naslovna-2

(NE)PRAVDA: Roditeljima stradalih mladića na kopu Dubrave ne dozvoljavaju ulazak u sudnicu?!

20.10.2022.

Ni danas se ne zna ko je odgovoran za smrt četiri mladića. Suđenje počne, pa se vrati na početak, optuženi napreduju na pozicijama, roditelji nemaju sna

PIŠE: Edin SKOKIĆ

Za par mjeseci, tačnije u februaru iduće godine navršit će se osam godina od tragedija na Površinskom kopu Dubrave Rudnika uglja Kreka Tuzla u kojoj su živote izgubili: Alem Dedić (28), Reuf Alibašić (28), Adel Šehić (27) i Edin Herić (18).

Godinu poslije tragedije, dakle 2016. godine, Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je podiglo optužnicu protiv Suada Zonića iz Tuzle, izvršnog direktora za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, Sakiba Muhtarevića, rukovodioca PK Dubrave, Sakiba Halilčevića, tehničkog rukovodioca PK Dubrave, Asima Brčaninovića, rukovodioca službe za zaštitu na radu PK Dubrave, Nedima Šljivića, tehničkog rukovodioca za BTK (bager, traka, klasirnica) PK Dubrave, svi iz Živinica, i Mirada Delića iz Tuzle, tehničkog rukovodioca BTO (bager, traka, odlagač) PK Dubrave.

protest
Roditelji, prijatelji, sugrađani traže da se konačno slučaj privede kraju

Početak suđenja

Općinski sud u Živinicama je potvrdio optužnicu, a suđenje je počelo u oktobru 2017. godine, dvije i pol godine nakon tragedije. I to nakon protesta koje su organizovali roditelji i porodice poginulih mladića.

Od početka suđenja do danas proteklo je pet godina, a sve je vraćeno na početak kada je došlo do promjene sudije.

Naime, zbog bolesti sutkinje za novog sudiju imenovan je Ibrahim Bubić i suđenje je u oktobru 2022. godine faktički krenulo ispočetka.

Mog Edina, koji je imao samo 18 godina odavno nema, a svih ovih godina čekamo da pravda bude zadovoljena. Razvlači se suđenje, porodice se ponižavaju. Pa, nama ne daju da budemo u sudnici i pratimo ročišta, a dozvoljavaju da u sudnici budu članovi sindikata koji su uz optužene. Uputit ću apel Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Općinskom sudu Živinice. Tražićemo da se prednost u praćenju suđenja da roditeljima, pa tek onda ostalima. Očito je da se suđenje razvlači, da ima mutnih radnji… Izgleda da čekaju da mi pomremo, pa da se ovo završi. A već je umro otac Adela Šehića. Moj brat Nusret, koji je također bio na popisu svjedoka više nije živ, otac Arifa Alibašića je imao moždani udar… – kaže Mirsad Herić, koji je na ponovljenom ročištu potvrdio svoj iskaz dat 2017. godine.

Strepnje roditelja

Jedini preživjeli u tragediji na PK Dubrave, Mersad Dedić, prema tvrdnjama Mirsada Herića, promijenio je iskaz, što je još više podgrijalo strepnje roditelja da kompletan slučaj ide u krivom smjeru.

heric
Mirsad i Sahba Herić, roditelji poginulog Edina: Čekaju pravdu i istinu

Ja nikada nisam saslušana. Boli nas što se cijeli slučaj razvlači. Boli nas i kako je rađen uviđaj, zašto se nije odmah krenulo sa otkopavanjem naše djece. Možda bi bila živa – priča u jednom dahu Sahba Herić, majka stradalog Edina.

Roditelji ističu da na Površinskom kopu Dubrave te kobne večeri nije bilo kopanja i krađe uglja, kako je pisano. Ističu da i ptice na grani znaju kako se dolazilo na kop i kako se odvozio ugalj.

Često kažu da su oni kopali ugalj što nije tačno. Ugalj za utovar pripremaju rudničke mašine, a čuvari onda nazovu određene osobe sa traktorima ili zaprežnim kolima da dođu. Tako je bilo i te večeri, kada je Barun nazvao Reufa Alibašića i rekao da ima uglja. Bilo je slučajeva da neko krene na kop samoinicijativno. Kada dođe tamo počne tovarati ugalj i ako prođe neprimijećen napusti kop. Ako ga čuvari uhvate onda im plati i to je sva filozofija. Nikakvog kopanja uglja tamo nije bilo. Ugalj su, ponavljam, pripremale rudničke mašine, a na poziv čuvara se dolazilo i utovaralo –  tvrdi Mirsad Herić.

Ugalj se i dalje krade

Sedam godina poslije tragedije ugalj se još uvijek na nelegalan način odvozi sa Površinskog kopa Dubrave, najčešće tako što se skida sa trake.

Nama su rekli da optuženi neće moći ostati na poslovima koje su obavljali i da neće moći napredovati. Čujemo da svi rade, neki su i napredovali. Mnogo nelogičnosti ima u cijelom predmetu. Nismo zadovoljni radom Kantonalnog tužilaštva TK i Općinskog suda Živinice. Ne znam šta ćemo. Već su neki roditelji najavili podizanje privatnih tužbi, ali ko će živ dočekati da se takvi predmeti okončaju kada ovaj predmet nije gotov ni sedam godina nakon tragedije – govori Mirsad Herić koji se nada da će nekada pravda biti zadovoljena krivci za tragediju kažnjeni.

U Općinskom sudu Živinice i Kantonalnom tužilaštvu TK ne komentarišu slučaj dok je suđenje u toku. U Kantonalnom tužilaštvu TK pojašnjavaju da se suđenje zbog promjene sudije ne vraća na početak nego se nastavlja te da su svi dokazi uvršteni u spis.

Važno je istaći da su u dosadašnjem toku suđenja prezentirana sve neophodne radnje istražitelja, a u nalazima i mišljenjima vještaka utvrđene su određene nepravilnosti i odstupanja od pravila i propisa površinskog iskopavanja uglja.

Nastavak suđenja planiran je za 26. oktobar 2022. godine u Općinskom sudu Živinice.

Idi naVrh

Don't Miss