Jasna Diklić: 10. Juventafest je velika pobjeda

Jubilarni 10. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, u organizaciji Udruženja „Medija-Art“, bit će održan od 7. do 11. septembra u Sarajevu

Deseti Juventafest, pored šest predstava iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, koje će biti odigrane u Narodnom pozorištu, Pozorištu mladih Sarajevo i Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, donosi bogat prateći program u okviru kojeg će, dan prije otvaranja festivala, biti prikazan dokumentarni film „Neki novi Brodvej“ te postavljena izložba plakata studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Povodom jubileja bit će promovirana i monografija „10. godina Juventafesta‟.

Deseti jubilarni Juventafest je jedna vrsta pobjede i borbe s ovim društvom, sa svjetonazorima i sa svim ostalim elementima kontinuiteta koje je trebalo održati u organizaciji Juventafesta. Jako puno je truda. Juventafest je dio pokreta za inkluziju. I ove godine smo se fokusirali na Udruženje djece s Down sindromom Banja Luka i dokumentarni film „Neki novi Brodvej“. Film govori o društvenoj nebrizi prema toj omladini i njihovim potencijalima – istakla je direktorica Juvenafesta Jasna Diklić.

Misija Festivala je slavljenje različitosti, rušenje predrasuda, pomjeranje granica

Selekciju 10. Juventafesta i program radionica predstavila je Emina Omerović.

Selekcija Juventafesta utjelovljuje našu misiju, a to je slavljenje različitosti, rušenje predrasuda, pomjeranje granica, i u tom smislu i ovogodišnja selekcija pršti od raznolikosti, slavi hrabrost i prostor slobode. Takmičarski program otvaramo u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19.30 sati predstavom „Figarova svadba“ u izvedbi English Student Theatrea II gimnazije Maribor, Slovenija – kazala je Emina te dodala da će i ove godine biti održane Muzička radionica, Radionica lutaka iz ormara, Radionica teatarskog klauna, Radionica pokreta kao glumačko sredstvo i radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama „Krećem se – izražavam‟ – kazala je Omerović.

Povodom jubileja bit će promovirana i monografija „10. godina Juventafesta”

Žiri 10. Juventafesta čine srbijanska glumica Jelena Rusjan, bh. rediteljica Selma Spahić i bh. glumica Mirna Jogunčić.

Festival će biti zatvoren dodjelom Grand Prix i Specijalne nagrade žirija i predstavom „Međuprostor“, koja nije u sklopu takmičarskog programa.

Više informacija na http://juvetafest.ba/ i https://www.facebook.com/juventa.fest.

Prethodna vijest

Pod vodstvom Svetislava Bulatovića: Kako su nestale balkanske rezerve električne energije

Naredna vijest

Admir Čavalić, ekonomski analitičar: Učiti bh. građane da štede je kao učiti ptice da lete