koje ostavljaju prostor za unapređenje.

Golubović vjeruje da će biti poboljšana transparentnost postupaka javnih nabavki . S druge strane,  loše je što će postojati mogućnost za promjene ugovora o javnoj nabavci u toku njegovog trajanja. Također, u ovom zakonu njegovo kršenje nije definisano kao krivično djelo, što bi značajno pooštrilo sankcije. Prekršioci zakona uglavnom se terete za zloupotrebu položaja, koja je teško dokazivo.

Udruženje CRMA i portal Pratimo tendere provode aktivnost antikorupcijskog monitoringa javnih nabavki u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, koji realizuju CCI, Udruženje CRMA i Transparency International uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

 

Prethodna vijest

JAVNO OKUPLJANJE Slobodu ne dobijamo na poklon, već se za slobodu borimo

Naredna vijest

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE:Šta bh. pravosuđe može uraditi na procesuiranju korumpiranih aktera?