Mirovna politička akademija: Prevaziđite podjele i strah, fokusirajte se na budućnost

06.06.2022.

Mladi političari i politički aktivisti i ove godine će imati priliku da kroz Mirovnu političku akademiju, koja je počela na Jahorini, uče vještine koje će im omogućiti da za probleme naroda Bosne i Hercegovine pronađu mirna rješenja, ključna za održivost države i zajednički život.

Piše: J. SANDO

Mirovna politička akademija se održava treći put po redu i u potpunosti je fokusirana na mlade, koji mogu mijenjati dosadašnje neuspjele politike, raditi na promjenama koje će zadržati mlade u Bosni i Hercegovini, te doprinijeti razvoju i rastu države putem mirnog i zajedničkog djelovanja.

Ove godine USAID akademiju je otvorio američki ambasador NJ.E. Michael Murphy koji je poručio mladima da zajedno mogu raditi na zaostalim pitanjima iz rata koja još uvijek muče Bosnu i Hercegovinu.

Možete se dogovoriti da ta pitanja nećete tretirati onako kako to čini ova današnja generacija lidera. Na čelo svojih politika možete postaviti odgovornost za vlastito ponašanje. Vaš vlastiti integritet je dragocjen i morate ga pomno čuvati. To je isključivo vaša odgovornost – rekao je Murphy. 

Tolerancija, prije svega

Istakao je da ne moraju svi dijeliti ista mišljenja, te da je imati različita uobičajni dio demokratskog procesa, ali da je neophodno iznalaziti kompromise i zajednička gledišta.

Ono što podrazumijeva ovaj proces je prvenstveno tolerancija, morate biti tolerantni jedni prema drugima, morate saslušati i čuti onog drugog i ono što njega brine kako bismo na osnovu svega toga mogli pronaći ono što vam je zajedničko. To znači da prevaziđete u svojim aktivnostima politiku koja je primarno bila fokusirana na podjelu i na širenje straha. Da se fokusirate na budućnost i nadu – poručio je ambasador.

Prevazići dosadašnje ponašanje u politici

Mladi političari i aktivisti su i ove godine izrazili veliko zadovoljstvo što će imati priliku prisustvovati jednom ovakvom događaju, te unaprijediti svoja znanja, za njihovu bolju budućnost, za bolju budućnost svih građana Bosne i Hercegovine.

Prijavila sam se jer sam željela da prođem edukaciju koja je cjelokupno bazirana na odgovornosti i povjerenju“, „Mi smo prošli sve političke akademije i ono po čemu je ova zaista drugačija je što je ovdje akcenat na mir, mir, mirsamo su neki od prvih utisaka učesnika i učesnica ovogodišnje Akademije.

Jedan od panelista ovogodišnje akademije bio je Aleksandar Goganović, koji je bio polaznik prve generacije Mirovne političke akademije. U svom obraćanju istaknuo je kako je ključno educirati mlade političare, te je sa prisutnima razgovaro o trenutnim gorućim pitanjima u državi.

Nadamo se da će izbori ipak biti drugog Oktobra.  To je naše demokratsko pravo da glasamo tada. Nebitno za koga će mladi glasati, ali da nam se ne oduzme to pravo izlaska na izbore i da odeberemo svoje političke predstavnike – rekao je Goganović.

Drugačija komunikacija

Akademija će trajati narednih šest dana, a primarni fokus je edukacija mladih političara koji će zagovarati drugačije komunikacije u politici:

Pozivam vas da iskoristite ovu priliku da učite, da postavljate pitanja, da objasnite vlastita viđenja i predlažete nova rješenja. Bez obzira šta je u pitanju, ključna riječ u svemu jeste “učestvovanje”. Bez toga se ništa ne može promijeniti – zaključio je ambasador Murphy.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Provodi ga američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS).

Idi naVrh

Don't Miss