PREVENCIJA: Kako ministar Vranić zna ko će pobijediti na tenderu za HPV vakcine?

18.09.2022.

Ministar zdravstva KS tvrdi da će početi nabavka, upravo na dan, kad bi tender trebao biti završen. On optužuje bivše rukovodstvo ZZJ KS što ovaj važni posao nije završen. No, priča ima i drugu verziju

Piše: Senka KURT

U Kantonu Sarajevo, prvi put u našoj zemlji, sutra će, 19. septembra, prema riječima ministra zdravstva dr. Harisa Vranića, početi nabavka vakcina protiv HPV, čime će se znatno prevenirati rak grlića materice.

Mogu reći da će se od 19. septembra ići u nabavku vakcina i što prije ćemo početi imunizaciju, jer imamo gotov plan i program – izjavio je početkom mjeseca na N1 ministar Vranić.

Međutim, kako prema našim saznanjima, tender koji je raspisan u avgustu traje do upravo do 19. septembra, pokušali smo od dr. Vranića i ministarstva dobiti odgovore da li je odluka o tome ko će „prodati“ vakcine već unaprijed donesena, zna li se ponuđač, o kome se radi. No, odgovore nismo dobili. Osim, da tender zaista traje do  19. septembra, ali ne i da tada, kako tvrdi ministar, počinje nabavka vakcina.

Kome je pao tender?

Također, ministar nije ponudio odgovor na pitanje zašto već nije počela besplatna vakcinacija HPV vakcinama, kad se zna da je još krajem novembra prošle godine usvojen plan i program vakcinacije, a prvi tender raspisan krajem ove godine.

Za N1 ministar Vranić je kazao da je za sve kriva “promjena upravljačkih struktura u Zavoda za javno zdravstvo (ZZJ)  Kantona Sarajevo”, te da je pao tender kojega je raspisala tadašnja direktorica ZZJ (dr. Aida Pilav. prim. aut).

Doktorica Pilav, tvrdi sasvim suprotno.

Ja sam funkciju zavoda ZZJ, koji je zadužen za to raspisivanje tendera napustila 23. maja, istekao mi je mandat. Dok sam ja bila nismo ni raspisivali tender, jer se čekalo prebacivanje sredstava iz Fonda zdravstvenog osiguranja, oko 400.000 KM – kazala je za Interview.ba.

Nakon njenog odlaska je, tvrdi, 31. maja raspisan tender, koji je pao iz administrativnih razloga.

Novi je, prema njenim saznanjima raspisan 25. avgusta i očekuje se otvaranje upravo 19. septembra.

Na optužbe ministra Vranića da je odgovorna što još nema besplatnih HPV vakcina, dr. Pilav odgovara:

Program i plan za besplatnu vakicnaciju je napravljen 2020., unatoč covidu. Odmah kad je ministar Vranić došao u ministarstvo uputila sam mu dopis i informirala ga da je program HPV vakcine razvijen i predložila da iniciramo zajednički radni sastanak. Onda je covid bio prioritet, ali prvo reagovanje ministra bilo je prošloga novembra, kada je ministarstvo počelo razmišljati o toj ideji – ističe dr. Pilav.

Iz ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo također nisu bili mnogo precizniji u davanju odgovora na naša pitanja, a  Dobili smo krute, administrativne odgovore.

Jedna od smjernica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prilikom izrade finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2022. godinu bila je i nabavka HPV vakcina. ZZO KS je prihvatio i predvidio sredstva za nabavku ovih vakcina u svom finansijskom planu, koji je nakon toga Skupština KS usvojila 19.04. ove godine na svojoj sjednici.  Ministarstvo zdravstva KS je izradilo puni plan vakcinacije mladih sa HPV vakcinom. Plan vakcinacije je dostavljen Zavodu za javno zdravstvo KS i Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS koji će zajedno sprovoditi imunizaciju. ZZJZ KS je i nadležan za svu imunizaciju stanovništva u Kantonu Sarajevo. U skladu sa tim, ZZO KS im je doznačio novac za nabavku vakcina. Prema informacijama iz ZZJZ, prvi tender koji je raspisan početkom juna mjeseca je oboren, a novi je raspisan krajem jula. Prema informacijama koje također imamo od njih, završetak se očekuje oko 19.9. ove godine, kao što ste i sami informisani – navedeno je u odgovoru za Interview.ba.

Tako da treba sačekati konačno razrješenje misterije – da li tender završava 19. septembra ili počinje nabavka. Odnosno, je li riječ o predizbornoj kampanji ili stvarnoj namjeri da se ovaj važni posao konačno privede kraju. I ko je odgovoran zašto to do sada nije urađeno.

I nije naše pitanje tek tako. Svake sedmice u Bosni i Hercegovine tri žene umru od raka grlića materice, a godišnje oboli oko 550 žena.

Ali, riječ je o karcinomu koji se može prevenirati, redovnim pregledom i skriningom grlića maternice otkriti u ranoj fazi, može se liječiti.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji može uzrokovati  rak grlića maternice u državama Europe uvedena je u redovne programe vakcinacije. Vakcinišu se i dječaci i djevojčice uzrasta osnovne škole i to daje dobre rezultate.

Fakultativno vakcinisanje

Prema planu i programu kojeg je sačinila dr. Pilav, zajedno sa ZZJ, minsitarstvom zdravlja, a uz uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), u Kantonu Sarajevo najprije bi krenulo fakultativno vakcinisanje, prema određenoj grupi, kako je to bilo u Srbiji i Hrvatskoj.

HPV vakcina najprije će biti osigurana za djecu od 11 ili 12 godina. Riječ je o učenicima šestih razreda osnovnih škola. Cilj je cilj je, omasoviti imunizaciju HPV vakcinom, narednih godina osigurati sredstva za mnogo veći broj onih koji se žele vakcinisati.

To bi značilo da će HPV vakcina biti dostupna, alil ne i obavezna.

U potpunosti preventabilan

Inače, HPV vakcina odobrena je u više od 160 država, te je dio nacionalnih programa imunizacije u najmanje 40 država. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) među svoje je ciljeve istakla i onaj da do 2030. HPV vakcinu dobije 90 posto djevojčica do 15. godine života.

Rak grlića maternice drugi je najučestaliji karcinom kod žena u svijetu. No, kako je gotovo u potpunosti preventabilan važno je jačati svjesnost o značaju prevencije, odnosno vakcina protiv HPV. Studije i mnogobrojna znanstvena istraživanja pokazali su da vakcina protiv HPV smanjuje slučajeve raka grlića materice za skoro 90 posto, te praktički spašava živote.

Za sada je kod nas cjepivo moguće kupiti u apotekama, po cijeni od oko 300 KM po dozi.

No, ako spašava živote, ništa nije skupo.

 

Idi naVrh

Don't Miss