Visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je večeras izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH. Kako je rekao, nakon ovih odluka nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći držati Federaciju taocem.

Kako je objavljeno na stranici OHR-a, ovim odlukama se povećava broj delegata u Domu naroda Federacije BiH na 80, a klub svakog konstitutivnog naroda na 23 delegata. Delegata iz reda Ostalih biće 11. Ovaj dom trenutno broji ukupno 58 delegata, odnosno po 17 iz svakog naroda i 7 ostalih.

Ovom odlukom nije prekršen princip da svaki kanton daje po jednog Bošnjaka, Srbina i Hrvata. Sada će se ova stavka odnositi i na Ostale. Klub ostalih povećava se na 11, i svaki kanton će biti u mogućnosti delegirati jednog delegata iz ovog kluba, što do sad nije bio slučaj.

Skupštine kantona biraju svoje delegate u Dom naroda u roku od trideset (30) dana od dana ovjere rezultata izbora. Zakonom će se precizirati način preraspodjele mjesta dodijeljenih jednom ili više konstitutivnih naroda i/ili grupi Ostalih iz kantona, ukoliko kantonalna skupština u tom kantonu ne izabere delegate iz reda jednog ili više relevantnih konstitutivnih naroda ili iz grupe Ostalih u Dom naroda u roku predviđenom ovim članom – navodi se u odluci.

Novom odlukom svaki dom Parlamenta Federacije treba odbiti ili usvojiti zakone u roku od 45 dana nakon njihovog usvajanja u drugom domu. Ukoliko se rok ne ispoštuje, zakon će biti uvršten u dnevni red doma na sjednici koja će se održati nakon isteka roka od 45 dana, a najkasnije 30 dana nakon isteka tog roka.

Izmjenama se ukida mogućnost da 2/3 delegata u jednom etničkom klubu mogu svaku odluku proglasiti pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa.

Ukoliko u roku od 30 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegata u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (1) ovog člana, onda će to učiniti bilo koja grupa od sedam delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili –  piše u odluci.

Također, Schmidt je donio izmjene Izbornog zakona BiH koje prate donijete izmjene Ustava Federacije BiH. Odluku Ureda visokog predstavnika koja se odnosi na Izborni zakon možete pročitati na stranici OHR-a.

Prethodna vijest

SRAMOTNO CIK BiH djecu sa poteškoćama naziva “retardirani”

Naredna vijest

BITKA ZA PREDSJEDNIŠTVO Vode Bećirović, Komšić, Cvijanović