Direktorica Radio Gacka – kontrolor na izborima

18.08.2022.

U ponedeljak je na sajtu Opštine Gacko objavljen izveštaj o rezultatima konkursa za kontrolora na narednim izborima. Ono što je upalo u oči je da je Miljana Govedarica, v.d. direktora Informativno-kulturnog centra Gacko, poznatijeg kao Radio Gacko, izabrana za jednog od kontrolora

Piše: Milanka KOVAČEVIĆ

U detaljnom obrazloženju stoji da su, od pet kandidata, četiri zadovoljila uslove, a da su se najboljim na intervjuu pokazale Dragana Papović i Miljana Govedarica, trenutna direktorica Radio Gacka.

Inače, uslovi su postavljeni prilično nisko- da kandidat ima najmanje završenu srednju školu, da ume da radi na računaru i da ima iskustva u izbornom procesu- kao kontrolor, supervizor, osoba na unosu podataka ili kao član biračkog odbora. Praksa je bila da se u izbornom procesu da mogućnost nezaposlenim osobama ili onima sa povremenim poslovima da dopune svoj budžet. Naknada za ovaj angažman još nije definsana već će biti utvrđena posebnim rešenjem.

Konkurs nije izazvao veće interesovanje onih sa biroa, ali jeste direktorice jedne opštinske ustanove.

Ni iskustva, ni referenci

Pisali smo da je i samo imenovanje Miljane Govedarice na čelo Radio Gacka bilo iznenađenje, pa i izazvalo dosta polemike. Naime, osim odrađenog pripravničkog staža, Govedarica, koja je završila sociologiju u Mostaru, nema nikakvog iskustva niti profesionalnih referenci.

Istini za volju, ona nije usamljen primer budući da se u Gacku na čelo većine ustanova imenuju osobe bez ili sa mninimalnim radnim iskustvom.

Nakon promena vlasti u Gacku 2020. godine na čelo Radija je, takođe kao v.d, imenovan Aleksije Grgur. Kada je ispunio uslove, raspisan je konkurs, pa je Grgur od vršioca postao direktor. Ipak, malo je potrajao na tom mestu jer je na poslednjoj sednici SO Gacko, u julu ove godine, podneo ostavku zbog kandidature za narodnog poslanika u Skupštini RS. Grgur je na listi SNSD-a tako da bi njegov ostanak na čelu radija bio protivzakonit.

Radio nema sreće s direktorima

Ipak, dok trči izbornu trku za poslanički mandat, Grgur će i dalje primati platu iz budžeta. Nakon što je dao otkaz na mesto direktora Radio-Gacka, ovaj diplomac svetske književnosti je sa načelnikom sklopio ugovor na šest mesecii kao saradnik za statistiku.

Njega je, dakle, u fotelji zamenila Miljana Govedarica praktično bez iskustva vrednog pomena.

Ona je možda i jedini direktor neke ustanove koji će honorarno raditi u izbornom procesu, posao koji je do sada bio namenjen studentima, onima bez zaposlenja ili sa povremenim poslovima.

U saopštenju OIK-a, koje je potpisao predsednik Ljubomir Beštić, stoji da je sve u skladu sa zakonom, transparentno i da su na konkursu izabrani najbolji kandidati.

A da li je to zaista tako i kako će se kontrolori snaći,videćemo već na izborima, 2. oktobra.

(Direkt – portal.com)

Idi naVrh

Don't Miss