Kome MUP Kantona Sarajevo namješta tender od skoro 420.000 KM

20.09.2022.

MUP KS od decembra prošle godine pokušava nabaviti kamere za policajce, a u Uredu za borbu protiv korupcije gomilaju se prijave protiv ove nabavke

Piše: Rubina ČENGIĆ

Dok Ministarstvo unutrašnjih poslova skoro deset mjeseci, od 10. decembra 2021. godine, vodi postupak javne nabavke kamera za policajce, u Uredu za borbu protiv korupcije u kantonu Sarajevo gomilaju se prijave protiv ove nabavke.

U ovom postupku su uložene najmanje tri žalbe koje se odnose na kvalifikacijske uslove i tehničku specifikaciju što potvrđuje izuzetnu rizičnost ove nabavke kad su u pitanju koruptivne radnje što je dovelo do toga da postupak nabavke traje već 10 mjeseci, a to je veoma štetno s više aspekata – kaže Slobodan Golubović, urednik na portalu pratimotendere.ba.

Na početku odbijeno 11 dobavljača

 Iako ovaj postupak nabavke još uvijek traje u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u kantonu Sarajevo direktor Erduan Kafedžić kaže da rade na ovoj nabavci, odnosno provjeravaju je.

Ne mogu ništa govoriti o toj nabavci jer dvoje ljudi iz Ureda rade na tome, kaže Kafedžić.

Uprava policije MUP-a KS je u decembru 2021. godine raspisala javni poziv za  nabavku mini video – kamera koji policajci tokom rada nose na tijelu s pratećom računarskom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema i to kroz ograničeni postupak. Cijena ovog sistema je, prema tenderskoj dokumentaciji,  419.000 KM bez PDV-a.

U tenderskoj dokumentaciji su prepisane tehničke karakteristike za mobilnu kameru proizvođača Hytera iz Kine, a za uređaj za skladištenje podataka – NAS server – karakteristike prepisane iz tehničkog lista proizvođača Servera QNAP, model QNAP TS-832PXU što je povreda Zakona o javnim nabavkama u BiH.

U fazi predkvalifikacije za ovu javnu nabavku je odbijeno 11 dobavljača, a dva su ušla u drugi krug – Agencija za zaštitu KAMIR iz Širokog Brijega i MIBO Komunikacije iz Sarajeva. Prema dostupnim informacijama MIBO Komunikacije Sarajevo su generalni zastupnik za Hytera proizvode, a KIMTEC BiH generalni zastupnik kompanije QNAP. (MIBO Komunikacije je i 1. augusta potpisao ugovor na 760.449 KM za isporuku proširenja sistema stacionarnih radarskih uređaja na autocestama u Kantonu Sarajevo.)

Na odluku Komisije za provedbu ove javne nabavke o izboru dva dobavljača kvalificirana za drugu fazu nabavke  žalili su se Dvor Comerc d.o.o. iz Sarajeva, SHOT d.o.o. iz Zenice i Agencija za tehničku i fizičku zaštitu Middle Point Electronics d.o.o. iz Sarajeva, ali su sve žalbe odbijene – DVOR i SHOT kao neuredne, a Middle Point Electronics je odustao.

U junu 2022 je počela druga faza ovog postupka  i sredinom septembra 2022. godine još uvijek traje.

Predsjedavajući Skupštine kantona Sarajevo Elvedin Okerić kaže da se „ne sjeća da je u proteklom vremenu ova nabavka bila tema rasprave u skupštinskim klupama“.

Morate znati da je to nabavka Uprave policije kojom rukovodi komesar. Ministarstvo je zaduženo samo da obezbjedio novac – kaže Okerić.

Jedan od sarajevskih kriminalista upozorava da se u ovom slučaju radi o „ozbiljnom krivičnom djelu visoke korupcije i krivičnom djelu udruživanja radi sticanja materijalne koristi, jer u svijetu ima više od 50 proizvođača mini kamera“.

Golubović cijeni da je ovo „jedan od školskih primjera zloupotrebe javnih nabavki preko tehničkih specifikacija, a s ciljem pogodovanja određenim ponuđačima/proizvođačima“.

Aktuelni Zakon o javnim nabavkama propisuje da, osim ako nije opravdano predmetom nabavke, u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili bi se isključili određeni privredni subjekte ili određeni proizvodi. Takve napomene dopuštene su samo ako se predmet nabavke ne može dovoljno precizno i razumljivo opisati, ali se bez izuzetka moraju označiti s dodatkom ili ekvivalent – pojašnjava Golubović.

On dodaje da  nepoznavanje predmeta nabavke ne oslobađa ugovorni organ obaveze za definisanje predmeta nabavke na stvarno konkurentskoj osnovi.

Takođe, ako postoji neko opravdanje vezano za preciziranje tehničke specifikacije, onda je to trebalo detaljno obrazložiti kako bi potencijalni ponuđači, ali i cjelokupna javnost bili upoznati s tim – kaže Golubović.

„Biće brzo“, pa bez odgovora

Iz Transparency International u BiH upozoravaju i na sigurnosni aspekt ove nabavke.

Uvijek je s bezbjednosnog aspekta rizično kada se specifikacije usko postavi, jer to onemogući druge da uđu u postupak. Pitanje je ko će obrađivati podatke koje te kamere prikupe. Ako se kupac fokusira na jednog dobavljača – pitanje je ko će servisirati opremu, isporučivati dodatne elemente, pojašnjava Damjan Ožegović iz TI u BiH.

Podsjeća da je MUP RS „namjeravao kupiti stacionarne kamere za 10 miliona KM kroz sumnjiv postupak što je javnost je to spriječila“.

Iz MUP-a kantona Sarajevo i Uprave policije na pitanja o ovoj nabavci nisu odgovorili ni 15-ak dana nakon dostavljenih upita – na svakodnevne pozive odgovaraju sa biće brzo.

Idi naVrh

Don't Miss