Haris Silajdžić (28): Stranka za BiH bila mi je logičan izbor

04.11.2022.

Mladić iz Goražda našao se u središtu pažnje zbog imena i prezimena koje dijeli sa osnivačem Stranke za BiH. Suočio se sa optužbama da je manipulacijom došao do podrške birača. U razgovoru za Interview otkriva da je dobio ime po Harisu Silajdžiću, jer je bilo moderno u to vrijeme

Razgovarala: Sanela KARAICA

Haris Silajdžić, kao šesti na listi Stranke za BiH u Izbornoj jedinici 7., osvojio je više od 2.600 glasova i mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Rođen je u Goraždu 1994. godine. Još tokom studija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu zaposlio se u firmi koja se bavi android developmentom. U to vrijeme uključio se i u rad Organizacije studenata Studentskog doma Nedžarići.

– Još kao student sam shvatio da smo žrtve loših odluka, neznanja, nepotizma, nesposobnosti. Ponekad, jednostavno i zbog nepostojanja dovoljno političkog motiva da se određene stvari riješe na pravi način. To su razlozi da sam se, kada sam osjetio da sam spreman da učestvujem u političkom životu, odlučio da se kandidujem na Općim izborima. Stranka za BiH bila mi je logičan izbor. Njeni programski ciljevi su mi najbliži. U Stranku sam ušao kada ja na njeno čelo došao Semir Efendić – kaže Silajdžić.

Senzacija VS. prave vrijednosti

Član je Općinskog savjeta SBiH Ilidža, gdje trenutno živi. Nije osoba koja učestvuje “reda radi”. Ali, priznaje, nije bio ubijeđen da će dobiti mandat.

Kaže da je iznenađen što su se drugi iznenadili kad su vidjeli njegovo ime i prezime.

U našem društvu se mnogo više cijeni senzacionalizam u odnosu na prave vrijednosti. Nije se raspravljalo o tome da sam častan, da se nikada nisam ogriješio niti o jedan zakon ove države. Niko ne priča o mojim namjerama da ću raditi u interesu Federacije BiH, države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.”

Potvrdno odgovara na pitanje da li je dobio ime po osnivaču Stranke za BiH.

Harisove zasluge i doprinos u odbrani Goražda su nemjerljive. Tome su svjedoci svi preživjeli stanovnici Goražda. Sjećamo se njegovih obraćanja u UN-u gdje između ostalog govori: “Help Goražde” kada priča o pomoći Bosni. Moji roditelji nisu izuzetak te su po rođenju birali upravo to ime, koje mi se jako dopada. Čast mi je i privolegija da ga dijelim sa prvim predsjednikom i osnivačem Stranke za Bosnu i Hercegovinu – odgovara Silajdžić.

Kontakt sa biračima

Mnogi su ga optužili da je manipulacijom došao do podrške birača.

Međutim, Silajdžić tvrdi da je sa potencijalnim glasačima bio u neposrednom kontaktu. Predstavljao im svoje ciljeve političkog djelovanja. Nikakve namjere zbunjivanja građana nije bilo. Priča o promotivnom predizbornom materijalu bez fotografije je poluistina.

Općinski savjet SBiH Ilidža je izradio letak na kojima su slike, imena i prezimena svih kandidata naše organizacije, uključujući i moje. U skladu sa mogućnostima, imali smo na nekoliko lokacija velike cerade sa našim fotografijama, imenima, prezimenima. Stranka za BiH je organizirala dvadesetak skupova u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu, i prisustvovao sam skoro svakom. Pored toga, obraćao sam se na lokalnim skupovima na Ilidži. Većinu naših centralnih predizbornih skupova su građani imali priliku pratiti putem live streama na Facebooku, i na svim skupovima sam predstavljen i ja, Haris Silajdžić – priča naš sagovornik.

Dijelio sam vizitke

Istina je da su postojale vizit-karte bez fotografije. Ali, kaže Silajdžić, slika se ne štampa ni na upaljačima, olovkama, majicama…

– Imao sam i letke bez slike, ali ti materijali skoro da su u pravilu dijeljeni sa ostalim materijalima na kojima je bila i slika. Meni se opcija sa vizitkom bez slike više dopadala, jer sam smatrao da su likovi kandidata na svakom koraku previše napadni. Vizitke samo dijelio lično tako da su oni koji su ih uzimali znali s kim razgovaraju – kaže Silajdžić.

Vjeruje da je za njega glasao veliki broj ljudi koji ga poznaju, ali i da ne može spriječiti ljude da iznose svoje teorije o uticaju njegovog imena na uspjeh.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss