RASKOL Grujičić u Srebrenici pravi “svoj” SNSD

18.05.2022.

Pola srebreničkog SNSD-a je uz Pavlovića, pola uz Grujičića. Optužbe pljušte, za kriminal ili izdaju, već po potrebi. Čeka se da Dodik presječe, no, on ima sad važnijeg posla

Piše: Slađan TOMIĆ

Šta se dešava u srebreničkom Savezu nezavisnih socijaldemokrata?

Raskol u Opštinskom odboru SNSD-a traje već duže vrijeme, bez obzira što se to pokušavalo i sakriti i zataškati, a očito je eskalira ovih dana.

No, sve je već mnogo jasnije nakon što su načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić i još dva odbornika napustila zasjedanje Opštinskog odbora SNSD-a, uz poruku da ga ne priznaju vodstvo stranke i da je, prema njihovom mišljenju – nelegalno.

Trn u oku frakciji lokalnog SNSD-a, koju predvodi Grujičić je predsjednik Opštinskog odbora Radomir Pavlović, kojeg optužuju za kriminal.  S druge strane, članovi stranke naklonjeni Pavloviću optužuju Grujičića da rastura lokalni odbor stranke.

Ko je izvođač radova?

Pavlović nije htio govoriti za Interview.ba uz objašnjenje da postoje i drugi članovi SNSD-a, pa nije red da samo on priča za medije, kako javnost ne bi stekla utisak da je riječ o ličnom sukobu s Grujičićem.

Prije nešto manje od mjesec dana preko medija je poručivao da  “SDS vodi politiku u Srebrenici i sada Grujičić želi njihovu podršku na području općine i za moguću novu kandidaturu za naredne izbore”.

A na Grujičićevoj strani još su odbornici Bojan Josipović, Dragiša Grujičić i Miloš Milovanović, a za Pavlovića navijaju četiri preostala odbornika.

Slaviša Jovanović, član Opštinskog odbora SNSD-a kaže da zbog ovog sukoba trpe svi građani u Srebrenici.

Vrijeme razumijevanja je prošlo: Grujičić i Pavlović

To je moj stav kao građanina Srebrenice. Kao član SNSD-a i član organa partije osuđujem ovaj sukob. Mi smo imali unutarpartijske izbore prije dva mjeseca, a Pavlović je dobio 80 posto glasova u Srebrenici. Međutim, ove brojke i izbor načelnik Grujičić očito ne priznaje mada je i sam bio u Komisiji za unutarpartijske izbore. Svi mjesni odbori su dali podršku gospodinu Pavloviću, dali mu povjerenje da vodi SNSD u Srebrenici. To za mene znači da je on legalan i legitimno izabran predsjednik – rekao nam je Jovanović.

On nam objašnjava da Pavlović već dugo pobjeđuje na stranačkim izborima u Srebrenici. Tačnije, već 20 godina.

Jovanović dodaje kako Pavlović međutim nije samo smetnja unutar SNSD-a, već i za SDS, PDP i Stranku radikala.

Sve to, veli, ima veze i sa unutarstranačkim sukobom.

Oponenti SNSD-a  na lokalnim ili bilo kojim drugim izborima ne pobjeđuju, pa se onda pribjeglo cijepanju SNSD-a iznutra. To je, eto, učinjeno najprije preko lokalne Skupštine kada je prije nekoliko mjeseci Pavlović smijenjen. Ja pretpostavljam da je Grujičić izvođač radova drugih političkih partija koje su oponenti SNSD-a u lokalnoj zajednici. Da li svjesno ili nesvjesno, to vam ne znam reći – kaže Jovanović.

Aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić za Interview.ba na početku objašnjava da ne priznaje unutarstranačke izbore u SNSD-u jer „nisu održani u skladu sa Statutom stranke i u okviru zakonskih rješenja“.

Taj odbor su birali ljudi koji nisu članovi stranke, članovi SNSD-a, skupljani su sa ulice, nisu članovi mjesnih odbora – rekao je Grujičić.

Razlog zašto se protivi stranačkom šefu, te zašto ga ne priznaje, Grujičić objašnjava kriminalnim radnjama u koje je Pavlović navodno umiješan.

Da nije kulminiralo raznim malverzacijama, zloupotrebom službenog položaja u nekim javnim ustanovama, čiji je osnivač Opština možda ne bi došlo do ovog raskola. Međutim, ovaj kriminal koji se dešava u javnim ustanovama, pod pokroviteljstvom Radomira Pavlovića i još dvojice, trojice, koji se rotiraju na mjestu direktora, ne može se više trpiti  – kaže Grujičić.

To je, dodaje i razlog zašto je i pisalo Glavnom odboru SNSD-a i zatražio da se izjasne o ovom slučaju. Također, tražio je i od Pavlovića da podnese ostavku na čelu stranke.

