EPILOG AKCIJE KASA Tvorci „dugog klika“ imaju nove tvrtke i još više rade, pao tek pokoji ‘gazda’

Da biznis s kasama ne propadne ustrajno se brine ministrica financija Jelka Milićević, koja je u više navrata donosila pravilnike o zamjeni kasa, tako namećući dodatne troškove realnom sektoru, prvo poljuljanom koronavirusom, potom gospodarskom krizom

Piše: Hercegovina. info

Akcijom SIPA-e kodnog naziva KASA 1,2,3 pala je 2019. ekipa s dugim i kratkim klikom, odnosno muljažama sa fiskalnim računima, no u 2022. tvorci ‘dugog klika’ rade, još više nego prije.

Korištenjem ‘dugog klika’ fiskalni računi nisu izlazili, i to je bio klik za gazde, dok je kratki klik bio za državu. Onako nekako kako politika koristi državu u smjeru naroda, vlasnici radnji su koristili fiskalne kase prema državi, njima glavnina prometa, državi mrvice. 

Za softver (programsku podršku i održavanje) bila zadužena tvrtka ‘Inspirit’ iz Sarajeva, koja je prodavala i održavala sumnjivi software kojim ke bilo omogućeno lažiranje fiskalnih računa. Očekivalo bi se da se nakon akcije ‘Kasa’ ista imena neće zadržati u biznisu s kasama, no ipak jesu.

U tvrtki Inspirit d.o.o Sarajevo u vlasničkoj strukturi bio je Config d.o.o. Mostar, odnosno Ivan Dragoje, koji tri godine nakon uhićenja u akciji Kasa, premda je bio u osnivačkoj strukturi Inspirita, ima niz tvrtki na istu ili sličnu temu. 

Uvijek iste tvrtke dobivaju

Generalni zastupnik Datecs fiskalnih kasa je Config d.o.o., a prodaju radi i Katarina, tvrtka od koje javno nabavljaju sve institucije kojima je na čelu kadar HDZ-a BiH, a koja bi bila HDZ-ov pandan SNSD-ovu Prointeru s obzirom koliko sredstava na javnim pozivima dobije od institucija sa ‘zna se’ kadrom.

Osim fiskalnih kasa vlasnik Configa Dragoje ima i tvrtku  E-card za sim kartice koje se ugrađuju u nove fiskalne kase.

Tako korisnicima koji mijenjaju kase traže novi E-card, premda su već imali – recimo Bh. telekomov. Sve to saznajemo nakon što nam se javilo nekoliko poduzetnika revoltiranih bespotrebnom zamjenom kasa.

Osim Ecarda i Configa dakle Dragoje ima i tvrku Breakpoint, gdje je jedan od osnivača.

Breakpoint je tvrtka za IT savjetovanje, Ecard prodaje, nameće kartice svim poduzetnicima koji mijenjaju kase, a Config pokriva, tj. nabavlja kase.

Praktično, tri godine nakon akcije „Kasa“ oni koji su bili u središtu pozornosti iste imaju nove tvrtke i opet rade. Na sve nas je upozorio gospodarstvenik koji je nedavno mijenjao kasu i ostao u čudu da ju mora mijenjati za gotovo istu, a da mora mijenjati i e-karticu.


„Hrvatska je to najbolje rješila, instalirali su software, a postojeće kase nisu dirali. Ovi ‘naši’ opet u privatne džepove i tako pravdaju promjenu nečim što ne drži vodu. Što se tiče zamjena kasa, sasvim nepotrebna. Sama fiskalizacija prvi put nije napravljena po uzoru na Hrvatsku gdje su obrtnici mogli zadržati stare fiskalne kase i riješilo se sve softwerski, komunikacija između porezne i kase. Već drugi put traže izmjene kasa koje se gotovo nikako ne razlikuju od onih prvih, s tim da ove nove zablokiraju ako neko vrijeme ne uspiju poslati promet. Platio sam oko 700 KM, i nije samo to, imao sam već u staroj sim karticu BH telekom-a, nisu me ni pitali a donijeli su mi ugovor od E-carda“, ističe jedan od niza gospodarstvenika koji su nam se obraćali, a koji su prisiljeni mijenjati kase, zasigurno ne i zadnji put.  

Prigodom dolaska i zamjene kase predočen mu je i federalni pravilnik.

Naime, da biznis s kasama ne propadne ustrajno se brine ministrica financija Jelka Milićević, koja je u više navrata donosila pravilnike o zamjeni kasa, tako namećući dodatne troškove realnom sektoru, prvo poljuljanom koronavirusom, potom gospodarskom krizom.


