Hemon na promociji u Sarajevu (Foto: Baybook)

Aleksandar Hemon: Nacionalizam je, zapravo, uvijek pljačkaška operacija

19.08.2022.

O ratu u Ukrajini, Putinu, Sarajevu, izborima, Daytonu, štelama, Projektu Lazarus – Aleksandar Hemon, pisac i scenarista

Razgovarala: Sanela KARAICA

Bosanskohercegovački, ali i američki pisac i scenarista Aleksandar Hemon priznao nam je u razgovoru za Interview.ba da ne možu da zamislim da će Rusija dobiti rat protiv Ukrajinaca.

Ukrajinci se bore za pravo na život, postojanje i demokratiju, a putinovska operacija prvo je vojno loše organizovana, a drugo, to je slijepi put u kojem svaki nacionalizam završi – kazao je Hemon.

U rodnom je gradu ovih dana promovirao novo izdanje svoje knjige „Projekat Lazarus“, bio domaćin zabave Cielo Hemon u atomskom skloništu na Ciglanama, vidio se s prijateljima, saradnicima…

Ukrajinsko porijeklo

Interview: Koliko često dolazite u Sarajevo. Da li se nešto promijeni u ovom gradu između tih posjeta?

Hemon: Bio sam u maju, prije nekoliko mjeseci, a prije toga, zbog pandemije, nisam od 2019.. Pa, mislim, Sarajevo se i mijenja i ne mijenja kao i sve ostalo. Nešto na bolje, nešto na gore. Ali, postoji ona stabilna vrijednost grada kojeg ja volim i u kojem žive ili dolaze ljudi koje ja volim. To se nikada ne potroši. Isto tako, volim da radim nešto u Sarajevu. To sam davno naučio – da je mnogo bolje biti ovdje kada ima nešto da se radi sa ljudima u Sarajevu, tako da ja sebi napunim raspored i sarađujem sa ljudima, planiramo nove projekte, i uvijek ponestane vremena.

Interview: Da li je ova promocija slučajno u vrijeme Sarajevo Film Festivala ili ste spojili ugodno sa korisnim?

Hemon: Buybook je planirao novo izdanje „Projekta Lazarus“ već neko vrijeme tako da nije to zbog Festivala kao takvog nego što su znali da ću biti u Sarajevu.

Interview: Imate ukrajinsko porijeklo, pa da se dotaknemo i rata u toj zemlji. Putin je mislio da će sve biti završeno mnogo brže, ali je naišao na žestok otpor. Šta očekujete kada i na koji način će biti završen rat?

Hemon: Ne mogu da zamislim da će Rusija dobiti taj rat jer Ukrajinci se bore za pravo na život, postojanje i demokratiju, a putinovska operacija prvo je vojno loše organizovana, a drugo, to je slijepi put u kojem svaki nacionalizam završi. Svi ti veliki lideri koji započinju ratove završe u bunkeru. Simbolički ili doslovno. Tako da Putin će da pije otrov u nekom trenutku, ako Bog da.

Hemon je u atomskom skloništu na Ciglanama bio domaćin Cielo Hemon party

Interview: Hoće li se završiti kao u BiH, nekim mirovnim ugovorom?

Hemon: Nadam se da neće. Ta „dejtonska“ opcija je da se nekako Ukrajinci nagovore da predaju te teritorije ruskim fašistima, kao što su ovdje naše teritorije predate srpskim fašistima. Neće se to desiti barem jednim dijelom zato što je svijet vidio šta se desilo ovdje i zna da bi svi ti pritisci i kompromisi završili kao u BiH. Dobili smo državu koja ne može da funkcioniše jer je dobar dio stanovništva mrzi i prezire, a član Predsjedništva BiH mrzi zemlju koju predstavlja. Drugo, nakon zločina koji su se desili u Ukrajini nema načina na koji će Ukrajinci prestati da se bore za ono što zaslužuju – za slobodu i za kaznu. Dakle, za pravo da se kazne oni koji su počinili te zločine.

Interview: Pratite političku situaciju u BiH. Glasate li na izborima?

Hemon: Glasam kada mogu, da.

Razmontirati Dayton

Interview: Hoćete li glasati na predstojećim Općim izborima u oktobru?

Hemon: Potrudiću se. Moram da završim neku papirologiju.

Interview: Šta treba uraditi pa da se situacija u zemlji poboljša, da se riješimo okova nacionalizma, korupcije i svega onoga što nam desetljećima ne da naprijed?

Hemon: Mnoge stvari treba uraditi, a osnovno je razmontirati Dejtonski sporazum, da se uspostave novi odnosi i da se teži ka građanskoj državi, a ne podjelama između nacionalističkim partijama kojima odgovara sve ovo. Nacionalizam je, zapravo, uvijek pljačkaška operacija.

Moramo znati da su carstva i imperije rušene i nestajale u nekoliko godina, da su se društvena uređenja koja su trajala stotinama godina raspala. Jugoslavija je raspala u pet godina. Dakle, ovi misle da će vječno da traju i štele se da tako traju, ali sigurno neće. Nažalost, SDP i Zlatko Lagumdžija su prije 15-ak godina uništili lijevu opciju na neko vrijeme. Ta opcija se sada malo oporavlja sa Našom strankom i nekim drugima, ali još ima jako jako puno posla.

Idi naVrh

Don't Miss