Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je naglasio kako je došlo do brojnih propusta u radu određenih lokalnih biračkih odbora, ali i i općinskih i gradskih izbornih komisija.

CIK je bio pod političkom hajkom. Izvršen je neviđen pritisak, sve do otvorenih prijetnji članovima CIK-a. Javnost se pita šta to rade tamo u CiK-u, zašto se danima broje glasove, a mora se znati da mi svo ovo vrijeme popravljamo stanje, prikupljamo izbornu dokumentaciju, ispravljamo greške – istakao je Arnautović.

Državni Parlament

U državnom Parlamentu Najviše poslanika imat će SDA, SNSD i SDP. SDA će imati osam poslanika, SNSD šest, a SDP jedan manje.

U Zastupničkom domu Parlamenta SDA će predstavljati: Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Šerif Špago, te Safet Kešo koji postaje zastupnik na kompenzacijski mandat.

 Zoran Tegeltija, Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić bit će zastupnici SNSD.

Iz SDP-a su izabrani Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić i Rejhana Dervišević.

Za Koaliciju okupljenu oko HDZ-a mandate su osvojili Darijana Filipović, Marinko Čavara i Predrag Kožul.

Po tri zastupnika imaat će NiP i DF.

NiP će predstavljati Denis Zvizdić, Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović.

Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović bit će zastupnici DF-a.

Dva mandata Naše stranke osvojili su Sabina Ćudić i Predrag Kojović.

Dva mandata NES -a u naredne četiri godine koristit će Zlatko Miletić i Jasmin Emrić.

Svog predstavnika imat će i BHI-KF – Aida Baručija.

Kada je riječ o parlamentarcima iz RS, SDS i PDP će imati po dva.

Iz SDS-a su to Darko Babalj i Mladen Bosić, a iz PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić.

Svog zastupnika imat će i “Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića“, a to će biti Nenad Grković. DEMOS će predstavljati Čedomir StojanovićUjedinjenu Srpsku Milan Petković, a SDA iz RS Edin Ramić.

parl1
Ovako su za Parlament BiH glasali iz FBiH
parl-v2
Glasovi za Parlament BiH iz RS

CIK je također razmatrao zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića, kontrolno brojanje glasačkih listića i zahtjeve za poništenje Općih izbora.

Svi prijedlozi stranaka i građana su jednoglasno odbijeni jer su, kako je rečeno preuranjeni. Zahtjevi se mogu podnositi tek kada se utvrde rezultati izbora.

Nisu poštovali rokove