Američki ambasador Marfi uputio poruku: Dajte glas i oblikujte BiH kakvu želite

01.10.2022.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy poslao je danas snažnu poruku glasačima u BiH dan prije Općih izbora, pozivajući ih da daju svoj glas i oblikuju onakvu Bosnu i Hercegovinu kakvu oni žele, te smijene one čijim djelovanjem nisu zadovoljni

Ambasador je istakao da je sutra prilika čuje njihov glas o budućnosti kakvu žele za sebe, svoju djecu i unuke.

Možda osjećate razočarenje ili ljutnju zbog stanja u kojem je BiH danas. Izborni dan je vaša prilika da kažete svojim lidetima šta mislite o njihovim postignućima i njihovim neuspjesima. To je prilika da ih pozovete na odgovornost – naglasio je Murphy u video poruci.

Uputio je poziv na glasanje i smjenu onih lidera koji nisu odgovorili svojem zadatku.

Ako ne smatrate da su vaši izabrani predstavnici služili dobro protekle četiri godine, onda ih smijenite, izaberite nekog novog. Ako četiri godine od sada smatrate da ni nove osobe nisu ništa bolje, onda smijenite i njih. Zapamtite. Izbori nisu samo za političare da se obraćaju vama, nego za vas da se obratite političarima – dodao je američki ambasador.

On je naglasio značaj glasača u zaštiti demokracije u njihovim zemljama, čak i onda ako nisu oduševljeni ponuđenim kandidatima na izbornim listama, jer kako je rekao, “demokracija ne može opstati bez građana koji je aktivno njeguju i štite”.

Bez aktivnog sudjelovanja građana, demokracija se vremenom raspada. Ili potpuno propada ili korumpirane elite zarobe institucije za svoje vlastite ciljeve, održavajući izgled demokracije ali izdubljujući njezinu srž. Na kraju, vi činite da demokracija funkcionira sudjelovanjem, tako da što ćete učiniti da se vaš glas čuje i glasanjem – kazao je američki ambasador u BiH i pozvao građane na izbore i da odigraju svoju ulogu u oblikovanju BiH onakvom kakvom je oni žele.

Idi naVrh

Don't Miss