Borba za „zlatnu koku“ Semberije: „Banja Dvorovi“ između dvije vatre

18.11.2022.

Bijeljina plaća kredit Banje Dvorovi kao žirant, revizija pokazala puno nezakonitosti, podnesena krivična prijava. Čeka se spas. Opet iz džepova građana

Piše: Edin SKOKIĆ

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je sredinom ljeta najavio, a nedavno i podnio krivične prijave protiv službenih i odgovornih osoba u Javnoj ustanovi „Banja Dvorovi“.

Turistički biser Semberije, po mnogima „zlatna koka“ Bijeljine, godinama čeka na revitalizaciju, a možda i privatizaciju.

Za „Banju Dvorovi“ su svojevremeno interesovanje iskazali iz „Termi Čatež“. Pominjao se i ruski investitor, ali je realnost ostala opora i nezvijesna za uposlenike.

„Direktore, treba mi pozajmica“

Pandorinu kutiju otvorili su rezultati revizije poslovanja.

Naime, Skupština Grada Bijeljina je u decembru 2017. godine usvojila odluku po kojoj je grad žirant „Banji Dvorovi“ za kredit u iznosu 1.3 miliona KM sa kamatama. Bilo je to prije nego je Ljubiša Petrović postao gradonačelnik.

Kredit JU „Banja Dvorovi“ grad plaća kao žirant, a ustanovili smo da je izvršena promjena namjene trošenja kredita. Vi odete i kažete ovako: Direktore, meni treba pozajmica. Onda se pojavite i dobijete traženu pozajmicu kao da ste otišli u banku. Praktično je banja kreditirala i davala pozajmice od kreditnih sredstava čiji je žirant grad – izjavio je Petrović nakon što su objavljeni rezultati revizije.

Gradonačelnik Petrović u Banji: Kredit grad plaća kao žirant

Potom je i zvanično podnesena krivična prijava. Pa smo kontaktirali direktora JU „Banja Dvorovi“ Milorada Zekića. No, rečeno nam je da je zauzet posjetom neke delegacije i da “ne može razgovarati”.

Zekić ima važnije stvari

Prethodno je Zekić u saopštenju za javnost odgovorio na prozivke gradonačelnika Petrovića:

Nemamo namjeru da paušalno analiziramo ni revizorski izvještaj, ni izjave gradonačelnika, kao ni dalji slijed radnji. Zaposleni u „Banji Dvorovi“ imaju mnogo važnijih stvari kojima se bavimo – napisao je Milorad Zekić.

Kredit koji je podignut 2018. godine trebao bi biti otplaćen 2028. godine. Do sada je vraćeno 190.000 KM i to iz gradskog budžeta. Banja nije u mogućnosti da servisira preuzete obaveze.

Gradonačelnik Petrović je izjavio i  da je 2018. godine Direkcija za izgradnju i razvoj grada izradila projektno-tehničku dokumentaciju za zatvoreni bazen. Gradnja nije ni počela, a vrijednost projekta je procijenjena na 834.000 KM.

Iznoseći detalje revizorskog izvještaja, gradonačelnik Petrović je naveo puno nedostataka. Prije svega, neadekvatno knjiženje u poslovnim knjigama, nedostatke vezane za finansijsko upravljanje i kontrolu, neregularno vođenje djelovodnog protokola. I posebno kršenje zakona o javnim nabavkama…

Kršenje pravila u javnim nabavkama su brojna. Jasno je da je jedno lice odlučivalo, raspisivalo, provodilo i plaćalo javnu nabavku. Ugovori su zaključivani i retroaktivno – isticao je gradonačelnik Petrović.

Kako su rentani popratni objekti?

Na nezakonit način, tvrdi Petrović, rentani su grilovi, kafe-poslastičarnice, šankovi i prodavnice. Utvrđene su i nepravilnosti za nepokretnosti koje su van funkcije: Vila Tanasić, ambulanta, druga faza objekta hotelskog smještaja.

Potrebno je, ističe gradonačelnik Petrović, da se „pročešljaju“ poslovne knjige „Banje Dvorovi“ od 2017. do 2022. godine te da se postigne sporazum između Grada Bijeljine i Vlade RS, bez da se iko od aktera bavi politizacijom.

U cijelu priču umiješana su i građani mjesne zajednice Dvorovi, a čak se govorilo i o referendumu na kojem bi se građani izjasnili o budućnosti banjskog kompleksa.

Kako vratiti stari sjaj?

Vladimir Perić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dvorovi, ističe kako investitori neće ulagati u nešto što nije sigurno i da se „Banja Dvorovi“ mora postaviti na zdrave temelje ako se želi vratiti njen stari sjaj.

Pored pominjane privatizacije, partnera iz Slovenije i Rusije, pominje se mogućnost javno-privatnog partnerstva, kao i prenosa vlasništva na Vladu RS. U nekoliko navrata u Dvorovima je boravio Milorad Dodik, ali pomaka u rješavanju problema nije bilo.

Mještani Dvorova su stava da se u cijelu priču umiješala politika, te da se „Banja Dvorovi“ nalazi između dvije vatre i to one političke. S jedne strane je gradska uprava na čelu sa Ljubišom Petrovićem, gradonačelnikom iz SDS-a, a s druge strane su entitetske vlasti na čelu sa SNSD-om.

Idi naVrh

Don't Miss