RASTU TENZIJE Hoće li polovina SAD zabraniti pravo na abortus?

Procurio dokument Vrhovnog suda u kojem suštinski ne postoji Ustavom zagarantirano pravo na abortus, a savezne će države imati više ovlaštenja da zabrane abortus

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država mogao bi da ukine pravo na abortus dato presudom Roe protiv Wadea iz 1973, objavio je Politico koji je imao uvid u nacrt odluke Vrhovnog suda.

Ako Vrhovni sud ukine presudu iz 1973., to će značiti da u oko polovini saveznih država neće biti dozvoljen abortus.

Vrhovni sud je potvrdio da je objavljeni nacrt autentičan dokument, ali je saopštio da “ne predstavlja odluku suda niti konačnu poziciju bilo kog člana o pitanjima u tom slučaju”.

–  Roe protiv Wadea je pogrešan od početka – piše u nacrtu koji je potpisao sudija Saumel Alito, jedan od šestorice konzervativnih sudija u Vrhovnom sudu, prenosi VOA.

Ko će snositi posljedice

U nacrtu piše da, suštinski, ne postoji Ustavom zagarantovano pravo na abortus, te da će savezne države imati više ovlaštenja da tu oblast regulišu, odnosno zabrane abortus.

Smatramo da presuda Roe protiv Wadea treba da bude poništena.Vrijeme je da uvažimo Ustav i da odlučivanje o abortusu vratimo narodnim predstavnicima – pišu sudije pozivajući se na presudu iz 1992. kojom se potvrđuje da je pravo na abortus ustavno pravo, ali se državama djelimično dozvoljava da uvode neke restrikcije.

Predsjedavajući sudija Vrhovnog suda John Roberts saopćio je da će Sud istražiti kako je procurio nacrt odluke koji pokazuje da je većina sudija spremna da ukine ustavno pravo na abortus.

Ako je cilj ove izdaje povjerenja unutar suda bio da se podrije integritet našeg rada, neće uspjeti. Ovo ni na koji način neće uticati na rad suda – rekao je Roberts.

Politico je naveo da je redakciji jedna osoba, dobro upoznata sa slučajem, dostavila kopiju nacrta odluke. Navodi se i da su sudije razgovarale o poništavanju prava na abortus još u decembru prošle godine, te da je pet (od devet) glasalo za, a da je sudiji Samuelu Alitu pripalo da pisanim putem obrazloži odluku.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se nada da nacrt neće biti finalizovan, ističući da on odražava “suštinsku promjenu u američkom pravosuđu” koja prijeti “drugim osnovnim pravima” kao što su “kontrola rađanja i brak”.

Ako ta odluka ostane ostane na snazi, biće prilično radikalna – poručio je Biden i dodao da “suštinska ispravnost i stabilnost naših zakona zahtjeva” da sud ne ukine presudu u slučaju Roe protiv Wadea.

On je kazao i da će, ako Sud ukine odluku, zvaničnici na svim nivoima vlade imati odgovornost da štite pravo žena na izbor.

A birači će morati da u novembru glasaju za zvaničnike koji podržavaju pravo na abortus. Na federalnim nivou, potrebno nam je više senatora koji podržavaju to pravo, kao i većina u Predstavničkom domu da usvoji prijedlog da se Roeu ozakoni, što ću ja potpisati – dodao je američki predsjednik.

Inače, izvještaj je objavljen je u trenutku kada nekoliko saveznih država, koje vode republikanci, pokušava da zabrani abortus i prije odluke Vrhovnog suda. Kritičari takvih politika kažu da će najveće posljedice snositi siromašne žene, koje neće imati sredstava da prekinu trudnoću u nekoj drugoj državi.

Pitanje abortusa u Americi mobilizira birače sa obje strane političkog spektra.

Anketa koju su radili AP i NORC u decembru 2021. pokazala je da demokrate u većoj mjeri nego ranije žele da zaštite pravo na abortus i da to vide kao jedan od prioriteta vlade. Pokazalo se i da većina smatra da abortus treba da bude legalan u većini slučajeva. Ipak, ima i onih koji misle da abortus treba zabraniti poslije prvog tromjesečja.

