Viber Chatbot: Sve što ste htjeli znati o izborima i glasanju bez suvišnog zašto

Kako da glasam? Za koga mogu glasati? Koji dokumenti su mi potrebni da bih mogao/la ostvariti svoje biračko pravo? Da li sam upisan na birački spisak? Kako prijaviti izborne nepravilnosti?

 Piše: Slađan TOMIĆ

  Ne brinite, mnogi ne znaju na (sva) ova pitanja odgovor. Uz prilično komplikovan izborni sistem, puno lista i papira, nije ni čudo. No, odgovori se mogu pronaći lako.

Ne, ne morate satima pretraživati internet već samo koristiti ono što nudi Viber Chatbot, kojeg su još 2020., uoči Lokalnih izbora razvili Centralna izborna komisija uz pomoć Populacijskog fonda UN-a (UNFPA).

John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA, podsjeća da je u okviru osnovne misije UNFPA obećano, između ostalog, da će UNFPA voditi računa da je potencijal svake mlade osobe ispunjen.

S tim u vezi, učešće u demokratskim procesima i izboru budućih lidera pruža mladima šansu da oblikuju budućnost svog društva i učvrste svoj ulog u njemu. UNFPA potiče sve mlade da izađu na birališta i nastoje izgraditi društvo koje će priznati njihove sposobnosti i iskoristiti vještine i talent koji posjeduju – naglasio je.

A Viber Chatbotu može se lako pristupiti putem linka ili jednostavnom pretragom na Viberu.

Potrebno je samo da ukucate „izbori“ i Viber će vam ponuditi opciju da se pridružite razgovoru sa Viber Chatbotom kojem možete postavljati pitanja, a odgovore dobijate odmah – automatski.

Šta ako (ne) izađemo?

Farra Redžić (18) iz Sarajeva nestrpljiva je da po prvi put iskoristi svoje biračko pravo. Nema dileme da li će 2. oktobra ostati kući ili izaći na birališta.

Ove godine sam prvi put dobila pravo da izađem na izbore. Svoju građansku dužnost plairam ispuniti i iskreno da kažem, jedva čekam. Mislim da prvenstveno kao mlada osoba koja vidi svoju budućnost u BiH, svoj glas želim dati u prave ruke. Nijedna promjena se nije desila preko noći, pa tako ni u našoj zemlji. Zato sam uvjerena da izlaženjem na birališta pomažemo našoj domovini da krene na bolje. U suprotnom, ako ostanemo u kući i neiskoristimo svoje pravo državu ostavljamo da stagnira. Trebamo svi sebi postaviti pitanje “Šta ako je baš naš glas bio onaj zbog kojeg je naš kandidat izgubio – kaže Farra.

Kaže da ima i razumijevanja prema mladim koji nisu puni nade kao ona i nisu svjesni važnosti svoga glasa.

Zato je važno da prije izlaska na birališta budemo bolje informirani, da nam se stalno ponavlja koliko je važno da glasamo, da nam se da poticaj – savjetuje ova mlada Sarajka.

Zato smatra da je Chatbot savršen alat da mladi, ali i ostali građani dobiju sve potrebne informacije.

Farra iskreno kaže da ga do sada nije koristila, ali hoće. I preporučiti i drugima, jer mnoge informacije o izbornom procesu će joj dobro doći.

Mislim da je Viber Cahtbot jako koristan, pogotovo za mlade koji prvi put glasaju i koji nisu upućeni kako glasanje funkcioniše, od ispunjavanja glasovnog listića do izbora kandidata. Definitivno je to alat kojim ću se ja poslužiti – kaže naša sagovornica.

Upravo su to neka od ponuđenih pitanja koja možete postaviti samo jednim klikom u opcijama koje nudi Chatbot. Odgovori stižu odmah.

Viber Chatbotom planira se služiti i Hana Ćuković (18) iz Mostara. Kaže, vjeruje da će joj biti koristan jer svoj glas planira iskoristiti.

Bitno je glasati zbog toga što smo svjesni stanja u drzavi i kriza koje nas svakodnevno susreću. Želim glasati kako bih pomogla u promjeni stanja u državi. Onima koji ne žele glasati bih poručila da je bolje pokušati promijeniti nešto nego ostati na istom. Bot nisam koristila još, ali pošto je osmišljeno u vezi sa izborima mislim da će biti veoma korisno – kaže Hana.

Šta može jedan glas?

Svoje vršnjake poziva da iskoriste svoje biračko pravo. Ali i druge, one koji nakon izbora kažu da nisu glasali, da nemaju za koga, ponekad i da ne vide svrhu.

Smatram da mladi većinom ne glasaju jer smatraju da jedan glas ne može mnogo promijeniti ili ne planiraju budućnost u ovoj državi. Svakako mislim da je glas individue sastavna cjelina glasa naroda – dodaje Hana.

Natalie Perić iz Usore ima 19 godina i planira izaći na izbore jer tako, kaže, odlučuje o svojoj budućnosti. Smatra da Viber Chatbot daje korisne informacije koje joj mogu koristiti, a koje do sada nije mogla tako lako dobiti.

Inače nisam upoznata sa Viber Chatbotom-om. Sad vidim da je riječ o sjajnoj opciji koja nudi informacije, jednostavno, brzo, gotovo ekspresno. Smatram da je veoma zanimljiva metodom informiranja, bilo da je riječ o mladima, našim roditeljima, umirovljenicima… Ovo je korisnija strana medija i novih tehnologija – kaže Natalie.

Viber Chatbot do sada ima više od 4.000 pretplatnika. Mladi sa kojima smo razgovorali kažu da je to odličan način da saznaju sve što ih zanima o izborima.

 Vrlo lako, korisne informacije, možete i vi saznati.

(Ovaj tekst je podržao UNFPA)

Prethodna vijest

A BIG AFFAIR: Since 2019, more than 100 teachers, cooks and cleaners have been admitted to the “Djeca Sarajeva” PI without a competition

Naredna vijest

Sukob interesa u zdravstvu: Do podne poslanik, od podne direktor, pa sam sebi podnosi izvještaj