Grujičić predlaže i mogućnost da Glavni odbor raspusti ovaj u Srebrenici, te da se novi opštinski odbor bira nakon Opštih izbora.

SNSD-ov odbornik Bojan Josipović ne krije da da ovaj sukob traje godinama, jer se Pavlović ponaša po principu „partija to sam ja“.

Dodaje također da je i krajnje vrijeme da se s tim prekine, da će on i kolege okupljeni oko Grujičića istrajati na pravdi, da ne namjeravaju napustiti stranku, ali neće podržavati odluke dok njime rukovodi Pavlović.

Pavlović je dugo, predugo predsjednik  i navikao je na neke stvari, koje mi jednostavno ne dozvoljavamo. Ovdje je riječ o samovlašću, svojevsnim zloupotrebama službenog položaja. Pobunili smo se protiv toga, a SNSD je demokratska stranka, svako ima pravo na mišljenje, ali njemu to ne odgovara. On ne dozvoljava da neko drugi misli drugačije od njega i tu je nastao problem – kaže Jospović.

Živi u Bajinoj Bašti, radi u Srebrenici

I njegov kolega Dragiša Grujičić misli slično.

Mi imamo novi blok, koji čine Miloš Milovanović, načelnik Grujičić, Josipović i ja – kaže on.

Dodaje kako želi da Pavlović podnese ostavku, jer je, kako smatra, ukaljao obraz i SNSD-u i Miloradu Dodiku.

A ako se to ne desi, tražit će od vrha partije da ga smijeni.

U suprotnom – svi će na svoju stranu.

Definitivni raskol bio je nakon izbora, kad je Pavlović postavio svoju skupštinsku većinu, postavio Ćamila Durakovića za predsjednika Skupštine – uvjeren je Dragiša Grujičić.

A vrh ledenog brijega je, kaže, Izvještaj Turističke organizacije i RTV Srebrenica u kojem su uočili da je došlo do brojnih malverzacija za koje je odgovoran kadar SNSD-a koji je postavljao Pavlović.

Pavlović je već godinama slovio za „najjačeg“ čovjeka u Srebrenici. No, u posljednje vrijeme izgubio je mnoge simpatije jer je odselio iz Srebrenice.

Ne dozvoljavam da iko ko ne živi u Srebrenici radi političke malverzacije s mojim djetetom, porodicom, samnom. Radomir Pavlović nema ni svoju iglu u opštini Srebrenica. Dosta je svaki dan da gledam da mi odlaze prijatelji, drugovi, kumovi. Ja se uveče šetam praznim ulicama sa svojim djetetom, a Pavlović šeta po Bajinoj Bašti, ko zna kuda sve, po moru, po Sloveniji, inostranstvu i svugdje. Mislim da je došlo vrijeme da stanemo u kraj takvoj politici. I kod Srba i kod Bošnjaka – kaže za Interview.ba odbornik Grujičić.

No, Bojan Pejić, sekretar srebreničkog SNSD-a kaže da su mnoge kritike na račun Pavlovića pretjerane, naročito kad je riječ o njegovom izboru na čelo stranke.

Izvršni komitet SNSD-a u Banjaluci dao je saglasnost na naše unutastranačke izbore i oni su to prihvatili, rekli da su legalani, da je to to – dodaje kaže Pejić.

Otići ili ostati?

Vjeruje da će se unutarstranačka previranja uskoro riješiti, ali smatra da bi bilo od velike koristi i da se uključi vrh stranke iz Banja Luke.

No, od toga čini se ništa, bez obzira na tvrdnje da bi, ako Pavlović ostane, mnogi članovi mogli napustiti SNSD i otići u druge partije.

Slaviša Jovanović zato predlaže da se optužbama o zloupotrebama i mogućem kriminalu treba baviti pravosuđe, a ne pojedinci.

Slažem se da svako ko je napravio kriminal treba da odgovora, ako mislimo da u BiH, odnosno RS, konačno krenemo uzlaznom linijom. Ali, time se treba baviti pravosuđe. Ne mogu ja nekoga mrziti ili osuđivati zato što ima plave oči, a ja nemam. I što je ljepši od mene i politički uspješniji – slikovit je Jovanović.

A budućnost ne samo SNSD-a već i svih koji žive u Srebrenici opet zavise od Milorada Dodika.

Njegov stranački kadar, očito je, neće se miriti sam. Dvije su opcije na stolu – ili će Dodik smijeniti Pavlovića ili će SNSD imati novog kandidata za načelnika opštine, kad dođe vrijeme za to.

Dodik sada ima važnijih poslova, jer je vrijeme za opšte izbore. Čim na red dođu oni lokalni bit će i Srebrenica na dnevnom redu.

Idi naVrh

Don't Miss