Iskustveni Priručnik za žene s mandatom jer od njihovog danas zavisi naše sutra

Za žene s mandatom – Iskustveni priručnik s prostorom za dopunu je publikacija za žene koje budu izabrane na izborima 2022. godine, ali i svim narednim, s namjerom da im  pomogne kada osvoje mandat, da ne budu same i da se oslone na iskustva onih koje su ranije bile u njihovim cipelama koju su u Fondaciji Cure kreirali uz podršku Fondacije Heinrich Boll

Priručnik je nastao na bazi intervjua s dvadeset žena iz cijele Bosne i Hercegovine koje su odgovarale na istovjetna pitanja: zašto su ušle u politiku i kako su odabrale partije kroz koju će djelovati; šta je u početku bio njihov cilj,  glavna tema, motiv za političke djelovanje; s kojim predrasudama, kojim komentarima kao žene u politici su se najviše / najčešće suočavale; imaju li osjećaj da se okolnosti za žene u politici bolje ili gore… i uz su dijelile svoja iskustva, razmišljanja i savjete.

Iz njihovih odgovora jasno je da ambijent nije povoljan za žene – baza ih predlaže jer ima povjerenje u njih, ali u labirintima politike dešava se svašta i zato će sve one koje uzmu Priručnik u ruke  dobiti niz korisnih i provjerenih savjeta, ali i informaciju da je osvojeni mandat njihov i da s njim mogu preći u drugu stranku ili postati nezavisne vijećnice ili zastupnica i da je najvažnije da čuvaju svoje dostojanstvo i svoju viziju, svoj pravac djelovanja u politici jer od njihovog danas zavisi naše sutra.

Ekonomistica Svetlana Cenić im je, recimo, poručila da “nema slobodne i ravnopravne žene bez ekonomske slobode i ravnopravnosti”.

Košta ta borba, naravno, ali zarad svojih kćeri, sestara i sebe – vredi! – kaže Cenić.

Iako Izborni zakon BiH nalaže da 40 posto kandidata budu iz manje zastupljenog pola i iako žene čine više od 50 posto stanovništva, u vlasti ih je manje od 8 posto, a na lokalnim izborima 2018. godine od 140 načelničkih i gradonačelničkih mjesta žene su osvojile 5 iako su glasali  i žene i muškarci?! S druge strane – prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini je bilo skoro 90.000 nepismenih osoba, odnosno 2,82 %, što je 14 puta više od prosjeka UNESCO. Nešto više od pola su žene i iz toga proizlazi i lošije obrazovanje i nepovjerenje prema ženama općenito.

No, u stvarnom životi žene upravljaju traktorima, vojnikinje su, vode preduzeća, bolnice, ljekari su, hirurzi, rade za teškim strojevima, na industrijskim trakama, u učionicama, pišu knjige, većinom domaćinstava u BiH upravljaju žene…  Zašto onda ne bi mogle upravljati ministarstvima ili državom u cjelini?

 Ako nešto krene loše morate znati da nije uvijek do vas, zapravo nikada nije do vas – partije su vođene različitim stilovima, školama upravljanja, predsjednici su različiti tipovi, ego je čudo…. Biće vam mnogo lakše ako dobro definišete svoj cilj i osmislite plan djelovanja  jer onda znate put, šta god vam ko rekao stoji u Priručniku.

Moglo je tamo stati još mnogo toga, od korištenja gender jezika do vlastitog predstavljanja, ali zato postoji prostor za dopunu i vlastita iskustva svake izabrane žene.

Publikacija je do sada predstavljena u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Distriktu Brčko, a uskoro će biti dostupna i na web-strani Fondacije Cure.

 

Prethodna vijest

ZA NJEGA NEMA ZIME: Jalali iz Irana pronašao je novu ljubav i život u BiH

Naredna vijest

Conflict of interest in health care: Until noon, the deputy, from noon, the director, then submits a report to himself