Podsjetimo, iako je u Parlamentu odbijen zakon, federalna ministrica financija Jelka Milićević donijela je pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u FBiH koji je objavljen 17. rujna prošle godine u Službenim novinama.

U Mostaru još traju vještačenja, Sarajevo završilo posao

‘Dugoklikne’ kase koristili su mnogi ugostitelji i vlasnici radnji u cijeloj BiH, koji su bili meta uhićenja, a preraspoređeni su na županijska Tužiteljstva u Sarajevu, Mostaru i Istočnom Sarajevu, i akcija „Kasa“ je bila fokusirana na njih.

„Obavještavamo vas da je u sklopu predmeta “Kasa”, a nakon prihvaćanja sporazuma o prizanju krivice, pravosnažno osuđen Nedžad Rašidagić zbog kaznenog djela porezna utaja. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Sporazumom je  od optuženog i tvrtke „KENNA” u okviru koje posluje ugostiteljski objekat “Metropolis”, oduzeta i imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od 694.663,14 KM. Navedeni iznos je uplaćen u proračun Federacije BiH. Inače, protiv drugih osumnjičenih u predmetu “Kasa” istraga je u tijeku“, kaže na naš upit o akciji Kasa glasnogovornica Županijskog Tužiteljstva Sarajevske županije Azra Bavčić.
Akcijom Kasa bavilo se i Okružno javno tužiteljstvo u istočnom Sarajevu.

Oni su, kako nam je potvrdio glasnogovornik Neven Kramer posao već i okončali.

„Obavještavamo vas da su u predmetima kodnog naziva “Kasa” u Okružnom javnom tužiteljstvu u Istočnom Sarajevu podignute 2 optužnice protiv 3 osobe i da su donesene 2 osuđujuće pravosnažne presude (osuđeni su morali vratiti cca 120.000 KM Poreznoj Upravi Republike Srpske). Optužnice su podignute krajem 2020. godine, a pravosnažne presude donesene sredinom 2022. godine. Istodobno je donesena i obustava istrage protiv 4 osobe“, kazao je za Hercegovina.info Neven Kramer, tajnik Tužiteljstva. 

Tri godine su prošle

U Mostaru pak stvari sporije idu. Procesuiranih nema, a nakon tri godine od postupajuće tužiteljice dobivamo odgovor da su postupanja i vještačenja u „tijeku“. 
Prije službenog odgovora podsjećamo da su od uhićenja u akciji Kasa prošle tri godine!

„Vezano za vaš upit, a nakon konzultacija sa postupajućom tužiteljicom, obavještavamo Vas da Županijsko tužiteljstvo HNŽ postupa u navedenom predmetu, te da je oduzeta oprema proslijeđena uz naredbu za vještačenje Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH i da su pojedini nalazi zaprimljeni u ovo Tužiteljstvo. Postupajuća tužiteljica u suradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) vrši analizu zaprimljenih nalaza vještačenja i prikupljene dokumentacije. Dakle, rad na ovom predmetu je u tijeku“, kažu iz Ureda Glavnog županijskog tužitelja HNŽ za Hercegovina.info.

Sam sebi izdavao potvrde

Zamjenu kasa obavljaju uvijek iste, provjerene tvrtke. Da je Dragoje uvezan u više tvrtki istog/sličnoga biznisa saznalo se i prigodom natječaja za nabavku usluga izrade softvera za prikupljanje, obradu i javni prikaz podataka (web stranica) Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije.

Prije godinu dana natječaj je poništen budući da nijedna dostavljena ponuda nije bila prihvatljiva. Config se žalio i dobio posao, da bi se potom žalila tvrtka Eunoia navodeći, između ostalog, da je ova tvrtka potvrde o dobro izvršenim poslovima izdala sama sebi.

„Odabrani ponuđač je dostavio i potvrde o dobro izvršenim poslovima, izdate od strane društava Breakpoint d.o.o. Mostar i e-Card d.o.o. Mostar; oba društva sa sjedištem na adresi Kneza Višeslava bb Mostar (kao i odabrani ponuđač), pri čemu je osnivač društva e-Card d.o.o. Mostar upravo odabrani ponuđač, a direktor isto lice kao direktor odabranog ponudača. Uz to je direktor oba navedena pravna lica osnivač odabranog ponuđača. Znači, Ivan Dragoje je osnivač i direktor odabranog ponuđača, a njegova tvrtka osnivač društva e-Card d.o.o. Mostar u kojem je također i direktor, navedeno je u žalbi tvrtke Enoia, objavljivao je Žurnal.

Prethodna vijest

UN vijeće za ljudska prava: Upozoreno na problem prinudne naplate troškova postupka žrtvama rata u BiH

Naredna vijest

Nove firme za stare poslove – Aranđel Petrović, najbolji ponuđač