dzenana za kolumnu
dzenana za kolumnu
/

Dženana Alađuz: CIK potvrdio rezultate izbora u BiH: Penis Bonus Pax in Domus

Stari Rimljani su toliko duboko vjerovali u Penis Bonus Pax in Domus “dobar penis mir u kući“ da su često klesali tu poslovicu iznad vrata svojih domova.

Vidljivo po rezultatima izbora za Predsjedništvo ili Parlamente jasno je da je ta poslovica i dalje aktuelna. Nama je očito samo penis pred očima. I biće narednih 4 godine.

Stoga predlažem da novi saziv Parlamentarne skupštine BiH makne onaj ružni stećak s platoa i udari po rubu zgrade jedan frizz, može i bareljef, sve ćuna do ćune, kako plešu, onako ko u kolu.

Mogu unajmiti harmonikaša iz Predsjedništva da udara muzičku podlogu majstorima. To je isplativ trošak i jamči bolju vidljivost nego što su je stranke postigle za 12 miliona koje su potrošile za promociju ove godine.

Da im je naša dobrobit zaista na umu umjesto miliona naših para za bilborde koje smo pljuvali i tv emisije koje smo preskakali mogli su dati klesarima po 50 maraka za otisak prvog na listi i mirna Bosna.

To ne samo da bi bilo fiskalno pametno, već i odlična turistička atrakcija. Već vidim autobuse braće i sestara koji mirno stoje pred predsjedništvom i bogobojažljivo pitaju vodiča “a koji je Bakirov?”

Malo poduzetniji vodič može ih odvesti pred Predsjedništvo i pokazati one ćunjiće od 300.000 maraka pa reći “nije predsjednikov za gipsa, njegov je ovaj od željeza.” Samo treba upozoriti Harisa Z., čistača sarajevskih ulica, da ne tjera turiste.

Ima taj stidnik neku mitološku vrijednost koja prevazilazi zdrav razum. Samo mit, kao objašnjenje životnih pitanja u odsutnosti racionalnog odgovora, može objasniti Parlamentarnu karijera Halida od 1996 do danas. Obraz Željka. Male sakoe i bezdane džepove Milorada, ko zna koju po redu Mirsadovu kandidaturu.

Samo je kod nas normalno da nam premijeri i predsjednici ujutro idu na suđenje, a popodne vode državu.

Sva je sreća pa naši političari ne znaju etimologiju riječi testis – svjedok. Ionako su nam suđenja cirkus, zamislite još da se na njima serviraju jaja na oko. Toliko proteina nije dobro ni za koga.

Kao i svaki mit, i ovaj treba žrtvu da bi opstao.

Prethodna vijest

Haris Silajdžić (28): Stranka za BiH bila mi je logičan izbor

Naredna vijest

Javni poziv volonterima: Uključite se u borbu protiv korupcije u javnim nabavkama