Demonstracije pred zgradom Vrhovnog suda nakon izvještaja o mogućem ukidanju prava na abortus

Lideri demokrata u Kongresu Nancy Pelosi i Chuck Schumer, u zajedničkom saopćtenju, ocijenili su da je, ako je izvještaj tačan, “Vrhovni sud na putu da uvede najveću zabranu u proteklih 50 godina, za sve Amerikance, ne samo za žene”.

Konzervativci, poput državnog tužioca Mississippija Lynna Fitcha, pozdravili su ovakvu potencijalnu odluku Vrhovnog suda i rekli da čekaju zvanični ishod. Mississippi je jedna od država koja želi da zabrani abortus i čiji se argumenti razmatraju pred Vrhovnim sudom.

Sad je dosta!

Odluka je izazvala i oštre reakcije i van Sjedinjenih Država. Tako kolumnistica DW Christine Bergmann u svom komentaru zaključuje: Sad je dosta!

Malo po malo, konzervativci u SAD su posljednjih godina vraćali vrijeme unatrag. Donijeli su zakone protiv pobačaja u pojedinim saveznim državama kojima su ograničavali pravo žena na abortus, pravo koje je na snazi od značajne presude „Roe protiv Wadea” iz 1973. godine. Pravo na abortus su ograničili do te mjere da su pobačaj, bez obzira na okolnosti, učinili gotovo nemogućim. A naš bijes je rastao, bijes prema nevjerojatnom licemjerju onih koji, s jedne strane, navodno brane slobodu pojedinaca, ali s druge strane, žele kontrolirati njihove najintimnije odluke – navodi ona.

Bergmann ističe da će, ako će uskoro zakon biti i ozvaničen, kako se to navodi za nekoliko sedmica, onda to znači da žene u više od 50 posto američkih saveznih država više neće imati prava na abortus.

No, prema njenom mišljenju, konzervativci se ne bi trebali prerano radovati.

Jer, ako se sada pravna situacija u zemlji vrati na stanje u kakvom je bila prije 1973. godine, tu ipak postoji jedna velika razlika: mi žene to nećemo dozvoliti. I imamo saveznike. Većina Amerikanki i Amerikanaca podržava pravo na abortus i protivi se poništavanju odluke Vrhovnog suda iz 1973. godine. I to je mišljenje već godinama konstantno. Svi oni koji su se borili i imali koristi od prava na samoodređenje sedamdesetih godina prošlog stoljeća udružit će snage s onima kojima se danas oduzima to pravo. I pokazat će solidarnost – riječima, djelima i donacijama. Već postoje načini i sredstva za one žene koje žive u državama s izuzetno restriktivnim zakonima o abortusu da obave pobačaj. Ponekad je to naporno i skupo, jer naravno zakoni o zabrani “kršćanskih” fundamentalista uglavnom pogađaju žene koje su siromašne i slabije obrazovane. Ali, nije nemoguće. Abortus će i dalje biti legalan u mnogim američkim saveznim državama – konstatira Bergmann.

Bergmann podsjeća da se u novembru održavaju izbori za američki Kongres. Bira se kompletan Zastupnički dom i trećina Senata.

Izgledi za Demokratsku stranku do sada nisu bili pretjerano dobri. U Senatu imaju samo tijesnu većinu, a gubitak njihove male većine u Predstavničkom domu se već naveliko predviđao. Ako Vrhovni sud SAD-a sada ukine pravo na abortus, to će predizbornoj kampanji dati potpuno novi zaokret. Jer, kao što stoji u Bibliji, koju konzervativci tako rado vole citirati: Ko sije vjetar, požnjet će oluju! – zaključuje Bergmann.

 

Prethodna vijest

Senka Kurt na OBN: Specijalni gost iftara

Naredna vijest

PUBLIKACIJA Fact i fake u medijima – putokaz za medijsku pismenost