Senka Kurt na Face TV: Spektakl, kažem vam!

11.09.2022.

 

Ako ja uđem u Skupštinu kantona Sarajevo to će biti jako zanimljivo. Morat ćete gledati svaku skupštinu. Da bit će to spektakl, sigurno.

Ovim se riječima kandidatkinja Stranke demokratske akcije, direktorica Kliničkog centra, supruga Bakirova – dakle Sebija Izetbegović obratila simpatizerima na jednom skupu.

Ni brda ni planine, ni veće plaće i penzije, ni 100.000 radnih mjesta, ni bolji život ni suživot. Nije to njena briga.

Nije se doktorica dotakla zdravstvenog sistema, stanja u Kliničkom centru, odlazaka mladih i starih kolega. Ništa od toga nije obećala. Kakvo bolje zdravstvo? Kakva zaštita? Ona obećava spektakle.

Spremno dižu rukice

Jer već zna da će SDA u poslijeizbornoj Skupštini Kantona imati 11 ruku. Jer za nju i vrh SDA izabrani predstavnici nisu ništa drugo nego ruke. Koje spremno, bespogovorno, poslušnički za mandat dižu rukice i aminuju svaku odluku.

I upravo najava spektakla vraća nas na činjenicu da smo za njih, vladare naših života i smrti, okrutne vlasnike budućnosti naše djece, mi zapravo publika u cirkusoj šatri. Koja željno iščekuje spektakl. Koji ćemo skupo platiti.

I dok je gospođa Izetbegović smišljala kako najbolje, a najlakše okupiti 11 rukica u Skupštini, dotle je njen suprug Bakir Izetbegović, kandidat za člana Predsjedništva, opet, srdačno i egzaltirano pazio na svaki pokret turskog predsjednika Erdoana.

Koji je u Sarajevo svratio na par sati. Između važnih posjeta Beogradu i Zagrebu.

Ura, možemo u Tursku s ličnom kartom – čulo se nakon jednog od nebitnih sastanaka.

Ura…. uzviknula je i ona gospođa koja je nedavno, na jednom SDA skupu u parkiću drhtavim glasom objavila da je zbog straha od budućnosti u Sarajevu bila primorana kupiti stan u Turskoj.

Blago njoj i nama. Možemo u Tursku sa ličnom.

Zvanični Beograd, međutim, ne bavi se tim bizarnim, manje bitnim temama. Aleksandar Vučić tvrdi da živimo u zlatnom dobu srpsko turskih odnosa. Trenutni obim robne razmjene dvije države je oko dvije milijardi dolara, dva puta više nego Turska – BiH. Srbija će od Erdoana kupiti bespilotne letjelice, popularnog Bajraktara, turske kompanije u Srbiji zapošljavaju oo 10.000 radnika.

Srbiji milijarde, nama amanet

Srbiji milijarde, nama opasna, već pomalo izlizana priča o navodnom amanetu i bajkovitom zahtjevu Alije Izetbegovića da se brine o Bosni i Hercegovini.

No, Erdoanov će posjet Sarajevu ostati upamćen i po skandaloznim i vrlo opasnim porukama o Zapadu. Koji, zna to on, postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane.

O Zapadu, nije se libio reći turski predsjednik, koji muslimane želi podijeliti, iscijepati, a potom progutati.

Ova antizapadna poruka stiže u vrijeme predizborne kampanje, kad su,ako mene pitate, a hvala na pitanju, Bošnjaci, muslmani u Bosni dovoljno podijeljeni i pocijepani i bez tobožnjih upliva Zapada.

I zato je Erdoan došao u Sarajevo. Da pomogne svom bratu Bakiru. Da dodatno zaplaši Bošnjake od nestanka, cijepanja i podjela.

Kad isukaš spin o nestanku ko bi još brinuo za investicije.

Sad predstoji borba za svaki glas. Spektakl, kažem vam!

 

 

Idi naVrh

Don't Miss