INTERVIEW UŽIVO Nezvanični rezultati, sporo brojanje, parlamenti na čekanju

03.10.2022.

Centralna izborna komisija u ponoć saopćila samo nezvanične rezultate za Predsjedništvo BiH.  Sve novosti možete pratiti na našoj Facebook stranici @interview.ba i Twitteru @InterviewBiH

U ponoć su  press konferencijom Centralne izborne komisije okončani Opći izbori u BiH.

No, naredni će dani, što bi rekli analitičari, biti ključni, jer su članovi CIK-a u ponoć saopćili tek nezvanične, preliminarne rezultate za članove Predsjedništva BiH.

Kako su objasnili,  zbog sporosti brojanja, nezvanični rezultati za državne, entitetske i kantonalne parlamente i skupštine bit će saopćeni u ponedjeljak. Isto je rečeno i kad je riječ o tome ko će u naredne četiri godine voditi Republiku Srpsku.

Slavili i Trivić i Dodik

Prema nezvaničnim rezultatima, ali i pouzdanim rezultatima stranačkih štabova, u Predsjedništvu BiH bit će u narednom mandatu Denis Bećirović iz ujedinjene opozicije,  Željko Komšić, kandidat Demokratske fronte, te kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović.

Ona je ujedno i prva žena koja će biti članica Predsjedništva BiH.

U RS je poslije ponoći bilo posebno uzbudljivo jer su pobjedu za predsjednika/cu proglasili i Jelena Trivić iz PDP-a i Milorad Dodik, lider SNSD-a.

Izlaznost na izbore bila je 50 posto, što je, kako je navedeno manje u odnosu na 2018. godinu.

Otvorena su 5.903 biračka mjesta, a pravo glasa, kako je saopćila Centralna izborna komisija BiH, imalo je 3.368.666 birača.

Ovogodišnje izbore pratilo je više od 50.000 posmatrača.

No, to očito, uz obavezne promatrače na biralištima nije bilo dovoljno. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske tokom cijeloga dana dobilo je brojne prijave koje se mogu definirati kao incidenti u izbornom danu. Izbore su obilježile prevare, prijetnje, pokušaji snimanja naočalama sa skrivenim kamerama, pa čak i fizički napadi.

Najdrastičniji primjer zabilježen je u naselju Hozići u općini Novi Grad. Pet osoba je uhapšeno nakon što je primjećeno da se prilikom otvaranja biračkog mjesta u 7 sati, u dvije kutije nalazi određeni broj popunjenih glasačkih listića. Birački odbor je smijenjen, informisan CIK, a s obzirom da se radi o krivičnom djelu “Izborna prevara” pet osoba je uhapšeno.

Napadi, glasanje mrtvih

U Doboju je, potvrdio je OSCE, šakom u glavu napadnut njihov zaposlenik, a na društvenim mrežama mnogobrojni su građani prijavljivali kako su na biračkim spiskovima pronašli preminule članove svojih obitelji, prijatelje, komšije.

Koalicija “Pod lupom” saopćila je da je registrovano više od 80 težih kršenja Izbornog zakona BiH.

Glasalo se i širom EuropeBirališta su obišli i najviši zvaničnici međunarodne zajednice i ambasadori u BiH.

Svoje biračko pravo iskoristili su i bh. državljani širom EU, koji su glasali u diplomatsko – konzularnim predstavništvima.

Schmidt u sudijskoj nadoknadi

Dan izbora obilježio je i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, koji je nedugo nakon što su zatvorena birališta  nametnuo je izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH. Ambasada SAD podržala je odluku i saopćila: “Ovo rješava probleme koji godinama opterećuju FBiH”.

Sada je na političkim liderima u Federaciji da iskoriste ovu šansu i da po strani ostave razlike, rade na postizanju napretka i izgrade bolju budućnost za sve koje predstavljaju – naveli su iz Ambasade SAD.

 

Kad je riječ o Parlamentu BiH, nakon 38 posto obrađenih glasačkih listić, prema projekcijama koje je objavila Stranka demokratske akcije samo sedam stranaka iz FBiH prelazi cenzus u državnom Parlamentu. Tako je SDA s tim brojem obrađenih listića osvojila 30,6 posto osvojenih glasova, SDP 14,6 posto, a Narod i pravda treći sa 11,4 posto glasova. DF ima 10,8 posto, a HDZ BiH ima 7,2, a Naša stranka ima 6,8 posto.

Cenzus je prešao još samo Evropski narodni savez sa 5,1 posto.

Sve novosti možete pratiti na našoj Facebook stranici @interview.ba i Twitteru @InterviewBiH

Idi naVrh

Don't Miss